06-34009124 [email protected]
Youtube-filmpjes of fragmenten insluiten op je website is eenvoudig. En nu kun je ook korte geluidsfragmenten makkelijk insluiten. Dat kan met Soundcite.

Lezen is natuurlijk leuk. Je artikel wordt nog aantrekkelijker als je lezer kunt meeluisteren. Een (deel van een) preek, een reactie van een woordvoerder of het geluid van storm Dennis.

Soundcite is een gratis tool. Met Soundcite kun je korte geluidsfragmenten toevoegen. En het leuke is: het is bijna net zo makkelijk als een filmpje van YouTube op je WordPress-website zetten.

Hoe werkt Soundcite?

Kort gezegd:

1. Zorg voor een (legaal of rechtenvrij) audiofragment
2. Selecteer of upload deze naar je webserver 
3. Maak het fragment met Soundcite
4. Sluit de embed-code in op je webpagina (en plak een extra code in de header van je pagina).

Ik licht het hieronder toe, maar houd je van filmpjes, bekijk dan hoe Villamedia-journalist Nik Kivits het in dit filmpje uitlegt (via De VillaMedia-nieuwsbrief hoorde ik van Soundcite):

 

 

Stap 1: Zorg voor een audiofragment

In het VillaMedia filmpje zie je hoe een eigen mp3-tje wordt ingesloten. Deze maak je, of krijg je. Daarna upload je het mp3-bestand naar je website.

Kieviet vertelt niet hoe je externe bronnen kunt insluiten. Dat heeft ongetwijfeld te maken met auteursrechten en citaatrechten.

Zorg voor een audiofragment:

– dat van jezelf is
– waarvoor je toestemming hebt
– of dat onder het citaatrecht valt

Als je een eigen fragment hebt, upload je deze naar je website. Bij een extern fragment, kun je het linkje naar het mp3 opzoeken en deze in Soundcite plakken. 

Je kunt bijvoorbeeld een RSS-feed gebruiken en dan het linkje van het mp3-bestand op de externe server selecteren. Of je kunt een linkje van Soundcloud selecteren.

Dat moet dat wel mogen. Een audiofragment kan auteursrechtelijk beschermd zijn. Maar kan ook onder het citaatrecht vallen. Als het een citaat is, dan mag je het in bepaalde gevallen zonder toestemming gebruiken:

1. Het moet een klein stukje zijn dat in context wordt gebruikt
2. De bron moet rechtmatig openbaar zijn (zoals een publieke podcast)
3. Je mag het niet onder je eigen naam publiceren (zet het citaat dus tussen haakjes)
4. Vermeld de bron
5. Het stukje maakt deel uit van een bespreking, verhandeling of iets soortgelijks.

Dat is wel het belangrijkste. 

Ben je ervan overtuigd dat je het fragment als citaat zonder toestemmingmag gebruiken? Lees dan verder.

 

Stap 2: Plaats het linkje naar het hele audiobestand

Dat doe je in Soundcite op deze plek en je klikt op Load

Als je geen audiobestanden op je server wilt of kwijt kunt, dan adviseert Soundcite om gebruik te maken van clouddiensten zoals Amazon S3. Over het algemeen werken cloud-opslagopties zoals Google Drive of DropBox niet, zegt de leverancier.

SoundCite werkt met MP3, M4A, WAV en Ogg clips. Zolang ze maar geladen kunnen worden met een gewone URL. 

 

 

Stap 3: Selecteer het fragment

Vervolgens luister je naar het audiobestand en je selecteert de begin- en eindtijd. Dat hoeft natuurlijk niet als je het hele bestand wilt gebruiken. 

Je kunt de link tekst aanpassen naar eigen smaak. Bij een citaat kun je bijvoorbeeld een deel of het hele citaat opnemen, dan nadien in je artikel geheel aanklikbaar wordt.

Heb je je fragment, klik dan op Create clip.

 

 

 

Stap 4: Kopieer en plak twee codes op je website

De eerste code is de insluitcode van het fragment dat je net hebt gemaakt. De tweede code is een scriptje van Soundcite waardoor het audiocitaat ook is te beluisteren. Deze plak je bovenaan in je pagina. 

Deze tweede code hoef je niet te gebruiken als je een WordPress website hebt. Installeer in plaats daarvan de plugin die dat regelt: Knight Lab SoundciteJS.

 

Soundcite is een prima tool om je teksten te verlevendigen met audio. Je kunt zo je artikel kracht bij zetten. Als je WordPress hebt, is het nog wat makkelijker. Je hebt de site van Soundcite nodig om een fragment te selecteren. Dat kan je met YouTube niet.

Vraagje

Als je dit artikel waardevol vindt, kun je een gift geven. Daarmee blijven we goede artikelen en tips delen. Dank je wel.

(van iedere gift houdt de betaalintermediair 29 cent in)

Bedrag 

Contact opnemen

Meer weten? Neem contact op met Eric van den Berg. Graag maak ik kennis met jou om een succesvolle communicatie-aanpak voor jouw organisatie te bespreken.

Particuliere vragen beantwoorden we niet.

Bel of app tijdens kantoortijden 06-34009124, mail naar hallo@isimedia.nl of ga door naar het contactformulier.