06-34009124 [email protected]

mediLessen over internet, privacy en big data worden steeds belangrijk. Onderwijs over mediawijsheid besteedt niet veel aandacht aan de techniek achter internet en bescherming van dataverkeer. In die lacune springt het lesprogramma De Baas op Internet.

Waag Society, Bits of Freedom en Netwerk Democratie hebben een nieuw lesprogramma ontwikkeld onder de titel De Baas Op Internet. Daarmee brengen ze deze thema’s onder de aandacht brengen bij kinderen van 10-14 jaar oud.

Het programma richt zich op groep 7 en 8 van de basisschool en de eerste twee klassen van de middelbare school. Het programma kan op scholen, maar ook in bibliotheken en maker spaces worden aangeboden.

Lessen over internet, privacy en big data

Onderwerpen in ‘De Baas Op Internet’:

 • Privacy
  Breng in kaart hoe je het internet gebruikt en wat je graag met wie deelt. Zijn er geheimen die je alleen jezelf toevertrouwt?
 • Internet
  Bouw het internet na met rietjes en sponsjes, en ontdek zo hoe online berichten van A naar B reizen.
 • Geheimtaal
  Bouw je eigen escape room met echte encrypti emethodes (afgekeken van de Grieken en Romeinen).
 • Datasporen
  Wat zijn lekkere en vieze cookies? Creëer een dwaalspoor voor databoeren en leer je eigen filterbubbel kennen.
 • Encryptie
  Speel een encryptiespel met chocola en maak met de klas de afweging: een WhatsApp groep of toch iets anders?
 • Algoritmes
  Ontwerp een zelfrijdende auto en programmeer de lastigste dilemma’s.

Kinderen groeien op in een tijd waarin internet, netwerken en data niet meer uit hun leven weg te denken zijn. De Baas Op Internet benadert internet als een spel met eigen regels: het heeft geen (land)grenzen met daarbinnen geldende wetten zoals in de ‘echte’ wereld. In plaats daarvan is het internet een plek die ontstaat door wat cyberburgers met elkaar delen. Door op speelse wijze in te zoomen op de techniek leren kinderen hoe het internet werkt. Vanuit die kennis zijn ze beter in staat om hun eigen internetgedrag te doorgronden en hun (online) privacy te beschermen.

De Baas Op Internet zijn 6 modules die gratis zijn te downloaden. Er zijn zowel werkbladen als leerkrachtinstructies.

(bron: Vives)