06-34009124 [email protected]

Stel, je hebt de website JandeJager.eu en je wordt gebeld door bedrijven als The Trademark Office. Een vriendelijke dame legt uit dat een klant het domein JandeJager.org wilt registreren. En of jij dat goed vindt? Wat doe je dan?

Het overkwam een goede relatie van mij. Hij werd gebeld door een bedrijf dat op haar website uitstraalt alles te doen rondom het ingewikkelde speelveld van het intellectueel eigendom: octrooien, modellen & tekeningen, merkenrecht, handelsnaamrecht en domeinnaam. Voor de meeste ondernemers een mijnenveld van juridische moeilijkheden.

De voorkomende dame belde en noemde dat een ander (een klant zonder achternaam) zijn domeinnaam met een andere extensie wilde laten registreren. En dat hij snel moest handelen om het domein in handen te krijgen. Maar veelal bestaat die klant helemaal niet.

Dit bedrijf zet je onder druk om een domeinnaam te registeren. Dat riekt naar fraude.

Dergelijke bedrijven hanteren steeds dezelfde tactiek: een aantrekkelijke domeinnaam ‘dreigt’ over te gaan naar je concurrent en vervolgens krijg je te maken met een indringend verkoopverhaal. Vervolgens mag je bedragen tot 4 of 5x van de normale prijs voor een domeinnaam betalen. Een andere variant is dat je een domeinnaam moet verlengen (en wel zo snel mogelijk, voordat het te laat is).

Als je huiverig bent, wil zo’n vriendelijke dame wel eens in een heks veranderen.

Dit duidt op domeinnaamfraude. Pas op en trap er niet in.

Als je ongevraagd met een dergelijk verhaal wordt gebeld, bedenk dan:

  • ga nooit zomaar akkoord en laat je niet onder druk zetten
  • doe geen toezeggingen
  • vertrouw geen onbekende aanbieder
  • schrijf je in bij het Bel-me-niet register
  • check via SIDN wie de domeinnaamhouder is van een site

Zeker als je net bent begonnen als ondernemer, is het aantrekkelijk om in zee te gaan met bedrijven die domeinnamen verkopen. Ik adviseer zelf ook vaak: denk in domeinnamen als je gaat ondernemen of een project start. Een goede domeinnaam is een belangrijk communicatie-uiting van je organisatie. Het is geen uitzondering dat je gesprek met zo’n club wordt opgenomen op een bandje. Dus wees alert.

Maar, ho stop? Iedereen mag toch zo een domeinnaam registreren?

Ja dat mag.

Stel. Merk Y is vergeten MerkY.nl te registreren. Dan mag je dat natuurlijk registreren. Maar als Merk Y het ontdekt, kunnen ze een verzoek doen om het domein, naderhand, over te dragen. Zeker als ze het merkenrecht of handelsnaamrecht hebben, hebben ze een sterke zaak dat ze het domein ‘krijgen’. Dat kan afgedwongen worden via de rechter. Je maakt dan inbreuk op hun handelsrechten.

SIDN waarschuwt voor verkooptrucs met domeinnamen

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) gaat over de toewijzing van de domeinnamen in Nederland. De SIDN werkte mee aan het programma AvroTros Opgelicht?! omdat er nog steeds veel organisaties in domeinnaamfraude trappen. DIe uitzending kun je hier terugkijken. http://www.opgelicht.nl/dossiers/detail/9587/ Lees ook waarom SIDN voor domeinnaamfraude waarschuwt: https://www.sidn.nl/a/nl-domeinnaam/verkooptruc-met-domeinnamen-trap-er-niet-in

Advies nodig over domeinnaamfraude?

Kijk eens bij de Fraudehelpdesk als je de dupe van domeinnaamfraude bent. De Fraudehelpdesk en ander bonafide organisaties geven je deze tips:

  • verstuur je verweer aangetekend
  • zet nooit handtekeningen
  • geef ook mondeling nooit akkoord (vermijd bijv. het woord ‘ja’ in een gesprek)
  • je schriftelijk verweer moet goed zijn, om kosten bij dagvaardingen te voorkomen
  • zorg ervoor dat iedereen in je bedrijf weet heeft van deze ongewenste praktijken (en niet ingaan op dergelijke aanbiedingen)

ISI Media werkt niet samen met andere bedrijven die contact met je opnemen voor het registreren van domeinnamen. Al het contact over je website, domeinen en dergelijke gaat rechtstreeks tussen jou en ons. Als je een domeinnaam bij ons hebt geregistreerd en een ander bedrijf benadert je hierover, weet je dus dat er iets aan de hand is.

Denk je dat je getroffen wordt door domeinnaamfraude? Neem contact met ons op. We kunnen je van de juiste informatie voorzien.