06-34009124 [email protected]

Dit is een introductie en handleiding voor iedereen die wil weten hoe het sociale netwerk Ello werkt. Ik leg uit wat Ello is en hoe Ello werkt.

Dit artikel kon ik alleen schrijven door de invite die ik van Fundraiser Online voor Ello kreeg: dank je wel!

Wat is Ello?

Ello is de reclamevrije variant op een combinatie van Facebook, Twitter en Tumblr. Graficus Paul Budnitz wilde een strakke, aantrekkelijk netwerk zonder reclame. “You’re not a product” zegt Ello. Dus: geen opslag van gegevens (voor verkoopdoeleinden), geen privacy-gedoe (zoals bij Facebook). Alles lean and mean en mensvriendelijk. Ello buzzt op dit moment met tienduizenden nieuwe accounts per uur en invites zijn op marktplaatsen te koop. Dat komt omdat Ello wordt geframed als ‘Facebook-killer’.

Ello is te vinden op https://ello.co. Accounts op Ello zijn te vinden als https://ello.co/isimedianl

Geen advertenties? Een gratis sociale netwerksite? Ja, duh!

De toekomst zal uitwijzen wat het businessmodel van Ello wordt. Hoe gaan ze monitizen? Geen adverteerders. Maar hoe blijven ze dan overeind? Ello:

Zeer binnenkort beginnen we met het aanbieden van speciale functies voor onze gebruikers. Als je een speciale functie wilt, kun je een klein bedrag betalen om het voor altijd op Ello te gebruiken. Wij geloven dat iedereen uniek is en dat we allemaal willen en moeten verschillende dingen van een sociaal netwerk. Dus, gaan we op allerlei manieren bieden voor gebruikers om hun Ello ervaring aan te passen.

Privacy

Veel mensen vinden privacy heel belangrijk. Voor anderen is privacy slechts een mindset. Hoe dan ook: bij het deelnemen aan een sociale netwerksite is delen van je eigen persoonlijke informatie altijd een issue.

Ello schrijft over hun privacy-beleid op hun website:

 • Ze verzamelen info om Ello te verbeteren. Zoals welke functies vaak worden gebruikt, en waar mensen vandaan komen en welke taal je spreekt (om Ello bijv. te kunnen vertalen) en hoe lang je op Ello zit.
 • Ze gebruiken een geanonimiseerde versie van Google Analytics. Als je dat niet zint, kun je voor een ‘opt-out’ kiezen. Je kunt ook een ‘Do not Track’ in je browser instellen. Dan gaat er geen informatie naar Google toe.
 • Ze gebruiken jouw e-mail om informatie over Ello te sturen (zgn. ‘administratieve e-mails). Voor andere mails kun je je uitschrijven.
 • Ze verkopen je gegevens niet aan adverteerders
 • Ze hebben nu nog geen affiliates, maar dat kan in de toekomst wel gebeuren.
 • Het is eenvoudig om je posts of je gehele account te verwijderen (dat is op Facebook wel eens anders). Als je iets weggooit, kan je er niet meer bij. En Ello kan er dan ook niet meer bij. Let op dat die info wel in de backup van Ello bewaard blijf, zij het niet publiekelijk toegankelijk
 • Ze gebruiken cookies onder andere zodat je automatisch kunt inloggen, zodat ze weten hoe lang je actief bent op de website en om je browser te herkennen. Je kunt cookies uitzetten, maar dan werkt het sociale netwerk minder goed.
 • Je mag niet meedoen als je jonger bent dan 13 jaar.

En waarom ze het zo doen:

Ello’s entire structure is based around a no-ad and no data-mining policy. Quite frankly, were we to break this commitment, we would lose most of the Ello community. Including ourselves, because we dislike ads more than almost anyone else out there. Which is why we built Ello in the first place.

Hoe werkt het? Een handleiding Ello voor beginners

OK. Tijd voor een 101. Hoe werkt Ello, dit nieuwe sociale netwerk. Als ik dit schrijf, kun je alleen naar binnen als je een invite. Ik heb mijn 5 invites al vergeven, sorry.
Ello is beta, dus nog in ontwikkeling: heb je aanvullingen: stuur ze door.

Je profiel op Ello maken

ello-avatarJe profiel op Ello maken is net zo eenvoudig als op Twitter. Je klikt op het ‘wieltje’ en je vult je gegevens in. Naam, email, bio, wachtwoord en een linkje. Aan de linkerkant kun je je avatar vanaf je computer naar het rondje slepen en voila. Het formaat is 340x340px. Je kunt bovenin een grote omslagfoto kiezen dat schermvullend is. Het formaat is 1800x1013px.

Zorg echt voor een omslagfoto, anders kunnen andere ‘Ello-ers’ een groot wit scherm zien en misschien denken dat er iets mis is.

Direct onder je profiel kun je een aantal settings instellen:

 • Of je profiel publiek is ja of nee
 • Of je wilt dat mensen kunnen reageren op je posts ja of nee
 • Of Ello jouw gedrag mag analyseren om het netwerk te verbeteren ja of nee
 • Of je mails krijgt: als iemand heeft gereageerd, als je ergens wordt genoemden als je nieuwe volgers hebt gekregen
 • En tot slot: om je account te verwijderen.

Dat zijn alle settings op dit moment.

Je profiel ziet er zo uit (net Twitter):

 

pontifex-account

 

 

 

 

Iemand is in dit geval heel snel geweest om de paus te registreren op Ello. Links zie je een avatar, daarnaast het account (@pontifex), of het een friend of noise betreft (zie onder), het aantal posts, het aantal mensen dat je volgt en die jouw volgen. En dan je bio en een linkje. . Let op: als je de weg onverhoopt kwijt raakt, klik dan altijd op het Ello-logo linksboven. Dat is je home-knop:.

 

Naam veranderen

Je kunt je gebruikersnaam op ieder moment wijzigen. Dat doe je in je Settings. Let op dat alle @mentions links die je oude gebruikersnaam hadden, niet meer werken. De link in je avatar in je Friends/Noise sectie blijft wel gewoon bestaan.

Aan de slag met Ello: Mensen vinden

Daarna kun je aan de slag. Je kunt als eerste het beste mensen gaan zoeken. Je kunt op de twee traditionele manieren mensen vinden: via een zoekfunctie of al bladerend door de profielen van anderen.ello-logo

Zoeken. Door op de zoekknop te klikken zie je met grote letter SEARCH verschijnen, en daar kun je op accountnaam zoeken.

zoekfunctie

Scroll naar beneden om nieuwe namen te vinden. Je kunt eindeloos doorscrollen. Je kunt op dit moment maximaal 60 nieuwe contacten per dag toevoegen.

 

Je kunt ook browsen naar nieuwe contacten. Door op ‘followers’ of ‘following’ te klikken bij een account zie je zijn of haar lijst met vrienden en kun je die mensen gaan volgen als ‘friend’ of als ‘noise’.

friends-noise

En je kunt Google gebruiken om accounts op Ello te vinden via de zoekstring: site:ello.co trefwoord -inurl:post

 

 

Precies: friends en noise.

 • Friends: de mensen die je belangrijk vindt en van wie je de volledige berichten wilt zien. Beetje Tumblr/Facebook achtig.
 • Noise: de mensen die je minder belangrijk vindt en van wie je de berichten verkort ziet, in een soort Pinterest-achtige look (als mensen beelden plaatsen) of Twitter (maar dan anders gesorteerd

Je kunt tussen de twee views navigeren. De Friends-views is veel naar beneden scrollen. De noise-view is iets overzichtelijker. Als je op een desktop werkt kun je individuele avatars naar je
friends & noise knoppen slepen om ze opnieuw in te delen. Niemand kan zien wie je hebt ingedeeld als friend of als noise. Ello geeft aan dat als je meer dan 60 vrienden hebt, het rommeliger wordt en je beter noise kunt gebruiken (dat beloofd wat voor de toekomst!) . Je kunt de Friends/Noise indeling vergelijken met de Twitterlijsten. Je kunt (nog?) niet, zoals bij Facebook, je connecties segmenteren naar groep, of interesselijsten.

Hoe werkt Ello: Posts plaatsen

Nou, nu je vrienden en vriendinnetjes hebt, kun je gaan posten voor hen, of reageren bij hen. Het werkt allemaal heel simpel. In het vakje ‘Say Ello’ klik je als je een bericht wil plaatsen:
Dat vakje (Ello noemt het de OmniBar) wordt dan groter en typen maar:

post-toevoegen

post-plaatsenRechtsonder zie je drie knopjes: De eerste is om afbeeldingen te uploaden, de middelste om je post te verwijderen en de rechter om je post te plaatsen (die doet het alleen als je iets hebt ingevuld).

Als je een bericht hebt gepost (in, jawel, de OmniBox), ziet dat er zo uit:

geplaatstbericht

 • Je kunt vervolgens het bericht aanpassen en verwijderen. Daarnaast zie je wanneer het bericht is geplaatst, hoe vaak het is gezien en hoeveel reacties er op je bericht zijn. Je kunt ook op … klikken om een reactie bij iemand te plaatsen.
 • Je kunt berichten, linkjes, video’s en foto’s plaatsen. Je kunt @mentions ala Twitter gebruiken. Je krijgt dan gelijk een pop-upje te zien met de gebruiker.
 • Je kunt de volgende emoticons gebruiken. Kijk op de Ello Emoticon Cheat Sheet. Als je wilt liken als Facebook gebruik je :thumbsup:

 

Opmaak van je berichten

Je kunt je teksten ‘kaal’ wegtikken. Je kunt ze ook opmaken. Dat kan op twee manieren: selecteer een stuk tekst. Dan zie je een extra knoppenbalk verschijnen om tekst cursief te zetten, vet te maken of om een link toe te voegen

 

 

Kind doet de was. Veel plezier op Ello!

Sneltoetsen

Ello heeft een paar sneltoetsen die je kunnen helpen om je Ello ervaring te optimaliseren:

 • SHIFT + 1: je kunt toggelen tussen links vrienden en rechts posts of een volledige lijst vrienden zonder posts
 • SHIFT +5: toggelen tussen friend en noise weergaven. Als je op iemand timeline bent, zorgt SHIFT+5 ook voor een grotere weergave, bijv. van foto’s
 • SHIFT +0: toggelen tussen breed overzicht en update wie/wie volgt
 • CTRL + Enter: Om een witregel in te voegen in je post
 • CTRL-i: voor het cursief zetten van je tekst
 • CTRL-b: voor het vet gedrukt zetten van je tekst
 • –> en <— (precies: pijltje naar rechts/links): toggelen tussen drie views: vrienden/posts, posts en de OmniBox volledig op je scherm om een bericht te typen.
 • Voor het cursief zetten kun je tekst tussen een * zetten: *Deze tekst komt cursief te staan*.
 • Voor het vet zetten kun je tekst tussen twee ** zetten: **Deze tekst komt vet te staan**.
 • Om een tekst door te strepen zet je je tekst tussen twee ~~ zetten: ~~Deze tekst staat doorgestreept~~.

Mijn eerste verkenningen

Fietsen leer je door vallen en opstaan en op een gegeven moment ben je een ervaring rijker. Bij Ello is de leercurve heel kort: binnen 5-10 minuten heb je het wel onder de knie (zeker met deze handleiding )

Toch zie je duidelijk dat Ello een beta-product is:

 • De zoekfunctie werkt niet handig
 • De friends/noise indeling is voor handig als je een beperkte groep vrienden hebt. Wordt die lijst groter, zal Ello iets anders moeten verzinnen.
 • In Chrome werkte sommige functies niet goed. Je kan klikken wat je wilt, maar geen reactie (browser afsluiten en opnieuw beginnnen)
 • Een bericht plaatsen werkt niet met de Enter-toets.
 • Je hebt nog geen like-knop
 • Er is nog geen integratie, met bijv. Hootsuite, Buffer etc.
 • Er is nog geen mobiele app
 • Je kunt nog geen embed-filmpjes van YouTube insluiten, een linkje naar een filmpje kan wel maar dan heb je geen preview.
 • De uitlog-knop is niet overal te vinden. (kijk bij je profiel, en dan rechterkant)
 • Voor mij is het nog onduidelijk of je een hashtag kunt gebruiken.
 • Ik heb niet kunnen vinden dat je priveberichten kunt versturen.
 • Je kunt geen vrienden blokkeren.

(disclaimer: omdat het beta is, kunnen mijn opmerkingen snel verouderd zijn; ik hoop het. Geef maar door als je iets opvalt).

Wat vind jij van Ello? De Facebook-killer, of niet? Ga je het gebruiken?