Gids voor online communicatie in de kerk

Verschijnt 17 maart 2017

De meeste kerken staan 24 uur per dag open dankzij hun website of sociale media. Maar kerken ploeteren met de veelheid aan mogelijkheden. Webredacties krijgen geen teksten toegestuurd. Kerkenraden zitten met hun handen in het haar door het gebrek aan controle. Een strategie ontbreekt. Samenhang tussen kerkblad en website is zoek.
Draai het eens om. Wat als je meer bezoekers krijgt? Wat als je bezoekers kerkganger worden? Wat als je donaties via de website binnenkrijgt? Wat als de website voor de kerk gaat werken, in plaats van andersom? Met deze gids verander je je website in een magneet waar je met plezier aan werkt. Met praktische tips voor besturen, webmasters, communicatieadviseurs en pastorale krachten in christelijke organisaties.

E-book Plezierig Werken met WordPress

Overweeg je een WordPress site te beginnen? Of ben je net begonnen? Bestel het e-book Plezierig Werken met WordPress van Eric van den Berg.

Met deze uitgebreide WordPress-handleiding kun je volledig zelfstandig werken aan het beheer en uitbouwen van je website. Bestel hem nu en heb hem morgen al in huis. Speciaal geschreven voor MKB en non-profit organisaties.

Klik op de afbeelding voor een gratis preview!

Handboek Kerk en Social Media

We steken met elkaar steeds meer tijd in social media, maar toch doen kerken er nog weinig tot niets mee. Dit handboek maakt kerken wakker en biedt visie en praktische ondersteuning.

Dit boek introduceert de verschillende social media, bespreekt strategische modellen voor het gebruik ervan en bevat prikkelende analyses en heldere theologische doordenkingen rond het thema.

Klik op de afbeelding voor het inkijkexemplaar.

Wierook & Pepermunt

In Wierook & Pepermunt komen twee werelden samen. Een protestantse dominee en een rooms-katholieke leek verkennen samen onderwerpen als godsbeeld, traditie en cultuur, Avondmaal versus Eucharistie, de rol van Maria, monastieke tradities en persoonlijk gebed. Dat doen ze met respect, humor, liefde en vaart. Een plezier om te lezen!

Digitale duurzaamheid

Toen de personal computer in opmars kwam, verwachtten velen dat het gedaan was met de groeiende papierstroom. Het papierloze kantoor zou zelfs in aantocht zijn. Het pakte anders uit, de informatiestroom werd juist omvangrijker en veel ervan werd zowel opgeslagen als gedrukt. Over de vergankelijkheid van papier publiceerden we al eerder, maar als het gaat om wat digitaal opgeslagen wordt, meenden we toch geen zorgen te hoeven hebben. Ten onrechte, leert ons dit AO. Digitale duurzaamheid is zelfs een vakgebied geworden.

Twitterbijbeltje

De Bijbel is een moeilijk boek, zeggen sommigen. Twitterbijbeltje laat het tegendeel zien. God kan tot je spreken in 140 tekens. Met tweets (bijbelteksten) over geloof, hoop en liefde, over angst en boosheid en over vriendschap en vergeving.

Het Geel-Witte Boekje

De rooms-katholieke kerk heeft in de loop der eeuwen een heel eigen taalgebruik en woordenschat ontwikkeld. Langzaam maar zeker verdwijnt de kennis van deze woordenschat uit onze cultuur. De media (kranten, televisie, internet) zijn een goede graadmeter hiervoor: steeds vaker worden katholieke begrippen fout gebruikt of in een verkeerde context geplaatst. Het Geel-Witte Boekje wil journalisten helpen ‘katholieke blunders’ te voorkomen. Voor hen en voor allen die geïnteresseerd zijn in het rooms-katholieke geloofsleven is dit boekje samengesteld.

Handboek Kerk en Internet

Bezinningswebsites, twitternovenen, hyves-psalmen, chatkathedralen en het evangelie volgens Facebook – het zijn nieuwe begrippen uit een wereld die voor veel christelijke kerken nog onbekend is. Internet is niet meer weg te denken uit onze informatiemaatschappij. Christelijke kerken zijn naarstig op zoek hoe ze met nieuwe media kunnen omgaan.

Het Handboek Kerk en Internet van Eric van den Berg helpt daarbij. De benadering in het Handboek is zowel filosofisch-theologisch als pragmatisch van aard.

De publicatie schetst mogelijkheden en beperkingen om nieuwe media in te zetten voor kerkopbouw, diaconaat of evangelisatie. Gods Geest waait over het internet en er zijn verschillende vormen van christelijke gemeenschapsopbouw te zien. Maar er zijn ook kritische vragen te stellen, zoals: heeft het digitale kaarsje of een iPhone applicatie voor online biechten werkelijk betekenis?

In het Handboek komen veel praktische zaken aan de orde: het bouwen van een website, vormgeving, functionaliteit en continuïteit van websites. Welke sociale media zijn er en wat is de meerwaarde voor de christelijke kerken? Moet een parochie of gemeente gaan twitteren of YouTube filmpjes gaan maken?

Het Handboek Kerk en Internet is onmisbaar voor kerkelijke professionals, zoals priesters, diakens, dominees, communicatiespecialisten, ouderlingen, kerkbestuurders, webmasters en kerkelijke vrijwilligers.

BOEKBIJDRAGEN

ZZP Jaarboek 2016

In het ZZP Jaarboek vind je tips, trucs en tactieken die jou als zzp’er, freelancer of interim professional (nog) succesvol(ler) maken: het handboek voor zowel starters als ervaren ondernemers. Leer van zzp-experts als Niels Huismans, Marcel Molenaar, Sentini Grunberg, Stephanie Aukes en Eric van den Berg.

Bestel het boek via Bol.com (alleen nog tweedehands verkrijgbaar)

Zinzoekers op het web

Kerken en geloofsgemeenschappen doen veel te weinig met internet en sociale media. Hierdoor missen ze de kans om bestaande én nieuwe doelgroepen aan zich te binden. Dat stellen de auteurs van dit boek. Ze bieden praktische tips en er zijn ook voorbeelden van optimaal gebruik van internet te vinden. In korte interviews komen diverse initiatiefnemers van vernieuwende religieuze internetprojecten aan het woord.

Zinzoekers op het web onderzoekt niet alleen het al dan niet gebruik van nieuwe media door de verschillende geloofsgemeenschappen. Het brengt ook in kaart hoe mensen via internet vorm geven aan hun spirituele inspiraties. Wat gebeurt er als mensen hun levensbeschouwelijke opvattingen via dit medium tot zich nemen? Heeft dit gevolgen voor hun eigen geloofsbeleving? Uit enkele artikelen blijkt dat internet het ‘echte’ contact soms kan vervangen. Hoewel de virtuele wereld een waardevolle aanvulling is, zijn de auteurs van dit boek ervaren overtuigd dat fysieke nabijheid voor de geloofsbeleving belangrijk is én blijft.

Bestel het boek via Bol.com

Zwart wit

Zwart wit bevat in de lijn van Peper & zout en Pepermunt grappen, citaten en oneliners die inspireren, een lach op je gezicht toveren en je verder laten denken. Nu van Nederlandse bodem! Alles is alfabetisch op onderwerp geordend, met o.a. typisch Nederlandse onderwerpen als ‘fietsen’, ‘oranjegevoel’ en ‘haring’. Zwart wit is leuk voor jongeren die van droge humor houden, jonge christenen die de humor van de Bijbel inzien en literatuurliefhebbers die van quotes houden.

Bestel het boek via Bol.com

De bekering van de wereld

Brieven, verhalen en ervaringen uit de geschiedenis van de missie
Gedurende de hoogtijdagen van het kolonialisme slaagden de Europeanen erin grote gebieden in de wereld onder hun controle te brengen. Missionarissen waren altijd van de partij om de ‘inboorlingen’ het ware geloof bij te brengen. Voor De bekering van de wereld heeft Harry Knipschild honderden brievencollecties van (katholieke) missionarissen bestudeerd.
Met een voorwoord van Eric van den Berg

Bestel het boek via Bol.com