06-34009124 [email protected]

Wil je hoger in Google? Verdiep je dan in de ranking factoren die Google gebruikt. In dit artikel geef ik je de belangrijkste ranking factoren die de zoekgigant gebruikt.

Ranking factoren

Aangezien Google meer dan 200 ranking factoren gebruikt, weten we nooit precies hoe iedere factor werkt. Het is afhankelijk van de gebruiker en dus honderden andere factoren. Een eerste lijstje als appetizer

 • Locatie: Google checkt je IP-adres en bepaalt daarmee vanaf welke locatie je zoekt.
 • Google gebruikt een lokale versie om relevante zoekresultaten te tonen (dus Google.nl in plaats van Google.com)
 • Google kijkt naar sociale media. De zoekgigant let op met je je verbonden bent op Facebook, Twitter en vooral – vooral! – Google+

Om hoger in Google te komen welke positie ook – heb je een webpagina nodig die geïndexeerd kan worden.

Nogal wiedes.

Hoe rankt Google alle webpagina’s?

Hoe Google dat precies doet is het best bewaarde geheim van internet. Niemand weet precies hoeveel factoren er zijn, en wat hun rol is om tot een rangschikking te komen. Volgens SEO-experts zijn er zeker 200 factoren die meewegen hoe jouw webpagina wordt gesorteerd tussen de andere. Dat heeft Google zelf overigens ook gezegd.

SEO-experts die je aanbieden dat ze je gegarandeerd bovenaan in Google zetten, vertellen je niet het hele verhaal. Google is als een flesje Coca Cola. Iedereen weet hoe het eruit ziet, hoe het smaakt, en dat het populair is. Maar niemand weet alle ingrediënten van Coca Cola. En niemand weet alle algoritmes die Google gebruikt.

On-site factoren

Een eerste groep factoren betreft je pagina zelf. Dat zijn on-site factoren die bepalen hoe hoog in Google je komt.

Inhoud

De inhoud (‘content’) van je pagina is de allerbelangrijkste ranking factor voor Google. Inhoud bepaalt hoe interessant je bent voor de gebruikers van Google. Want daarom wordt Google gebruikt: om antwoord te krijgen (in de vorm van een webpagina) op een zoekvraag.

Inhoud is dus uiterst belangrijk voor zoekmachines. Het gaat om goede inhoud. En vanuit zoekmachineoptimalisatie (SEO) is goede content inhoudelijk sterk (het beantwoordt een vraag) en moet koppelbaar zijn. Heb je goede content, dan kom je hoger in Google. Ofwel: hoe beter de content, hoe hoger in Google.

De inhoud van een pagina beïnvloedt de positie op de lijst met zoekresultaten. Google wil mensen helpen antwoorden te vinden, en dus moeten de eerste hits de beste, betrouwbare, waardevolle informatie hebben. Want dat zijn mensen tevreden over de zoekmachine.

Maar wat is goede inhoud? Vanuit SEO-perspectief heeft alle goede inhoud twee attributen. Goede content moet voldoen aan een vraag en moet gelinkt kunnen worden.

Als de informatie niet gelinkt wordt, zullen zoekmachines waarschijnlijk de informatie niet rangschikken. En dus komt er geen verkeer naar die website. (En dat gebeurt vaker dan je denkt).

Dus: informatie die niet in een behoefte voorziet en niet koppelbaar is, geeft geen antwoord op vragen en dus slaat Google deze info over.

ACTIEPUNT: Zorg voor waardevolle inhoud, en bij voorkeur artikelen die het beste zijn in je vakgebied. Dit zullen je bezoekers waarderen. Dit zal Google waarderen. En je hebt een grotere kans dan anderen naar je artikel gaan linken.

Titel

Goede inhoud begint met een goede titel. Title tags zijn de tweede belangrijkste on-page factor na content.

Waarom zijn ze belangrijk?

 • Omdat een titel de inhoud van het document weergeeft
 • Omdat een titel overal vaak als eerste wordt getoond: in de zoekresultaten, op externe websites, op social media.

Title tags definiëren de titel van een document. Title tags worden vaak als preview getoond op de lijst met zoekresultaten. Title tags zijn belangrijk voor SEO en voor social sharing.

Voorbeeld: <title>Hoe kom je hoger in Google</title).

Een bekende opmaak is: Belangrijkste zoekterm | secundaire zoekterm | merknaam

De titel heeft een ‘ideale’ lengte. Dat is de lengte die Google toont in de lijst met zoekresultaten. De ideale lengte is 55 tot 60 tekens. Als je daaronder blijft, doe je het goed. Om hoger in Google te komen, plaats je belangrijkste zoekterm zo ver mogelijk vooraan de titel.

Bijvoorbeeld het trefwoord ‘biersoorten’

Titel 1: Bekijk in ons assortiment onze mooiste nieuwe biersoorten
Titel 2: Nieuwe biersoorten in ons assortiment

Voor welke kies je? Precies, titel 2.

URL

De derde belangrijke ranking factor is de URL, en de URL-structuur. Er is een tijd geweest dat de naam van je domeinnaam zeer belangrijk was. Dus als je een domeinnaam hebt, die aansluit bij je zoekwoorden en je dienst, dan kun je die heel goed nemen.

En dat klopt in zekere mate. Bijvoorbeeld: vaandels.eu is een website met de verkoop van vaandels. Die website scoort hoog op het trefwoord… vaandels.

Toch is dit niet het hele verhaal. Sinds de Penguin update let Google nog meer op ‘black hat SEO’: zoekoptimalisatietechnieken die bedoelt zijn om Google te foppen. Een van de black hat methoden is precies dit: zoekwoorden als domeinnamen gebruiken. Webmasters kochten domeinnamen met zoektermen waarop ze hoog in Google wilde komen. Sinds de Penguin update let Google daar strenger op en kan het zo maar gebeuren dat dergelijke domeinnamen niet meer of stukken lager in de SERP komen.

Een beschrijvende domeinnaam zegt daarnaast ook minder over de autoriteit en afzender van de website. Ook zo’n element dat belangrijk is.

Naast de domeinnaam is de URL-structuur belangrijk als Google ranking factor. Bij voorkeur is je structuur van generiek naar specifiek (met andere woorden: van short tail naar long tail).

Een goed voorbeeld is dit: http://www.dmoz.org/Home/Gardening/Bonsai_and_Suiseki/Bonsai/

Een pagina over bonsai boompjes zit ‘onder’ een pagina over tuinieren. Deze structuur helpt Google om te kijken wat het relatieve belang is van de pagina.

Een ander goed voorbeeld: https://hootsuite.com/products/social-media-engagement. Engagement is een product van Hootsuite, de leverancier van webbased software waarmee je meerdere social mediakanalen kunt beheren. Een slecht voorbeeld is dit: http://rkkerk.nl/nieuws.php?id=346. Dit is een nieuwsbericht van de rooms-katholieke kerk. Er is geen structuur in de URL en een id wordt gebruikt in plaats van een zoekwoord. Daar kan Google natuurlijk niet veel mee. Google kan niet interpreteren waar deze pagina over gaat. En een gemiddelde gebruiker van Google gaat echt niet op id=346 zoeken. Niet doen dus!

Het voorbeeld van dmoz wordt ‘userfriendly URL’s’ genoemd, ofwel ufurl. In een CMS als WordPress kun je deze userfriendly URL’s in de instellingen activeren. Doen!

Beschrijving van afbeeldingen

Een volgende ranking factor is de tekst onder een plaatje. Ik zie nogal eens voorbij komen dat plaatjes geen betekenis hebben. Dan bedoel ik niet wat je ziet, maar hoe is omschreven wat je ziet.

De bestandsnaam kun je beter een naam geven dan IMG_456789.jpg. Dit volgt dezelfde beredenering als de URL-structuur. IMG_456789.jpg betekent NIETS. Een bestandsnaam als deensekaas.jpg vertelt Google meer over wat er op het plaatje te zien is.

Dat is een. Twee is: beschrijf de afbeelding via ALT-tags. Dit ziet er zo uit:

<img src=”deensekaas.jpg” alt=”Deense kaas”>

Multimedia

Nu ik toch over afbeeldingen spreek: een indirecte ranking factor is het gebruik van multimedia: afbeeldingen, illustraties, screenshots, video, geluid en dergelijke geeft meer interactie met de lezer en Google let daar steeds vaker op. Bovendien helpt multimedia een tekst beter te begrijpen en wordt een tekst aantrekkelijker om te lezen.

Eerste alinea

De titel is belangrijk en vervolgens is je eerste alinea erg belangrijk om hoog in Google te komen op het trefwoord waarop je gevonden wilt worden. Plaats daarom bij voorkeur je zoekterm vooraan je eerste alinea. Bij de eerste 100 woorden. Doe dat natuurlijk en gebruik geen kromme zinnen om je zoekwoord vooraan te krijgen. Want dat leest niet fijn.

Neem een webpagina van je website die je hoger in Google wilt hebben. Loop de pagina langs en stel jezelf 1 vraag:

Op welke vraag (die via Google wordt gesteld) geeft deze pagina antwoord?

Bedenk het antwoord zo kort en specifiek mogelijk. Bijvoorbeeld:

 • Uitleg hoe je hoog in Google kan komen.

Nee, dat kan veel beter:

 • de beste pagina met informatie voor culturele non-profitorganisaties over zoekmachines

Nee, dat kan nog scherper:

 • de meest actuele Nederlandstalige webpagina hoe bibliotheken in Zuid-Holland hoog in Google komen

Destilleer hieruit vervolgens welke zoekwoorden iemand gaat gebruiken als hij of zij die vraag aan Google stelt. Die woorden moeten niet alleen voorkomen op je pagina (enkele keren, maar pas op: overdaad schaadt), liefst niet te ver van elkaar vandaan, maar ook in verschillende varianten. Hoog in Google, hoger in Google, op nummer 1 in Google, hoe wordt mijn bibliotheek gevonden op Google als het over je ranking in Google gaat of gebruik Lekkere Deense kaas, kazen uit Denemarken, Deense kazen, kaasrecepten uit Denemarken, Deense kaasboerderij als het daarom gaat.

Trap niet in de valkuil om zoveel mogelijk zoekwoorden je pagina in te pompen. Dat kan dan wel handig zijn voor Google, maar prettig leesbaar word je tekst er niet van. Bovendien heb je het risico dat Google je webpagina als spam gaat kwalificeren. Gevolg: je webpagina wordt niet in Google opgenomen. Black-hat in jargon.

Bij het bedenken van de zoekwoorden, is het verstandig zo specifiek mogelijk te denken. Ga maar na hoe je zelf zoekt: bij hele brede, ruime trefwoorden krijg je zo enorm veel hits, dat het vinden van een relevante website erg lastig is. Hoe specifieker je zoektermen, des te groter de kans dat je iets relevants zit. En dan met je bij de eerste 5, hooguit eerste 10 zitten om bezoekers naar je website te krijgen. Zo belangrijk is het om hoog in Google te komen. Je eigen zoekgedrag kun je bijna als maatstaf nemen.

Niet specifiek zijn:

 • NIET SPECIFIEK: workshop SEO
 • WEL SPECIFIEK: workshop SEO Den Haag non-profit
 • OOK SPECIFIEK: training Hoger in Google Den Haag

Het helpt door een lange lijst zoekwoorden te maken, en deze af te pellen tot specifieke woorden waarop jij gevonden wilt worden. Het helpt om een webpagina te optimaliseren voor 1 zoekwoord (of beter gezegd: 1 zoekterm dat bestaat uit meerdere, specifieke trefwoorden). Er zijn verschillende online hulpmiddelen om trefwoorden te vinden als je boerenverstand is uitgewerkt.

Maak je zoekwoord belangrijk

Google vreet al je woorden van je artikel op en analyseert wat belangrijk is en wat niet. Maak daarom je zoekwoord belangrijk. Dat doe je door van een zoekterm een tussenkop te maken. In HTML-taal: zet een zoekwoord in een <h1> of <h2> tag neer.

Schrik niet terug als je niet technisch bent en je niet weet hoe dat moet. WordPress zet automatisch een tussenkopje in een <h1> tag.

Snelheid

Dan hebben we enkele belangrijk tekst ranking factoren gehad. Vervolgens kijkt Google naar de snelheid van je website. Hoe sneller, hoe beter. Want hoe sneller je site laadt, des te sneller heeft een bezoeker antwoord op zijn vraag.

Google heeft bovendien publiekelijk gezegd dat snelheid 1 van de ranking factoren is. Kies dus je provider uit op snelheid, en doe er vervolgens alles aan om je website sneller te maken en snel te houden. Met de Page Speed test van Google krijg je diverse tips hoe jij (of je webtechneut) dat kan doen.

Gebruik specificaties in je titel

Zeker voor long tail zoekers is het gebruik van specificaties in je titel handig. Zet die specificaties in de staart van je titel. Het gebruik van wat? Let op, vraag:

Op welke link zou jij klikken, op link 1 of op link 2:

Link 1: ‘De belangrijkste Google ranking factoren’

Of

Link 2: ‘De belangrijkste Google ranking factoren in 2017’

Waarschijnlijk link 2, want dat geeft meer vertrouwen dat de lijst actueel is. En als je als schrijver van het artikel eind 2016 ‘2016’ in ‘2017’ verandert en de inhoud van je artikel actualiseert, heb je een grotere kans dan je wordt gevonden.

Andere voorbeelden van specificaties: ‘de beste …’, ‘gids voor …’, ‘… van Utrecht’, ‘….in 2017’.

Waarom is dit nou belangrijk? Daarvoor is het zinvol om naar het vakgebied Information Retrieval te kijken. In (eenvoudige) modellen is het begrip tf-idf belangrijk. TF-IDF staat voor Term Frequency – Inverse Document Frequentie. Het is een rekenmethode om na te gaan hoe belangrijk een woord is in een document ten opzichte van een verzameling documenten.td-idf wordt vaak als wegingsfactor gebruikt. De tf-idf waarde neemt toe met het aantal keren dat een woord in een document (lees: webpagina) voorkomt. Maar dat wordt gecompenseerd door de frequentie van het woord op de hele website.

Dus is het begrijpelijk dat je niet alleen naar een gewenst zoekwoord op een webpagina kunt kijken, maar ook de hele website zou moeten optimaliseren.

Variaties van de TF-IDF weging worden vaak gebruikt door zoekmachines als een belangrijk instrument in het noteren en ranking relevantie van een document krijgt een gebruiker query. TF-IDF succes kan worden gebruikt voor de stop-woorden te filteren op diverse vakgebieden, waaronder tekst samenvatten en classificatie.

Een van de eenvoudigste rangschikking functies berekend door het optellen van de TF-IDF per zoekterm; veel meer geavanceerde ranking functies zijn varianten van dit eenvoudige model.

Uitgaande links

Uiteraard wil je zoveel als mogelijk dat mensen naar jouw artikel linken. Maar dat is een kant van de medaille. Google houdt ervan als je actief zelf ook linkjes uitdeelt. Dat is een wegingsfactor.

Als je zelf uitgaande links gebruikt, is Google je vriend.

ACTIEPUNT: Plaats een stuk of 2 uitgaande linkjes naar relevante websites in ieder artikel dat je schrijft. Daarmee laat je zien dat je geen eencellige egoïst bent.

(Intermezzo: Ik geef je de garantie dat ik je in no time op nummer 1 kan zetten. Want dat is ontiegelijk simpel. Geef mij je bedrijfsnaam, een merknaam en ik bezorg je een domeinnaam met een webpagina waarop deze woorden vaak voorkomen. Wedden dat ik je hoger in Google krijg. Snap je wat ik zeg? Met unieke woorden is de nr. 1 positie makkelijk te veroveren. Simpelweg omdat de concurrentie om hoog in Google te eindigen, laag is. Probeer het eens met populaire zoektermen. Dan zul je ervaren dat het SEO-werk een lange adem is. Moraal van dit verhaal: wees terughoudend met aanbieders die je nummer 1 met gemak aanbieden.)

Nog meer factoren

We zijn nog lang niet bij de 200+ signalen die Google gebruikt. Enkele andere technische ranking factoren zijn:

 • andere pagina’s op je site
 • de inhoud van de sites die naar je linken en de populariteit van de sites die naar je linken (het zogenaamde vlinderdasje)
 • de PageRank (PR of TBPR)
 • hoe groot je website is
 • hou oud je website is
 • hoe sociaal je website is
 • waar je website over gaat
 • hoe snel je website is
 • welke software je website gebruikt
 • op welke server je website staat ten opzichte van de plaats waaruit de gebruiker zoekt
 • welke technieken je website gebruikt (javascript, php, flash, enz.)