Er zijn letterlijk honderden applicaties met gebeden en inspirerende teksten. Van gedegen compendium tot je dagelijks portie Jezus. Ik behandel er een paar, zodat je een indruk hebt van prijs en kwaliteit. Via iTunes of Planet Android zoek je op Pray/prayer en je krijgt een waaier aan dit type mobiele software.

Daily Jesus
Categorie: Lifestyle. Bijgewerkt: 6 april 2010.Huidige versie: 2.1. Grootte: 3,5MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: August Hesse. iPhone/iPad/iPod Touch/Android. 1,59 euro.

De app Daily Jesus laat, als je de app opstart, een afbeelding zien, met een ‘quote’ van Jezus uit de Bijbel. Je kunt deze bijvoorbeeld neerzetten naast je bureau en de tekst voor jezelf overwegen. Verder doet de app niets, totdat een dag voorbij is, en je een nieuwe Bijbeltekst van jouw Dagelijkse Jezus krijgt.

Prayer
Categorie: Diensten. Bijgewerkt: 19 december 2010. Versie: 1.3 (iOS4.0 getest). Grootte: 2,3MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: James Fryar. iPhone/iPad/iPod Touch. iOS3.2 of nieuwer. 1,59 euro.

Prayer is een app met gebeden uit verschillende godsdiensten. Je vindt er een overzicht uit het boedhisme, catholicisme en het christendom. Je ziet een overzicht, en je kunt naar een specifiek gebed doorklikken. Er is ook een button Church Finder die, net als Worshop Locations via Google Maps je laat zien waar kerken staan.

Gebed
Categorie: Lifestyle. Bijgewerkt: 28 december 2009. Huidige versie 1.0. Grootte: 0,7MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: Win Tanudjaja/Eric van den Berg. iPhone/iPad/iPhone Touch. iOS 3.1.2. of nieuwer. 1,59 euro.

‘Gebed’ is de allereerste en nog steeds enige katholieke iPhone applicatie in Nederland en Vlaanderen en biedt de belangrijkste gebeden uit de rooms-katholieke kerk. Je vindt algemene gebeden, noveengebeden, rozenkrans en een korte uitleg van belangrijke uitgangspunten van het geloof. Ieder gebed kun je per email doorsturen via de button ‘Delen’. De applicatie werd met enthousiasme ontvangen door mgr. Wiertz.

Pray for Us
Categorie: Naslagwerken. Bijgewerkt: 13 januari 2011. Huidige versie: 1.15. Grootte: 2,6MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: Next Wave. iPhone/iPad. Gratis.

Met een wat zweverig muziekje, spreekt een vrouw een gebedstekst uit. Het gebed en het bijbehorende beeld en geluid zijn inspirerend. Nadat de tekst is uitgesproken, kun je een lijst van ingezonden gebeden vinden, en kun je zelf een gebedsintentie doorgeven. Dat maakt de app. interactief. Iedere dag zijn vele gebeden te vinden, waarbij je zelf de intenties kunt meebidden. Anoniem is het wel: er is geen contact, nog beeld van wie de gebeden afkomstig zijn. Voor het Nederlandse taalgebied zal dat daardoor nog wat verder van ons afstaan. Volgens de maker wordt de app. in meer dan 49 landen gebruikt.

Angelus
Categorie: Naslagwerken. Bijgewerkt: 4 oktober 2008. Huidige versie: 1.0.2. Grootte: 0,3MB. Taal: Engels, Nederlands, Duits, Portugees, Spaans, Latijn, Italiaans, Frans. Ontwikkelaar: Jorge Panayotti. iPhone/iPad-compatible/iPod Touch. iOS2.0 of nieuwer.

Als je het Angelusgebed in meerdere talen bij je wilt dragen,dan is deze app daarvoor geschikt. In acht talen kun je het Angelus-gebed en het Regina Coeli lezen. Er is verder geen content, noch interactie.

Andere gebedsapplicaties zijn onder andere:

The Lord’s Prayer (iPhone/iPad/iPod Touch/Android), Prayers to Share (Android), Mobile Prayerbook (Android), Prayer Cookie (Android), Prayer to St. Jude (Android), Prayer Gods Words (iPhone/iPad), 7 Deadly Sins/Pray it Away (iPhone/iPad/iPod Touch) en St. Josemaria (van de stichter van Opus Dei, met gebeden en lezingen van zijn hand, iPhone/iPad/iPod Touch).

 

Mobiele naslagwerken

Popes (of the Catholic Church)
Categorie: Naslagwerken. Releasedatum: 18 november 2010. Versie 1.0. Grootte: 7,5MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: Apptures. iPhone/iPad/iPod Touch. iOS 3.2. of nieuwer. Gratis.

Het programma Popes is een bibliotheek dat per eeuw alle pausen laat zien met een korte beschrijving. De tekst is in het engels, en je ziet kort de naam van de paus, wanneer zij paus waren en een kortte levensbeschrijving. De app heeft een zoekfunctie, je kunt aantekeningen maken en artikelen bookmarken. De functie ervan is wat onduidelijk: het lijkt voor studiedoeleinden aanwezig te zijn, maar zal in de praktijk weinig worden gebruikt. Het programma is van dezelfde makers als HolyBible.

Compendium
Categorie: Naslagwerken. Bijgewerkt: 26 januari 2011. Bijgewerkt: 26 januari 2011. Huidige versie: 1.7. Grootte: 8,0MB. Talen: Engels, Frans, Spaans, Duits, Italiaans, Portugees. Ontwikkelaar: Surgeworks. iPhone/iPad/iPod Touch. iOS3.1.3. of nieuwer. 3,99 euro.

De app wordt aangeprezen als de ultieme bron voor de katholieke leer. Dat is misschien wat veel, maar het Compendium is een belangrijk werk naast de volledige Katechismus van de Katholieke Kerk. In helder geschreven teksten wordt in de vorm van vraag en antwoord de volledige katholieke leer behandeld. Het is prettig leesbaar, je kunt teksten als favoriet opslaan en delen via facebook of email. Via de button ‘Get Satisfaction’ kun je in de community van Divine Office op het web van gedachten wisselen over de leer. Je kunt van taal wisselen, en de lettergrootte en lettertype wijzigen. Prima app als ‘interactief e-book’ met uitstekend materiaal van een maker van meerdere katholieke mobiele applicaties (zoals Divine Office, Vespers en Medjugorje).

iPieta
Categorie: Naslagwerken. Bijgewerkt: 6 januari 2010. Huidige versie: 4.0 (iOS4.0 getest). Grootte: 159MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: iVerbum. iPhone/iPad/iPod Touch. 2,39 euro.

Weer een duurdere app, maar deze is de moeite waard. Je vindt een Bijbelvertaling, de kalender met heiligen, uitgebreidere heiligenbeschrijvingen en veel boeken uit de katholieke tradities: de Baltimore katechismus, de Imitatie van Christus, werken van Teresa van Avila, Therese van Lisieux,teksten van de oecumenische concilies. Een geweldige iPhone bibliotheek, waarvan je je zou wensen dat er een Nederlandse versie van op de markt komt. Tot die tijd is iPieta een dankbare app.

Churches of the World
Categorie: Onderwijs. Releasedatum: 26 juni 2010. Huidige versie: 2.0. Grootte: 24,5MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: Italic Labs. iPhone/iPad/iPod Touch. iOS3.0 of nieuwer. 2,39 euro.

Jammer. Van deze app had ik hoge verwachtingen. Wat is er niet mooier om slideshows op je iPad te zien van de mooiste kerken in de wereld. Om in te zoomen op de architectonische werken door de eeuwen heen. Die verwachting had ik, maar kwam niet uit. Ook Churches of the World is een zogenaamd ‘omhulselapp’. Fraai vormgegeven, maar feitelijk een huls om een aloude web 1.0 website te tonen. Veel teksten zijn van Wikipedia overgenomen en daar betaal je dan fors voor. Doe het niet, maar bezoek Wikipedia. Dat is gratis en nog veel educatiever.

Worship Locations
Categorie: Lifestyle. Bijgewerkt: 23 november 2010. Versie: 1.0. Grootte: 20,7MB. Taal: Engels. Ontwikkelaar: Karel van Doorn/Map-Trips.com. iPad/iPhone/iPod Touch. iOS4.2 of nieuwer. Gratis.

Deze app laat Google maps op je iPad/iPhone, of iPod Touch zien en als je inzoomt op een locatie, krijg je spelden te zien met de lokaties van kerken. Niets meer dan dat: je kunt de locatie niet aanklikken voor meer informatie, je kunt het niet augmented gebruiken. Het geeft alleen de naam van de kerk. De app is niet per sé christelijk. Zo kun je ook de He Hua Tempel aan de Amsterdamse Zeedijk vinden of de Aksa moskee in Den Haag. Wat de toegevoegde waarde van de app is, is mij wat onduidelijk. Het is een eerste versie, en ik hoop dat in volgende versies meer informatie over de godshuizen komt. Dan blijkt de kracht van de app, en mogen ze er zelfs wat geld voor gaan vragen.
Eric van den Berg