Hoe kun je meerdere berichten van Facebook in een keer verwijderen
4.6 (91.3%) 23 votes

Kun je in één keer al je Facebookberichten, messenger of foto’s op Facebook verwijderen? Ja, dat kan. Het is niet nodig om post voor post en alle likes langs te gaan om berichten uit het verleden te verwijderen. Maar je moet er wel wat moeite voor doen.

In dit artikel bespreek ik:

Facebookberichten in 1x verwijderen: een lastige klus

Als je een berichtje wilt verwijderen, kun je via de Activity Log (Activiteitenlogboek) op het potlood naast elk item klikken. Je krijgt dan een paar opties waaronder ‘verwijderen’. Maar als je 10 berichten per dag plaatst, kost je dat met gemak een halfuur om een hele maand berichten te verwijderen. En als je een jaar of 8 op Facebook zit, reken maar uit… het vreet tijd en frustreert.

(Even tussendoor: Ik krijg geregeld verzoeken van particulieren om hierbij te helpen, maar ik werk alleen voor organisaties)

Verwijderen met macro’s

Je kunt dit proces automatiseren met een macroscript. Bijvoorbeeld met JitBit Macro Recorder. Dat is een tool die je 30 dagen gratis kunt gebruiken. ZDNet heeft een filmpje hoe JitBit werkt om Facebookberichten te verwijderen.

Er zijn ook andere manieren om automatisch Facebookberichten te verwijderen, schrijft journaliste Jennifer Goldbeck. Zij laat zien hoe moeilijk het is om je online identiteit op Facebook te beheren en welke oplossingen zij ervoor heeft gevonden. De schrijfster vond twee open-source tools die draaien in Chrome of Firefox en Facebook-activiteiten automatisch verwijderen:

 • Facebook Timeline Cleaner
 • absterge

Laten we kijken wat die kunnen.

Facebook Timeline Cleaner

Facebook Timeline Cleaner verwijdert:

 • al je activiteiten: alles, of alles binnen een bepaalde periode
 • al je game posts: alles, of alles binnen een bepaalde periode
 • verbergt alle elementen van je tijdlijn: alles, of alles binnen een aangegeven periode
 • verwijdert alles, inclusief je foto’s. Opnieuw: alles, of alles binnen een bepaalde periode
 • Unlike alles
 • Facebook Timeline Cleaner ontvriendt niet.

Het script is getest voor Firefox met Greasemonkey en voor Chrome met Tampermonkey. Bij deze laatste moet het script in Tampermonkey worden geïnstalleerd.

Absterge

Je kunt ook alles (ALLES!) verwijderen. Dat kan met absterge. Na installatie ga je naar je Activity log op je Facebook om absterge te gebruiken. Ik had een filmpje gevonden hoe absterge werkt, maar die is verdwenen (sorry). De ervaring van Goldbeck is dat absterge snel werkt. Binnen een uur was ze duizenden Facebook-activiteiten kwijt.

Facebook Post Manager

Ik heb reacties gekregen dat Absterge of de Timeline Cleaner niet altijd goed werkt. Ik kan mij dat voorstellen, want Facebook vindt het niet fijn dat externe programmaatjes hun database gaan opschonen. Facebook heeft er ook geen commercieel belang bij dat jouw activiteiten worden gewist.

Een tool die ik recent heb getest, is Facebook Post Manager. Dat is een add-on voor Google Chrome. Facebook Post Manager kun je toevoegen via de Google Chrome Store.

Het werkt eenvoudig:

 • installeer Google Chrome (als je die browser nog niet hebt)
 • Installeer Facebook Post Manager
 • Een extra knop van FPM verschijnt rechtsboven
 • Log in op je Facebookaccount via je browser
 • Ga naar het Activiteitlogboek
 • En zet Facebook Post Manager aan het werk.

Je kunt per periode (jaar maand, alles) en type activiteit (post, like) eerdere posts verwijderen of verbergen. Of je kunt op vrije tekst selecteren. Vergeet niet, als je daaraan gehecht bent, te backuppen. Ook dat kan met de Facebook Post Manager. Doe eerst een test via de optie ‘Prescan on Page’.

Extra tip: mocht je nou je hele geschiedenis willen wissen, dan gaat dat best wat tijd kosten. Zeker als je enkele jaren op Facebook zit en nooit je timeline hebt opgeschoond. Zet dan Facebook Post Manager ‘s avonds laat aan, en kijk de volgende morgen wat het voor resultaat heeft gegeven (doe voorzichtig: weg is weg, zegt de tool).

Verwijderen Facebook Messenger

De handleiding hierboven vertelt je hoe je je tijdline kunt opschonen. Maar hoe kun je je Facebook Messenger – je priveberichten en chats – verwijderen?

 1. Ga naar https://www.facebook.com/messages/ (of in je linkermenu en klik op Messages / Berichten.
 2. Ga dan naar de chat die je wilt verwijderen en klik bovenaan op Actions / Acties.

Vervolgens kies je voor Verwijderen conversatie (dan gaat het hele gesprek weg) of Verwijderen berichten (voor een enkel berichtje)

Let op: het verwijderen van berichten uit je inbox, is vrij makkelijk. Maar wat NIET lukt is berichten verwijderen uit de inbox van degene met wie je chat. Dus je verwijdert alleen je eigen inbox!

Facebook foto’s en Facebook fotoalbums verwijderen

OK. Tot zover de berichten op je Facebook tijdlijn en in je Messenger. Ik krijg ook vragen binnen hoe je je foto’s op Facebook verwijdert.

 1. Ga naar je fotoalbum en ga op de eerste foto staan.
 2. Klik op het vinkje rechtsboven in
 3. Scroll naar de laatste foto
 4. Houd je SHIFT-toets ingedrukt en klik op het vinkje in je laatste foto.
 5. Hiermee selecteer je alles en dan kun je deleten.

Mocht het zo niet lukken, verplaats dan eerst je foto’s naar een tijdelijk album, en gooi dan het album weg. En mocht dat niet lukken, dan moet het helaas 1 voor 1.

Hoe verwijder je een fotoalbum?

Je kunt ook een heel fotoalbum op Facebook verwijderen. Ga naar Foto’s > Albums. Kies dan rechts het tandwieltje en kies voor Album verwijderen

Facebook heeft een aantal ‘systeemalbums’ en die kun je niet zo maar weghalen. Dit zijn bijvoorbeeld de map met uitgelichte foto’s, je tijdlijnfoto’s, je coverfoto’s en je mobile uploads. Dat gaat ook alleen handmatig.

Handig: Download eerst alle foto’s en verwijder ze pas daarna.

Nooit is alles direct weg

Disclaimer: Overigens maakt Goldbeck een belangrijke kanttekening. Nadat ze alles had verwijderd, verschenen er op den duur verwijderde berichten. Dat is ook mijn ervaring.

Alles is dus niet direct alles.

Ik heb zelf Facebook Timeline Cleaner getest en die werkt prima. Ik heb absterge getest, maar dat ging een stuk lastiger. Als je alles wilt verwijderen, maak dan bovendien eerst een kopie van al je gegevens. Ik heb dezelfde ervaring: het duurt een poos voordat echt al je berichten verdwijnen en niet meer terugkeren. Anno 2016 ruim ik mijn tijdlijn geregeld op. De meeste van mijn Facebookvrienden scrollen toch niet verder dan 1 week terug. Facebook heeft de moed blijkbaar opgegeven om mijn verwijderde berichten terug te zetten. En dat is goed nieuws.

Moraal van het verhaal: het blijft lastig om je tijdlijn te verwijderen. Berichten en foto’s gaat iets makkelijker. Tenzij je je hele account verwijdert. Gebruik op eigen risico, uiteraard. Het gebruik van dit soort scripts is voor meer gevorderden.

Ben je geholpen met dit artikel? Plaats dan een linkje op jouw website naar dit artikel. Zo helpen we samen nog meer mensen!

(Ik krijg geregeld verzoeken van particulieren om hierbij te helpen, maar ik werk alleen voor organisaties)

 

Delen in je netwerk: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone