06-34009124 [email protected]

Hiephoi! Vakantietijd. Heerlijk om met je vrienden op Facebook en Twitter te delen wanneer je gaat, waar je naartoe gaat en vervolgens ook wat vakantiekiekjes doorsturen. Hoe gebruiken inbrekers social media dankzij jouw gedrag online?

Inbrekers zijn inventief om aan hun buit te komen. Vroeger gebruikten ze veelvuldig overlijdensadvertenties (of huwelijksaankondigingen) om te weten

inbrekers-socialmedia

Strip gevonden via Rian de Jongh op Facebook

wanneer er een woning leeg staat. Met social media lijkt dat makkelijker te worden als je vertelt dat je er niet bent. Zeker Facebook, Instagram en Twitter, maar ook locatiediensten als Foursquare zijn ideale bronnen om te leren dat mensen niet thuis zijn. En hup, even combineren met Google Streetview om poolshoogte te nemen en je komt als inbreker een heel eind.

Immers, social media kunnen vertellen wat je hebt, waar je woont (of beter: waar je bent) en hoe lang je mogelijk afwezig bent. Met wat uitgebreide zoekopdrachten op Facebook kunnen inbrekers hun doelgroepen nog verder verfijnen. Bijvoorbeeld check-ins op vliegvelden controleren. Afstanden berekenen tussen thuis en huidige verblijfplek. EXIF-metadata checken die sommige smartphones automatisch meesturen als je een fotootje online zet. (EXIF geeft onder meer je locatie mee). Facebook, Instagram en Twitter halen die metadata weg, maar andere hosts nog niet.

En, als een inbreker op basis hiervan kan inschatten dat hij binnen 10 minuten je huis binnen kan dringen, sta je op de hitlist.

Hoe kun je voorkomen dat inbrekers social media gebruiken om jou op de hitlist te zetten?

Een aantal tips op een rij:

 • Zet het delen van je locatiegegevens uit
 • Deel je adres niet en haal het uit openbare telefoongidsen
 • Bedenk welke informatie je deelt met je vrienden (en niet met vrienden van je vrienden)
 • Vermijd aankondigingen wanneer je met vakantie gaat (ergens de komende weken)
 • Deel je vakantiefoto’s als je weer thuis bent
 • Plan automatische berichten in, als je weg bent
 • ‘Stalk jezelf’ – ga eens na wat je zelf de afgelopen tijd hebt laten weten over locaties en afspraken
 • Verklein het risico dat je woning op een hitlist komt: timer voor je lampen, zichtbaar veiligheidssysteem, plak een sticker ‘Pas op de hond’ op je deur 🙂
 • Plan je social mediabreak juist als je niet op vakantie bent
 • Let op hoe je omgaat met je out-of-office mailbericht
 • Bedenk ook hoe je omgaan met je ramen
  (Twitteraar @inbreker twitterde al eens: Met dit warme weer zijn alleen de ramen dicht van mensen die met vakantie zijn. 😉
 • Kijk tot slot op http://www.politiekeurmerk.nl/ voor algemene tips tegen inbrekers. Belangrijkste advies: geef je huis een bewoonde indruk. Het is vaak te zien als bewoners voor langere tijd weg zijn: post op de mat, gesloten gordijnen en nooit een lampje aan.

Onderaan dit artikel vind je een infographic waarin alles nog eens helder wordt uitgelegd.

Het tegengeluid: inbrekers gebruiken social media niet veel

Toch is niet iedereen ervan overtuigt dat het dievengilde zo social media savvy zijn. Frankwatching publiceerde in 2013 de resultaten van een onderzoek

waaruit bleek dat ruim drie kwart van de social mediagebruikers hun informatie goed afschermt. “Dit hoge percentage is één van de verklaringen dat inbrekers eerder hun buit bemachtigen op een traditionele wijze dan met een beetje hulp van Facebook of Twitter.” aldus auteur Roy Johannink. “Een andere verklaring volgt uit een gehouden experiment met twee groepen agenten in opleiding. De ene groep agenten is met behulp van sociale media op zoek gegaan naar geschikte woningen om in te breken en de andere groep is ‘gewoon’ de straat opgegaan. De zoektocht via sociale media blijkt erg tijdrovend te zijn omdat het daadwerkelijke adres niet of zeer lastig te achterhalen is. Dus ook al vinden we veel tweets op de sociale media, de juiste namen en adresgegevens erbij vinden blijkt lastiger dan menigeen denkt. Dit maakt de tweede methode (de straat op) nog altijd het meest rendabel. Een laatste nuance is dat de inbreker op locatie nog een laatste check doet alvorens hij een huis inbreekt.”

Misschien werken nieuwsberichten als ‘Sociale media nekken inbrekers‘ daaraan wel mee. Want in Groningen lieten twee 16-jarige jongens zich insluiten in een winkel. Een filmpje dat ze daarvan deelden via WhatsApp kwam ook bij de politie terecht. De politie waarschuwde de bewakers van het pand, die de twee binnen aantroffen.Of in Breda. Daar arresteerde de politie een inbreker die zijn Facebook-account aan het checken was in een kantoor nadat hij er ‘s nachts was binnengedrongen. Agenten waren bij het gebouw gaan kijken toen het inbraakalarm afging.

Gotcha!

 

Als inbrekers social media gebruiken, gebruik het dan zelf ook tegen hen

Je verkleint de kans op inbraken door zelf alert te zijn en de regie te houden. Dus als inbrekers social media gebruiken tegen jou, gebruik social media dan ook tegen hen.

Bijvoorbeeld:

 • Maak – als je je buren vertrouwt 😉 – een burenwhatspp om op de hoogte te blijven en elkaar te informeren.
 • Maak gebruik van een buurtwhatsapp
 • Zet een webcam aan, koppel deze met je smartphone en bel bij onraad de politie
 • Overweeg of je de webcam laat opnemen als deze bewegingen detecteert
 • Gebruik je videobeveiligingssysteem om na een inbraak beelden te overleggen met de politie
 • Ook inbrekers zitten zelf op social media en hebben eigen profielen. In het Amerikaanse Missouri leidden deze Facebookfoto’s naar de aanhouding van een inbreker.

Fijne vakantie!

Inbrekers-en-social-media

(bron: Distinctive Doors)