Gisteren gaf ik een overzicht van biechtapplicaties voor de iPhone/iPad/iPod Touch.Vandaag een overzicht van mobiele applicaties voor de iPhone/iPad/Android rondom tekstgerichte programma’s, zoals bijbels, brevieren en missalen. Stay tuned in deze serie. Ik beoog geen volledigheid, maar een dwarsdoorsnede van reli-apps. Er zijn genoeg interessante applicaties voor de mobiele gelovige.

Ze zijn er in soorten en maten, de christelijke tekst-apps. Er zijn applicaties met één of meerdere bijbelvertalingen tot bijbelstudieprogramma’s. Sommigen kennen alleen bijbelverzen, andere zijn aangevuld met een liturgische kalender, brevieren, heiligenbeschrijvingen en gebeden. De apps zijn alle particuliere initiatieven.
Catholic Bible
Categorie: Lifestyle. Bijgewerkt: 8 februari 2011. Versie: 1.8.1 (iOS4.0 getest). Grootte: 2,2MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: Greg Fairbrother. iPad/iPhone/iPod Touch. iOS3.0 of nieuwer. Gratis.
Een vrij eenvoudige app, maar wel zo effectief. Je kunt eenvoudig scrollen door het Oude of Nieuwe Testament. Vervolgens kun je een bijbelboek selecteren, en de volledige Engelse tekst lezen. De versie van de Bijbelvertaling op Catholic Bible is de zgn. CPDV-vertaling: de Catholic Public Domain Version, die vrij beschikbaar is opwww.sacredbible.com. Het is een vertaling die is gebaseerd op de Sacred Bible, Sixtus V en Clemens VIII Latin Vulgate Edition. De vertaling is gecompleteerd op 28 maart 2009. Functioneel is de app zeer eenvoudig, je kunt wat scrollen en de lettergrootte groter/kleiner maken.

HolyBible
Categorie: naslagwerken. Bijgewerkt 31 januari 2011. Huidige versie 2.7.1. Grootte 4,9MB. Talen: Nederlands, Chinees, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Koreaans, Noord, Portugees, Spaans, Zweeds. Ontwikkelaar: LifeChurch.tv. Compatibel met iPhone/iPad/iPod Touch. iOS3.0 of nieuwer. 0,79 euro (iTunes). Ook beschikbaar voor de Android.

De app HolyBible kent maar liefst 49 bijbelvertalingen in de talen die hierboven staan genoemd. In Nederland is dat de Statenvertaling uit 1750. De app biedt toegang tot de vertaling, die je eerst moet downloaden naar de app. Daarvoor moet je dan wel eerst een account aanmaken bij youVersion. Met het account kun je bookmarken, notities maken en deze publiek en privaat delen met een groep, en een trackrecord bijhouden van je Bijbelstudie. Het account is ook nodig om bijbelverzen te delen via Twitter en Facebook. De interface is rustig, de navigatie eenvoudig en duidelijk. De Bijbelteksten zijn goed leesbaar, en je kunt vrij snel door de Bijbelboeken en verzen navigeren. Je kunt je Bijbelstudie vrij kiezen, maar je kunt ook een ‘Plan’ volgen, zodat je gestructureerd bijvoorbeeld de psalmen kunt bestuderen. De ‘plans’ gaan uit van een dagelijks studiemoment. Bij de studie ‘The essential Jesus’ lees je in 31 dagen psalm 1 tot en met 150. De app is uitgerust met een zoekfunctie. Daarmee is het een zeer uitgebreide app.

Andere Bijbel apps: Johannes, GroteBijbel, Bijbel+, bijbel (Dutch bible), NKJV Bijbel, Bible.is. Deze laatste is beschikbaar voor iPhone/Android.

iCatholic
Categorie: Lifestyle. Bijgewerkt: 14 augustus 2010. Huidige versie: 2.0.1. Grootte: 1,5MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: Blue Toad. iPad/iPhone. iOS3.2 of nieuwer. App is gratis, magazine niet. Niet beschikbaar voor Android.

De app iCatholic is de applicatie die past bij het digitale maandblad iCatholic. Daarmee is het een onderdeel van de website icatholic, dat is verbonden aan CatholicTV.com, waaraan een aantal katholieke geestelijken (kardinaal O’Malley, hulpbisschop Coyne, een aantal priesters) zijn verbonden.
Divine Office
Categorie: Naslagwerken. Bijgewerkt: 16 november 2010. Huidige versie: 2.1.1. Grootte: 11,4MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: Surgeworks. iPad/iPhone. iOS3.2 of nieuwer. 11,99 euro.
Per dag kun je de getijden meebidden, in het Engels. De app is erg aan de dure kant in vergelijking met andere met soortgelijke functies en inhoud. Je kunt een beschrijving van de heilige van de dag lezen (bron: The Liturgy of the Hours, 1974 (!) en de gebeden van de dag. Je kunt ze lezen en er is een audioversie van wel erg Amerikaanse stemmen. Je download de gebeden en podcast. De gebeden kun je mailen en delen via Facebook (waarbij je je eigen locatie kunt meegeven, maar waarom is mij wat onduidelijk). Ook de lettergrootte kun je zelf aanpassen.

iBreviaryPro
Categorie: Naslagwerken. Bijgewerkt: 17 augustus 2010. Huidige versie: 1.2.2. Grootte: 10.4MB. Talen: Engels, Frans, Italiaans, Spaans. Ontwikkelaar: Dimitri Giani/Don Paolo Padrini. Gratis. iPod/IPad/Android.

De iBreviary heeft vier opties: de brevier, de missaal, gebeden en lezingen en is daarmee een meer uitgebreidere applicatie. Er zitten wel wat usabilityfoutjes in (zoals onverwacht switchen van Engels naar Italiaans). De brevier geeft vijf getijdengebeden door de dag weer in de taal die je kiest. De heilige van de dag wordt getoond met een korte beschrijving. Je kunt gelijk doorklikken naar vandaag. Het gedeelte met de missaal geeft de teksten van de eucharistieviering weer, lezingen en gebeden alsook de eucharistische gebeden. Er zijn tientallen gebeden opgenomen. In de sectie Lezingen tref je antifonen, gebeden en lezingen aan, zoals andere applicaties ook doen. De meerwaarde zit hem in de prijs (gratis) en de informatie: de iBreviary heeft de meest uitgebreide verzameling teksten. De iBreviary kun je instellen op taal, lettergrootte, dag en je kunt de laatste 10 geselecteerde dagen bookmarken. Aanrader!

iVangil
Categorie: Lifestyle. Bijgewerkt: 25 augustus 2010. Huidige versie: 1.2. Grootte: 0,2MB. Taal: Engels, Nederlands, Frans, Duits. Ontwikkelaar: Guy Colsoul. Gratis. iPhone/iPad, niet voor Android.

Deze app geeft de evangelieteksten per dag. Het is een app uit de vroege tijden, en is zeer eenvoudig. Je voegt een dag toe, en als je deze aanklikt zie je de teksten van de eerste lezing, psalmen, de tweede lezing en het evangelie. Eenmaal een taal gekozen, en daar kom je niet meer van af: het is mij niet gelukt te switchen naar een andere taal. De navigatie is ronduit beperkt/onvoldoende en er ontbreekt info over de Bijbelversies.

iMissal
Categorie: Naslagwerken. Bijgewerkt: 5 januari 2011. Huidige versie: 2.1 (iOS 4.0 getest). Grootte: 29,5MB. Talen: Engels, Duits. Ontwikkelaar: Cantcha Inc. iPhone/iPad en Android. 3,99 euro (iTunes).

Een app met meerdere functies, in hoofdzaak de evangelieteksten. De teksten zijn gebaseerd op de ‘New International Version’ van de bijbel, copyright 1973, 1978, 1984 van uitgeverij International Bible Society.

Heeft ook een kalenderfunctie, maar fraaier en met meer mogelijkheden dan iVangil. In het hoofdmenu kun je kiezen voor drie richtingen: de missaal, ‘my daily bread’ en een verzameling katholieke gebeden. Via Missaal krijg je een kalender te zien, waar je eenvoudig door heen kunt bladeren, en je op iedere dag een heilige ziet. Als je rechtsboven op Read klikt, kun je de eerste lezing, psalmen, tweede lezing en evangelieteksten lezen (handiger zijn als je zou kunnen doorklikken op de datum). Het lettercorps is groter of kleiner te zetten. Je kunt ook de teksten via een internetverbinding beluisteren: de teksten worden opgelezen.
Via ‘Daily Bread’ (Dagelijks Brood) zie je fraaie wallpapers met korte Bijbelteksten, die je kunt gebruiken als meditatiemoment. Iedere dag heeft een Bijbeltekst, je kunt een willekeurige tekst kiezen, en je favoriete teksten bewaren en delen via Facebook of email. De app. heeft een zoekfunctie. In de app. zijn tientallen katholieke gebeden opgenomen.

Evangelizo – Dagelijks evangelie
Categorie: Lifestyle. Bijgewerkt: 26 juni 2010. Huidige versie: 1.1. Grootte: 1.1MB. Taal: Frans, Engels. Ontwikkelaar: Keynesoft. iPhone/iPad/Android. Gratis.

Feitelijk hetzelfde als de eerder genoemde missaalapplicaties, maar alleen geschikt voor de iPhone. Evangelieteksten die je per dag kunt doorbladeren. Daarnaast de heilige(n) van de dag en gebeden. Eenvoudig (en effectief) in gebruik. Look & feel van de kalender zijn aan te passen qua vorm en lettergrootte.

Catholic Calendar
Categorie: Lifestyle. Bijgewerkt: 16 december 2010. Huidige versie: 1.48 (iOS 4.0 getest). Grootte: 8.4MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: Universal Publishing. iPhone/iPad/iPod Touch/Android. Gratis.

En nog een kalenderapplicatie, die functioneel gelijk is te schakelen met iVangil: simpel, teksten te vergroten/verkleinen, navigatie op datum. In tegenstelling tot iVangil worden echter geen teksten van de mis getoond, maar korte heiligenbeschrijvingen en benaming van de dag. De kalender loopt van 1970 tot 2300 en volgt de kalender van de V.S., Engeland, Zuid-Afrika, Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland. Als je je registreert als gebruiker, dan kun je extra informatie krijgen.
iMass HD
Categorie: Diensten. Bijgewerkt: 19 december 2010. Versie: 1.3 (iOS4.0 getest). Grootte: 2,3MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: James Fryar. iPhone/iPad/iPod Touch. iOS3.2 of nieuwer. 1,59 euro.
Voor 1,59 euro kom je in het bezit van een app met de Tridentijnse riten. Het werkt op basis van een internetverbinding. Als je die niet hebt, kun je de app niet gebruiken. Het welkomsscherm is fraai weergegeven met een helder menu voor de dagelijkse misteksten, die van de zondagse Hoogmis en twee linkjes: naar FSSP.org en een doneerbutton. Die laatste is wat vreemd nadat je voor de app al hebt moeten betalen. FSSP is de Priesterbroederschap van Sint Petrus, de belangrijkste congregatie in het katholiek traditionalisme. De linkjes vanuit het welkomsscherm laten de volledige Tridentijnse riten zien. Je kunt door de data navigeren en naast de opbouw van de Mis een kalender raadplegen.
Feitelijk is de app een huls van een aantal websites: die van de FSSP en van http://divinumofficium.com. Die sites zijn gratis te bezoeken, dus is de meerwaarde van de app. niet geheel duidelijk.
Eric van den Berg