06-34009124 [email protected]

Wat zijn de do’s en don’t om als tiener veilig te internetten? Deze 8 tips heb ik vrij vertaald van wat het Engelse National Online Safety en Mediawijsheid.nl adviseert. Onder de infographic – download en verspreid vooral – kun je de tekst nalezen.

(Downloaden: rechtermuisknop, Save as..)

Wat zijn de do’s en don’t om als tiener veilig te internetten?Deze tips heb ik vrij vertaald van wat het Engelse National Online Safety en Mediawijsheid.nl adviseert.

Tip 1: Houd je gegevens privé

Deel alleen info met bekenden: je familie en vrienden. Vraag je ouders of je juf of meester om jou te helpen met je privacy instellingen … zodat vreemden niet alles van je kunnen zien.

Tip 2: Bevriend geen vreemden

Vertel altijd tegen een volwassene die jij vertrouwt als iemand die je niet kent, contact met je wil.

Tip 3: Wees vriendelijk

Behandel anderen zoals je op school of op straat met je vrienden omgaat. Wees vriendelijk en doe normaal.

Tip 4: Niet te lang

Zit niet te lang op je iPad of telefoon. Ga liever naar buiten om een frisse neus te halen en met vrienden te spelen. Daardoor blijf je fit en gezond.

Tip 5: Praat met je ouders als je wordt gepest

Als iemand, wie dan ook, vervelende appjes of berichten stuurt, praat er dan over met een volwassene die je vertrouwt: je ouders, familie of je juf of meester.

Tip 6: Niet vloeken en tieren

Plaats geen berichtjes of stuur geen appjes als je boos bent. Beschadig niemand. Alles wat je online deelt, kan daar heel lang blijven staan. Zie ook tip 3.

Tip 7: Gebruik sterke wachtwoorden

Zorg dat je de socials goed beveiligd. Gebruik wachtwoorden die anderen niet makkelijk kunnen raden. O ja, 123456 of je geboortejaar gebruik je dus niet als wachtwoord.

Tip 8: Stop voordat je naar bed gaat

Je hersenen hebben rust nodig. Zit niet te appen in bed. Zorg voor genoeg slaap zodat je de volgende dag uitgerust bent en je goed presteert op school.

(Deze tips zijn gebaseerd op inzichten van het Engelse National Online Safety en Mediawijsheid.nl)

Contact opnemen

Meer weten? Neem contact op met Eric van den Berg. Graag maak ik kennis met jou om een succesvolle communicatie-aanpak voor jouw organisatie te bespreken.

Particuliere vragen beantwoorden we niet.

Bel of app tijdens kantoortijden 06-34009124, mail naar hallo@isimedia.nl of ga door naar het contactformulier.

Vraagje

Als je dit artikel waardevol vindt, kun je een gift geven. Daarmee blijven we goede artikelen en tips delen. Dank je wel.

(van iedere gift houdt de betaalintermediair 29 cent in)

Bedrag