Met de nieuwe app ‘Confession’ is de discussie over ‘online biechten’ opnieuw opgewaaid. Het is echter niet de eerste: ik zet alle biechtprogramma’s voor je op een rij. O ja, gelijk maar even: in de katholieke traditie is biechten via welk elektronisch hulpmiddel dan ook niet geldig. Lijfelijke aanwezigheid van een priester is daarvoor noodzakelijk.
De meeste biechtapplicaties hebben dezelfde functies en zijn vrijwel allemaal redelijk beperkt. Je kunt een ‘biecht’ (als tekst of gesproken) opvoeren en anderen kunnen de teksten afluisteren. Bij sommigen wordt wat uitleg gegeven, maar dat is zeker niet de standaard. Bij sommigen zijn gebeden die passen bij een biecht opgenomen, maar even vaak is dat weggelaten.
Er zijn twee groepen biechtprogramma’s: amusementsapplicaties en voorbereidingsapplicaties. Het amusementsbiechten is light en oppervlakkig, meer fun, de voorbereidingsapplicaties kunnen een handig hulpmiddel zijn voor katholieken die zich op de biecht willen voorbereiden.

Amusementsbiechten

iSin

Categorie: Lifestyle. Bijgewerkt: 31 januari 2011. Huidige versie 1.5. Grootte 1,3MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: Escape Plan B. Voor iPhone/iPad/iPod Touch, min. Versie iOS4 of nieuwer. Gratis.

De naam is grappig: i-Sin (i-Zonde). iSin is een Engelstalig biechtprogramma voor de iPhone en beschikbaar in de rubriek ‘Lifestyle’ van iTunes. Het programma is ontwikkeld door het bedrijf Escape Plan B. De huidige versie is 1.5.

Als je het programma opent (op je iPhone of iPad) zie je als een duiveltje in het rood de tekst ‘Belijd je zonden, wat is jouw geheim?” Daaronder staan, gesorteerd op chronologie of populariteit, een aantal zonden. Voorbeelden:

‘Ik heb geld gestolen’.
‘Ik ben bijna 23 en heb nog nooit een vriendje gehad. Ik hoop dat ik niet zo lelijk ben’
‘Ik denk dat ik lesbisch ben’
‘Ik laat iedere twee minuten een scheet’
‘Jullie zijn allemaal gek.’

Gebruikers kunnen een eigen tekst opvoeren, en lezers van de teksten kunnen de teksten goedkeurend of afkeurend beoordelen.

Confession

Categorie: Amusement. Bijgewerkt: 21 oktober 2010. Huidige versie: 1.3. Grootte: 7.4MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: Milq Media. iPhone/iPod Touch (2e generatie)/iPod Touch (4e generatie)/iPad. iOS3.2 of nieuwer. Gratis.

Hoewel er nu veel te doen is over Confession van Little App, is dit niet de eerste applicatie met die naam. Dat is ‘Confession (audio)’ van Milq Media. De interface ziet er uit als een ouderwetse cassetterecorder. Je kunt een geluidsfragment opnemen, zonder restricties. Dat is je de ‘zonde’ die je ‘opbiecht’. Iedereen die de applicatie heeft kan willekeurige fragmenten afluisteren en daarmee de biechten van anderen kunnen beluisteren. Veruit de meeste ‘biechten’ zijn niets meer of minder dan gillen of losse opmerkingen. De applicatie is daarmee eerder een shoutbox dan een – voor katholieken althans – serieuze optie ter voorbereiding op een biecht.

Een aantal voorbeelden:

“Hello, this is anonymous’
‘Hmmm mmm mmmm’
‘hahahahahahaha’
‘I must confess looks good, but I don’t see the meaning of it’
‘I would like to get a beer right know’.

Iconfess

 

Categorie: Amusement. Bijgewerkt: 7 februari 2011. Huidige versie: 1.2 (iOS 4.0 getest). Grootte: 2.9MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: Revolver VOF. iPhone/iPad/iPod Touch. Gratis.
Na het opstarten kun je kiezen hoe je het programma wilt gebruiken: anoniem of pseudo-anoniem op basis van een nichname, je geslacht of het land waar je woont (of van herkomst, of welk land je maar wilt kiezen). Je kunt zonden schrijven en lezen, net als bij andere apps. Dat tik je in in een schermpje, en je wordt aangemoedigd ‘Don’t forget the spicy details’. Nadat je een zonde hebt toegevoegd, krijg je een schermpje, waarop komt te staan dat je zonde is gehoord, en vervolgens zie je eerder opgegeven zonden (van anderen).
I-Confess
Categorie: Amusement. Releasedatum: 5 januari 2011. Versie 1.0 (iOS4.0 getest). Grootte: 11,7MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: Shlomi Abir/SAL Apps. iPhone/iPad/iPod Touch. 0,79 euro
Blessed me Father, For I have Sinned. Een stem spreekt tot je als je de app opent. Daarna zie je een waarschuwingsboodschap, dat de applicatie als amusementstool moet worden gezien, en dat het niet de intentie is van de makers een echte priester, dokter of vriend ermee te vervangen. Daarmee kun je instemmen, je hoort een lekker lounge muziekje en je kunt een zonde opbiechten. Je ziet ene priester achter een raamwerk die je toespreekt. Je kunt een zonde uitspreken of schrijven. Daarna krijg je een penitentie, zoals: ‘Zeg drie Weesgegroetjes en de Heer is met je.’ De applicatie heeft een teller waarmee je kunt zien hoe vaak je hebt ‘gebiecht’. Van de amusementsapplicaties rond biechten is dit de leukste.
Voorbereidingsapplicaties
iConfess
Categorie: Naslagwerken. Bijgewerkt: 2 juni 2010. Huidige versie: 1.4 (iOS4.0 getest). Grootte: 0.6MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: Floyd Piedad. iPhone/iPod Touch. 1,59 euro

Deze applicatie is bedoeld als handboek en gids om te biechten. Het is een naslagwerk en heeft geen interactieve functie. Je kunt (in het Engels) meer informatie krijgen over het sacrament van verzoening, het helpt je een gewetensonderzoek te doen, en er staan verschillende gebeden die gebruikelijk zijn rond de biecht. Je kunt notities voor jezelf maken. De applicatie is te beveiligen met een wachtwoord. Is je geld waard als je meer wilt weten over de achtergronden van de biecht.

MeaCulpa

Categorie: Lifestyle. Bijgewerkt: 30 augustus 2010. Huidige versie: 1.2. Grootte: 2.5MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: Travis Boudreaux. iPhone/iPod Touch/iPad. iOS3.0 of nieuwer. 1,59 euro.

Interactiever is MeaCulpa. De applicatie begint met een gebed voor het gewetensonderzoek nadat je bent ingelogd. Daarna kun je op basis van de tien geboden een aantal zonden uitkiezen. Je kunt kiezen tussen doodzondes en dagelijkse zonden. Nadat je een (aantal) zonde(n) hebt uitgekozen, wordt deze in het volgende scherm getoond. Daarmee is de applicatie een ‘boodschappenlijstje’: het doet niets meer dan een overzicht geven van zelf gekozen zonden. De applicatie ‘Confession’ kent deze functies ook, maar gaat daadwerkelijk een stap verder.

Amen (Beichte)

Categorie: Lifestyle. Releasdatum: 17 december 2010. Versie 1.0. Grootte: 0,6MB. Taal: Duits,Engels, Spaans, Frans, Pools, Portugees. 1,59 euro.

 

Een nieuwe loot aan de stam is de internationale biechtapplicatie Amen (Beichte). Na het opstarten kun je kiezen uit zeven talen. Dan zie je de tekst In nomine patris et filii et spiritus sancti (.com) en de erg nadrukkelijke ‘Repent your sins. Now!’ Je kunt een intentie doorgeven (positief) en een penitentie. Als je dat hebt gekozen, krijg je het bericht van de website http://www.beichte.de/ met de tekst: heb je de intentie jezelf te verbeteren? Indien ja, activeer je penitentie’. Het enige dat je kan doen is op ‘OK’ klikken. Een tweede functionaliteit van de applicatie is het aansteken van een online kaarsje, waarbij je een naam kunt aangeven en het kaarsje kan bewaren.
Overigens zijn de talen niet goed en consequent doorgevoerd, waardoor je vreemde combinaties krijgt van Engelse en Poolse teksten, bijvoorbeeld. Te duur, nog niet goed ontwikkeld.. Kun je overslaan.

Confession: A Roman Catholic App

Categorie Lifestyle. Bijgewerkt: 2 februari 2011. Huidige versie: 1.0.1 (iOS4.0 getest). Grootte: 0,8MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: Little i Apps. iPhone/iPad/Iphone Touch. iOS3.1.3. of nieuwer. 1,59 euro. Ook voor de Android beschikbaar.

Het iPhone-programma ‘Confession’ is de jongste loot aan de stam en kreeg veel media-aandacht omdat het een goedkeuring van een lokale Amerikaanse bisschop kreeg (door het Vaticaan werd benadrukt dat biechten via een apparaat niet kan). Ik heb het programma eerder gerecenseerd. Het is de meest recente programma en biedt als serieuze app de meeste functionaliteiten om een ‘echte offline’ biecht voor te bereiden. Kopen dus.
Mocht je andere biechtapplicaties kennen: ik houd mij aanbevolen. Onbesproken laat ik de appplicatie Beichthaus.com.
(In dit artikel ga ik niet in op biechtwebsites, zoals biechten.be, beichte.de, confessions.net en dergelijke. Die bespreking van online biechten vind je in mijn Handboek Kerk en Internet)