06-34009124 [email protected]

Je website: een Content Management Systeem (CMS)

De website die je bij ons of elders host is een WordPress-website. WordPress is een Content Management Systeem, kortweg CMS. Een CMS is bedoeld om het bijhouden van een website makkelijker te maken. Veel organisaties gebruiken Content Management Systemen om hun website actueel te houden. Content moet u niet verwarren met ‘tevreden’. Content staat voor alle vormen van ‘inhoud’, zoals tekst, foto’s, afbeeldingen, video’s en dergelijke.

Met een CMS beheer je dus de inhoud van je WordPress website. Er zijn zeer veel CMS’sen beschikbaar, zowel betaalde als gratis. WordPress, Joomla en Drupal zijn de meest bekende voorbeelden van gratis content management systemen.

Een CMS is een systeem waarop je kunt inloggen op je website om vervolgens content te publiceren. Daarvoor is geen technische kennis nodig. Bij WordPress is dat wp-admin (maar dat is ook aan te passen) en zichtbaar via een dashboard. Deze omgeving heb je nodig om je WordPress website te kunnen beheren. Je hebt verder een browser (zoals Chrome, Firefox of Internet Explorer) en een goed werkende internetverbinding nodig om prettig te werken met WordPress.

Wat is WordPress?

WordPress is een online, open source platform dat fungeert als CMS. Het is één van de meest makkelijke en krachtige platformen die er zijn. In 2016 draaiden meer dan een kwart van alle websites ter wereld op WordPress.

De allereerste versie van WordPress is ontstaan uit haar voorloper b2 – cafelog en werd gelanceerd als WordPress 0.7. Op dat moment was WordPress nog volledig een platform voor bloggers. Het zag er een stuk minder gebruiksvriendelijk uit dan nu. Veel elementen zijn echter behouden gebleven.

WordPress heeft niet stil gezeten sinds de lancering op 27 mei 2003. Het is inmiddels een multifunctioneel platform waarop zowel blogs, websites en webshops kunnen worden beheerd. WordPress heeft een grote groei gemaakt en dit is mede gekomen door het vernieuwende karakter van het platform en de grote hoeveelheid aan updates van de laatste jaren.

De makers en een grote groep van ontwikkelaars zijn steeds op zoek naar verbeteringen om WordPress nog gebruiksvriendelijker te maken. Daarom is WordPress zeer gewaardeerd bij webdesigners, webbouwers en webontwikkelaars. En nog belangrijker: bij jou als gebruiker.