Collecteren via een app, hot or not?

Collecteren via een app in de kerk: is dat handig? In 2014 berichtten het ND en het Reformatorisch Dagblad over de ‘collecte-app‘. Met deze app op je smartphone kun je digitaal het collectegeld overmaken. Het Diaconaal Steunpunt van de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt wil zo’n app ontwikkelen om te kunnen collecteren: hot or not? De app was er toen niet maar moet er wel komen, vindt het Diaconaal Steunpunt.

Collecteren via een app: oplossing voor gebrek aan kleingeld

Collecteren via een appDe smartphone, of het via een app gaat of SMS, biedt een oplossing voor het gebrek aan kleingeld. Steeds minder vaak hebben mensen kleingeld bij zich als ze naar de kerk gaan.

De ontwikkeling van mobiel doneren ligt voor de hand. Dit lijkt mij een onvermijdelijk en een goed idee dat bovendien goedkoper is dan een pinapparaat bij iedere kerk (zoals pastoor Paul Vlaar in Obdam voor elkaar kreeg). Bovendien worden de kosten steeds lager. De app kan goedkoper blijken te zijn dan een hele papieren administratie van collectemunten, bonnen en wat nog meer.

Beleving geeft de doorslag

Toch moeten vermoedelijk veel kerken over de streep worden getrokken.De vraag of collecteren via een app succesvol wordt, ligt in eerste instantie in de beleving: het gevoel in het gebruik is belangrijker dan de praktische handeling en techniek. Ik hoor nog steeds dat een smartphone in de kerkbanken ‘not done’ is. Beleving boven functionaliteit dus. Als je met een iPad in de kerk zit, ben je een vreemde eend. Dat idee.

De makers moeten mijns inziens het gevoel van het geven niet onderschatten. De collecte is een offerande en het heersende gebruik is dat je dit met – letterlijk – klinkendemunt doet. Het collectezakje dient niet alleen een praktisch doel, maar ook wordt daarmee duidelijk dat mensen niet voor zichzelf alleen in de kerk, maar ook voor de ander. Met een smartphone verdwijnt dit gevoel. Dat zal voor veel kerkgangers nog een behoorlijke stap zijn. En bereik je hier de oudere doelgroepen mee: gaan zij via een app geld geven?

Als dat wordt overwonnen, maakt een doneerapp veel kans. Veel communiceren over de voordelen dus.

Heb je het over geld, dan heb je het over veiligheid

Heb je het over geld, dan heb je het over veiligheid: Hoe zit het met de veiligheid van de app: bankgegevens in de Cloud en de beveiliging ervan. Het is ontegenzeggelijk een aanvulling op de reguliere praktijk, maar de meerwaarde ten opzichte van een gewone bankoverschrijving moet in de praktijk blijken.

Als aanvullend middel is collecteren via een app een goed plan. Hoe meer vormen van donaties mogelijk zijn, des te beter: voor ieder wat wils. Cash, bankoverschrijvingen, sms-betalingen, ideal op de website en een app: het zijn allemaal mainstream middelen buiten de kerk, die gelukkig ook steeds meer in de kerk mogelijk worden.

Voorbeelden apps voor collecteren

In dit nieuwe artikel lees je 10 betrouwbare manieren om digitaal te collecteren voor de kerk

Hier lees je de beste 10 diensten om digitaal te collecteren of inzamelingsacties te houden voor je kerk. Voor een kerk is gemeenschapsgeld kostbaar. Daarom werkt digitaal collecteren vaak zo eenvoudig mogelijk. Zeker nu mensen steeds minder cash op zak hebben of online de kerkdienst volgen. Lees alle opties.

Eric van den Berg

Meer weten?

Wij helpen graag jouw zinnige organisatie verder. Maak snel een vrijblijvende afspraak.

 

Neem contact op

Nieuw op ISI Media: