Vandaag had ik een strategische ontmoeting met mensen van een bisdom. Ze vroegen mij als social media expert hoe de katholieke kerk nieuwe media kan gebruiken. Hardware, software, sociale media. Alles kwam voorbij. Een idee dat ik opperde: geef iedere priesterstudent een iPad! Of geef iedereen die een priesteropleiding gaat volgen een iPad! (Of geef studenten theologie of religiewetenschappen, priesterstudenten of diakenstudenten en niet te vergeten voor pastoraal werk(st)ers een iPad!
Een iPad kost pakweg 500-600 euro per student en je krijgt er veel voor terug. Het heeft verschillende voordelen. Zo wordt het stoffig imago van de kerk wordt afgeschud. Het is een signaal dat de kerk van deze tijd is. Het gebruik van de iPad door aankomende kerkelijke professionals stimuleert organisaties om na te denken applicaties te ontwikkelen voor kerkelijk gebruik. Drukkosten kunnen worden verlaagd, omdat leermiddelen digitaal worden aangeboden. Mediawijsheid kan worden gestimuleerd, indien de iPad wordt gebruikt om colleges sociale media te geven.

Gewoon enkele voorbeelden van gebruik:

  • Een Bijbelapplicatie
  • Een applicatie om de H. Mis te lezen (op het preekgestoelte)
  • Een gebedsapplicatie (zoals nu reeds voor de iPhone bestaat)
  • Een digitale huwelijksmap bij huisbezoeken
  • Catechese applicaties, voor kinderen (die applicaties kunnen op de een of andere manier weer ge├»ntegreerd worden in smartboards voor gebruik in het godsdienstonderwijs op scholen)
  • Voor evangelisatie
  • Het liturgisch rooster aanbieden via een iPad
Kortom, mogelijkheden te over. En er is vast nog veel meer moois te bedenken. De instroom van studenten is niet zo heel groot. Dus veel geld hoeft het niet te kosten. Als NRC Next het kan, kan de Rooms-Katholieke Kerk het zeker. Het is een middel om mensen te werven met een ontzettend handig apparaat.