06-34009124 hallo@isimedia.nl

Je wilt dat je WordPress SEO proof wordt: je website moet vindbaar zijn via Google. Hoog in Google wil iedereen. Dat kan door SEO te gebruiken. SEO is het vakgebied ‘search engine optimasation’ en staat voor het optimaliseren van webpagina’s. WordPress en SEO zijn heel dynamisch, en er komt veel kijken bij het hoger scoren in Google. En eenmaal op nummer 1, betekent niet altijd op nummer 1. Met een eerste tip: hou vol en leer steeds bij over de mogelijkheden Google gunstig te stemmen. In dit artikel geef ik je SEO-tips voor je WordPress website. Zodat je ermee kunt beginnen en de eerste resultaten kunt behalen.

6 WordPress SEO Tips

Hier volgen je SEO-tips om je WordPress website een kickstart te geven:

Tip 1: WordPress SEO: Permalinks optimaliseren

WordPress SEO: permalink instellingen

Permalinks zijn ‘permanente verwijzingen’ die je in WordPress kunt instellen. De permalink zorgt ervoor dat het linkje (URL) van je webpagina er goed uitziet. Een goede link beschrijft wat een lezer krijgt te lezen.

  • NIET DOEN: www.isimedia.nl/?p=45623 want dat zegt niemand iets.
  • WEL DOEN: www.isimedia.nl/wordpress-seo-tips-voor-beginners

Google leest mee en een van de ingrediënten voor een hoge positie is de linktitel. Het instellen van de permalink is niet moeilijk. Ga naar Instellingen > Permalinks en kies voor: Berichtnaam

Tip 2: WordPress SEO met de Yoast SEO plugin

WordPress en Yoast SEO is een ideaal duo om je webpagina’s te optimaliseren voor Google. The best kid in town en de basisversie is nog gratis ook.
Met Yoast SEO kun je heel eenvoudig zoekwoorden, goede titels, omschrijvingen en URL’s maken. Je ziet precies hoe een pagina eruit ziet in Google en je krijgt tips om het direct te verbeteren. Yoast werkt met een stoplichtensysteem: rood is geen goede SEO-omschrijving, oranje begint er op te lijken en groen is een goed geoptimaliseerde pagina. Hoe groener hoe beter:

WordPress SEO Yoast Plugin

Het makkelijke aan de plugin is, dat je wijzigingen in je tekst direct ziet in de WordPress SEO-waardering die Yoast eraan geeft. Overigens, als je dat wilt, installeren we standaard de gratis versie van de Yoast SEO plugin voor je.

Tip 3: Je afbeeldingen hebben ook een naam

WordPress SEO: ALT-tekst bij afbeeldingenGeef je afbeeldingen goede SEO-namen mee. Veel mensen doen het niet, omdat het extra werk is of omdat ze het vergeten, of omdat ze het niet weten. Dat geeft kansen als je het zelf wel doet. Maar Google kijkt OOK naar je afbeeldingen. Daarom is het nuttig en goed voor je vindbaarheid om je afbeeldingen ‘meta-informatie’ mee te geven. Dit kan in WordPress via je mediabibliotheek. Je geeft een titel en een korte beschrijving wat het plaatje inhoudt. Sowieso is het verstandig om je afbeelding een logische naam te geven.

  • DUS NIET: IMG_1234568.jpg
  • MAAR WEL: WordPress-SEO.jpg

Tip 4: Google Search Console

Waar kun je beter dan bij Google zelf informatie ophalen om je website hoog in de zoekresultaten te krijgen? Precies, en daarvoor is de Google Search Console. Voorheen heette de Search Console ‘Google webmastertools’ mocht je die naam nog eens tegenkomen. Je meldt als eigenaar je website aan bij Search Console en de tool helpt op meerdere manieren om je SEO te verbeteren. Bijvoorbeeld met het voorkeursdomein (https://www.isimedia.nl of https://isimedia.nl) dat belangrijk is hoe de zoekmachine omgaat met de info op de site. Na het aanmelden is het nodig om een bestandje via FTP naar de basismap (‘root’) van je website te kopiëren.

Tip 5: Zorg voor een snelle website

Google kijkt ook naar de snelheid van je website. Zeker omdat steeds meer mensen onderweg websites opvragen op hun mobieltje, vindt Google het voor de ranking belangrijk dat je website snel is.

Je krijgt je website sneller door verschillende technieken: een snelle host (dus niet besparen op goedkope hosting providers), een snelle WordPress-database, een snel te laden vormgeving en afbeeldingen en nog meer van dit soort dingen. Bekijk dit filmpje hoe je de snelheid van je WordPress website kunt meten. Het zorgen voor snelheid is al rap een technisch verhaal. Vraag een expert als je je website wilt versnellen.
WordPress houdt sinds versie 4.5 (mei 2016) rekening met de snelheid door bijvoorbeeld afbeeldingen te comprimeren.

Tip 6: Beveilig je website met SSL

Google geeft aan de voorkeur te geven aan websites die ‘veilig’ zijn. Google vindt dat van websites met een SSL-certificaat. Een website met een SSL-certificaat herken je door het gebruik van https: in plaats van http:. Klanten van ISI Media kunnen SSL-certificaten aanschaffen (gratis en betaalde). Overigens, op verschillende speciale SEO-nieuwswebsites worden anno mei 2016 het effect nog in twijfel getrokken. Dus houd je hand op de knip en blijf de actualiteiten volgen. Google zegt dit soort dingen niet voor niets, dus als het nu niet relevant is, wordt dat ongetwijfeld in de nabije toekomst.

Wil je meer weten over WordPress SEO of heb je hulp nodig? Bekijk onze dienst Beter gevonden worden met Google.