06-34009124 [email protected]

Een website bouwen en beheren is creatief, inhoudelijk én technisch werk. Vooral de techniek wil nog wel eens vragen geven. Ik sta daarom stil bij iets dat voor klanten lastig is te ‘vatten’: het gebruik en verhuizen van domeinnamen in combinatie met website en e-mailverkeer.

Domeinnaam

Een domeinnaam is een naam waarmee bezoekers je website opvragen. Je typt isimedia.nl in en je ziet de website van ISI Media. Daarnaast kan een domeinnaam worden gebruikt als e-mailadres. Bijvoorbeeld: [email protected], [email protected] enzovoorts.

We moeten een domeinnaam aan een website of aan een e-mailadres koppelen. Dit gebeurt via het DNS: het Domain Name System. Dit systeem is een zeer belangrijke bouwsteen van het internet. Zonder DNS kun je een domeinnaam niet gebruiken. Het DNS is vergelijkbaar met een telefoonboek: je zoekt een naam (Piet) en je krijgt een nummer (06-123456). Je belt 06-123456 en je wordt met Piet verbonden.

Zo werkt het ook met websites en e-mail.

Een website staat op een webserver. Een webserver heeft een IP-adres (IP staat voor internetprotocol). Een mailbox staat op een mailserver. Ook die heeft een IP-adres. Een IP-adres ziet er zo uit: 86.128.76.210.

Iedere website en e-mailbox heeft dus een eigen IP-adres. In het DNS staat welke domeinnaam met welk IP-adres verbonden is, en welk e-mailadres met welke mailbox.

In dit plaatje zie je hoe DNS samenwerkt met je website, e-mail en domeinnaam. De ‘A’ staat voor A-record dat je domein aan je website koppelt. De ‘MX’ staat voor het MX-record dat je e-mailadres met je mailbox verbindt.

Domeinnaam verhuizen

Een domeinnaam kun je rechtstreeks bij ons registreren op jouw naam. Als je al een domeinnaam hebt, is het vrijwel altijd slim deze naar ons te verhuizen.

Als je alleen een website hebt en geen e-mail op je domeinnaam hebt, is het meest eenvoudige dat je de domeinnaam naar ons verhuist. Alles onder 1 dak geeft het meeste gemak. Je hebt een factuur en een aanspreekpunt. Sowieso krijg je 1 .nl domeinnaam gratis bij onze website hosting.

Om een domeinnaam naar ons te verhuizen is een verhuissleutel nodig (ook wel: verhuistoken, EPP-key, EPP-sleutel). Zo’n verhuissleutel is een unieke reeks cijfers en letters. De verhuissleutel geeft de huidige tussenpersoon/hosting provider aan jou als eigenaar, en jij geeft het aan ons. Wij voeren de sleutel in ons systeem in.

Jij blijft daarbij altijd de domeinnaamhouder. Wij worden geen eigenaar van jouw domein.

Mailboxen en e-mail doorstuurders

Anders gaat het als je zowel een website als e-mailverkeer hebt. Bij e-mailadressen die je koppelt aan een domeinnaam (bijv. [email protected]) zijn er twee mogelijkheden:

 • Je kiest voor webmail.
  Je gaat naar jedomeinnaam.nl/webmail en je logt in om mails te ontvangen en te versturen. Dit gaat via een mailbox.
  De mailbox is te koppelen met je smartphone, tablet en/of computer.
 • Je kiest voor een doorstuurder.
  Dan heb je een e-mailadres zoals [email protected] Die wordt doorgestuurd naar een eigen mailbox (bijv. Outlook of Gmail) of mailadres (bijv. je prive-mailadres).
  Voorbeeld: mails verstuurd aan [email protected] komen terecht bij [email protected]

Daardoor zijn er een paar varianten.

 

 • Doorstuurders verhuizen
  Je verhuist de domeinnaam naar ons als je alleen gebruik maakt van doorstuurders. Wij verzorgen de juiste koppelingen met de website en de en e-mail doorstuurders in ons systeem.
 • Mailboxen niet verhuizen
  Als je (meerdere) mailboxen hebt, dan is het meestal makkelijker om je domeinnaam niet te verhuizen.
  Vlak voordat je nieuwe website bij ons live gaat, moet je huidige beheerder het IP-adres van de domeinnaam in het DNS aanpassen. Dit heet A-record mutatie. De verwijzingen van de mailadressen blijft ongewijzigd.
 • Mailboxen wel verhuizen
  Ruzie in de tent? Ontevreden? Dan wil je gewoon weg. We maken het mee dat er amper of slecht contact is met de hosting provider of de tussenpersoon. Met nare gevolgen. Bijvoorbeeld:
  – Het domein wordt niet afgegeven.
  – Het domein is niet op naam van de opdrachtgever geregistreerd.
  – Er wordt niet gereageerd op verzoeken.Je wilt dan weg. En je domein, website en mail verhuizen naar ons. Dan gaan we ook de mailboxen verplaatsen naar ons. We zorgen ervoor dat de inhoud wordt overgezet. We geven bovendien instructie hoe iedere gebruiker zijn mail moet instellen. Want dit moet helaas opnieuw gebeuren.

  Mailboxen verplaatsen is mogelijk, maar vraagt om goed overleg en juiste timing. Je wilt immers geen mails verliezen. Omdat iedere situatie specifiek is, leggen we dat graag afzonderlijk uit.