Wat is de ideale lengte van je podcast? Hoe lang mag een podcast duren?

Hoe lang mag een podcast maximaal zijn in jouw ogen? Die vraag kreeg ik deze week in een appje. Een terechte vraag: wat is immers de ideale lengtte van je podcast? Wat is daar over te zeggen?

 

Mijn eerste antwoord was: Oei. Dat verschilt enorm. Het ligt aan meerdere facetten of je podcast effectief en goed beluisterd wordt. Gelukkig is er in augustus 2019 een groot wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Nederlandse podcastluisteraars. Amanda Brouwers (Rijksuniversiteit Groningen) en Bob den Hartog schreven ‘Van Audiobehang tot Zuurstoftank‘ (pdf). Het is, minimaal 10 jaar nadat Nederlanders serieus gingen podcasten, voor het eerst dat we wetenschappelijke data hebben.

Wat als eerste opvalt – en dat helpt bij het bepalen van de ideale lengte van je podcast – is waarom Nederlanders naar podcasts luisteren. 87% wil er iets van leren, 90% wil vermaakt worden. Ofwel: ‘lering ende vermaak’. Daarbij luisteren veruit de meesten (94%) podcasts op een smartphone of andere portable. Dat kan onderweg zijn, thuis of tijdens het sporten (sportschool of hardlopen). 36% luisteraars gemiddeld 1 tot 3 uur per week naar podcasts; 32% 4 tot 6 uur. Het aantal podcasts? Drie, vier per week.

Is er een ideale lengte voor een podcast?

En dan komt het. Op de vraag of er een ideale lengte in minuten is voor een podcast, geeft het overgrote deel aan, dat er geen ideale podcastlengte is:;

(bron: Van audiobehang tot zuurstoftank, 2019)

 

De moeilijkheid zit hem erin dat iedere soort podcast zijn eigen lengte heeft. Sommigen zijn standaard 10 tot 15 minuten, andere onderwerpen lopen op naar 2 uur of meer per aflevering. Maar als de respondenten toch iets terug geven over de ideale lengte van een podcast, dan is het meest gegeven antwoord: drie kwartier tot 1 uur.

De keuze is, flauw gezegd, dus aan de maker van de podcast waarbij een gemiddelde van 45-60 minuten als leidraad kan dienen. Gemiddelden zijn leuk, maar wat zijn dan voor- en nadelen als je boven of onder deze gemiddelde podcastlengte zit, of wil zitten?

Voordelen lange podcast

Podcasts worden zowel voor vermaak als als leermiddel ingezet. Met lange podcasts (dus boven het uur) heb je als voordeel dat je de spade eens goed diep in de grond kunt steken. Je kunt goed vele aspecten van je onderwerpen behandelen. Je kunt erop los kletsen, maar het helpt uiteraard als je vantevoren een structuur in je verhaal aanbrengt.

Een ander voordeel is, dat de druk om te produceren, een stuk lager ligt. Je luisteraars zullen beseffen dat het veel tijd kost een lange podcast te maken, dus zullen ze niet zo snel verwachten dat je wekelijks een podcast ophoest. Anderzijds, niet iedereen heeft iedere week tijd om lange tijd naar je te luisteren. Ook daar vind je aanwijzingen voor in het podcast-onderzoek.

Voordelen korte podcast

Tegenover een podcast met een lange lengte staan podcasts die kort zijn. Korte podcastafleveringen, zo rond de 10 minuten zijn ideaal om praktische, to-the-point tips, mee te geven. Luisteraars kunnen bovendien snel selecteren: wil ik deze korte podcast wel luisteren of niet. Daarnaast kun je snel inspelen op de actualiteit en kost het veel minder voorbereidingstijd om je onderwerp te kaderen, alsook minder tijd om de podcast op te nemen. Je kunt daarbij 1 op 2 lopen: 1 minuut podcast is 2 minuut opname. Een heropname kan als je bijvoorbeeld een inhoudelijke fout maakt of je een storende spreekfout maakt. Een ander voordeel is dat je een playlist van korte podcasts kan maken: meerdere afleveringen bij elkaar zijn uiteindelijk ook een lange podcast. 

Amerikaans onderzoek

Ik haal nog een ander onderzoek aan. Dat van Pacific Content, uit december 2019. Zij hebben 18.809.402 podcast-afleveringen tussen juni 2005 en november 2019 geanalyseerd. Daaruit blijkt dat de gemiddelde lengte 41 minuten en 31 seconden was, 2 seconden korter dan in 2018. De onderzoeker ziet een afname na een groei tot circa 2017.

 

 

 

 

 

 

 

Maandelijks gemiddelde lengte podcastaflevering (bron: Pacific Content, 2019)

 

Zij bekeken ook de gemiddelde lengte per categorie. Dan blijkt dat videogames, film, tv en muziek de langste afleveringen tellen, gevolgd door bijvoorbeeld religie, sport en hobbies. 

Concentratievermogen

 

 

Oei. Het verschilt heel erg per categorie, leeftijd en je stem/geluid/muziek verhouding. Concentratieboog jongvolwassene: ca. 30min. Volwassenen: 45min. Sommigen houden de forenzentijd aan: de gem. tijd woon-werkverkeer. Dat is ca. 45 min.

Dit was mijn volledige eerste reactie aan mijn vragensteller. Ik ging bij mijn antwoord uit van het gemiddelde concentratievermogen van jongeren versus volwassenen. Zat ik er toch niet ver naast 🙂

 

 

Advies nodig?

Wij werken aan je communicatie om in de roos te schieten.

Eric van den Berg

Meer weten?

Wij helpen graag jouw zinnige organisatie verder. Maak snel een vrijblijvende afspraak.

 

Neem contact op

Nieuw op ISI Media: