06-34009124 [email protected]

Als je op je website Google Analytics gebruikt, gebruik je persoonsgegevens van je websitebezoekers. En dus moet je er iets mee voor de nieuwe privacywet. Dit is wat Google heeft gewijzigd aan Google Analytics vanwege de AVG.

Bewaartermijnen

Je kunt nu beheren hoe lang je gebruikers- en gebeurtenisgegevens laat bewaren in Google Analytics (op hun servers). Vanaf 25 mei 2018 worden de gebruikers- en gebeurtenisgegevens bewaard op basis van deze instellingen. Google Analytics verwijdert automatisch gebruikers- en gebeurtenisgegevens die ouder zijn dan de bewaartermijn die je hebt geselecteerd. De bewaartermijn heeft geen invloed op je statistieken.

Stel dus je bewaartermijnen in. Je kunt kiezen uit:

  • 14 maanden
  • 26 maanden
  • 38 maanden
  • 50 maanden
  • Niet automatisch verwijderen

Gebruikers verwijderen

Er komt ook een nieuwe mogelijkheid om gebruikers te verwijderen. Je kunt straks alle gegevens die zijn gekoppeld aan een individuele gebruiker (bijvoorbeeld een websitebezoeker), verwijderen uit Google Analytic. Details zijn binnenkort beschikbaar voor ontwikkelaars.

Contractwijzigingen

Google heeft de contractuele voorwaarden voor Analytics aangepast aan de nieuwe voorwaarden van de AVG. Google Analytics is gratis, maar je hebt wel degelijk een overeenkomst. In de overeenkomst komt duidelijk naar voren dat Google gegevensverwerker is. Deze nieuwe voorwaarden gaan in als de privacywet ingaat: 25 mei 2018 en zijn al opgenomen in de gebruiksvoorwaarden.

Je hoeft dus geen aparte verwerkersovereenkomst met Google te sluiten; dat hebben zij al voor je gedaan. Wel moet je je verwerkersovereenkomst in Google Analytics activeren. Log in en ga naar Accountinstellingen om de verwerkersovereenkomst te lezen en te accepteren (doe je dat niet, dan ben je feitelijk in overtreding).

Informeer je websitebezoekers

In je privacyverklaring is het belangrijk dat je aangeeft dat je Google Analytics gebruikt. Daarbij geef je aan wat je aan informatie deelt, of – als je dat doet – wat je niet deelt.

Als je meer wilt weten, kijk dan op privacy.google.com/businesses voor Google’s privacybeleid. Sowieso geen slecht idee.

Wil je Google Analytics privacyvriendelijk(er) instellen, lees dan deze handleiding van de Autoriteit Persoonsgegevens (PDF)