Dit is er nieuw aan WordPress 4.7 (en denk hieraan als je gaat updaten)
3.6 (72%) 5 votes

Eerder deze maand is de laatste grote update van WordPress beschikbaar gekomen: WordPress 4.7. De laatste versie van WP is vernoemd naar jazz-zangeres Sarah “Sassy” Vaughan en brengt nieuwe verbeteringen met zich mee.


WordPress 4.7 komt met nieuw standaard WordPress thema: Twenty Seventeen

Bij iedere laatste update van het jaar brengt WordPress, als een kadootje voor de feestdagen, een nieuw standaardthema uit. Genoemd naar het nieuwe jaar: 20 – 17, Twenty Seventeen. Het gratis thema richt zich op bedrijfswebsites (dus niet op blogs!) en heeft een aanpasbare hoofdpagina met meerdere secties. Het thema is responsief en toont goed op meerdere schermen (pc, tablet, telefoon). Je kunt het thema personaliseren met widgets, menu’s, social media buttons, een logo, aangepaste kleuren en dergelijke. Het thema komt standaard mee bij een WordPress installatie

 

Snelkoppelingen bewerken

Zichtbare iconen worden getoond om aan te geven welke delen van jouw site aangepast kunnen worden tijdens het live voorbeeld. Klik op de link om direct met bewerken te beginnen. Samen met de start-inhoud wordt het nog makkelijker om je site snel te wijzigen.

Customizer

Steeds meer en meer werk je WordPress thema’s front-end bij via de ‘customizer’. Het maakt daarbij niet uit of het gratis of betaalde thema’s zijn. De customizer is de trend. In de Customizer zie je nu iconen bij de gedeeltes van de website die je kunt aanpassen terwijl je het live ziet veranderen voordat je het activeert. Daarmee is de workflow verbetert.

Video headers

Video is booming. Ook voor WordPress. Soms werkt een beeldschermvullende sfeervideo als bewegende kopafbeelding goed voor de propositie van je organisatie of merk. Dit wordt standaard meegeleverd met het gratis Twenty Seventeen thema. Je kunt een video uploaden in mp4-formaat of je kunt de URL toevoegen van een YouTube of Vimeo video. Denk bij het uploaden aan de zwaarte van de videobestanden.

 

Makkelijker menu’s maken

Veel menu’s voor sites hebben links naar de webpagina’s van je site. Vanaf WordPress 4.7 kun je nieuwe pagina’s toevoegen terwijl je menu’s bouwt zonder dat je de customizer verlaat. Zodra de wijzigingen zijn gepubliceerd, staan de nieuwe pagina’s klaar om gevuld te worden.

Aangepaste CSS

Iets technischer…CSS is de codetaal om de vormgeving van je website samen te stellen (CSS : Cascading Style Sheets). Als je CSS onder de knie hebt, kun je de vormgeving makkelijker aanpassen. Ook hier: eerst een live voorbeeld voordat je publiceert. Vooalsnog geven wij de voorkeur aan het werken via child themes, maar dit is een duidelijk stap dat in de toekomst child themes overbodig worden. Voor CSS-aanpassingen heb je dus niet direct meer een child theme nodig, maar nog wel bij aanpassingen aan thema-bestanden. Wil je een CSS-wijziging, dan kun je ons vragen dat te doen.

PDF miniatuurvoorbeeld

Dit vind ik een leuke kleine toevoeging. Je kunt al veel langer PDF-bestanden toevoegen. Met WordPress 4.7 wordt een thumbnail gegenereerd zodat je makkelijker je PDF-bestanden kunt terugvinden.

Dashboard in jouw taal

Via de gebruikersprofielen als je bent ingelogd, zijn meer talen beschikbaar gekomen. Daarmee kun je de taal van de gebruiker selecteren, zonder dat de site in die taal staat. Let op: De talen die de gebruikers willen zien, moet je wel eerst laten installeren.

Editor vernieuwd

Elke WordPress-versie geeft verbeteringen en functies voor de editor. WordPress 4.7 heeft dat minder. wel zie je de ‘Paragraph’ en ‘Header Selector’ menu’s in de eerste rij, en niet meer in de tweede rij. Tevens zijn Ook zijn de ‘underline’ button, ‘striketrough’ en ‘horizontal line’ knoppen verplaatst. Even zoeken misschien.

Verbeteringen voor ontwikkelaars

Tot slot zijn er voor ontwikkelaars natuurlijk ook nog allerlei verschillende verbeteringen doorgevoerd in WordPress 4.7. en daar profiteren je als gebruiker uiteindelijk weer van.

WordPress 4.7 veilig updaten

Zo werken wij als we je WordPress website updaten:

 1. We updaten pas als eventuele kinderziekten eruit zijn.
  We kijken dus eerst de kat uit de boom en goed op fora wat de eerste ervaringen zijn met het updaten.
 2. Backups maken
  We maken van alles een backup. Alles =
  – WordPress core
  – WordPress plugins
  – WordPress thema’s en child
  – Afbeelden en bestanden
  – De MySQL-database
  – Javascript, PHP-scripts en andere scripting
  – Aanvullende bestanden, zoals statische pagina’s, AMP, htaccess en dergelijke.
  – We maken voor de zekerheid een XML-export van alle inhoud van de website.
 3. Testen
  We testen de nieuwe versie op de Testomgeving. ISI Media werkt met drie omgevingen: de Ontwikkelomgeving, de Testomgeving en de Productieomgeving (of live-omgeving), als variant op het OTAP-principe uit de ICT-wereld. Als de test succesvol is, voeren we de update door op de productieomgeving.
  Op de testomgeving kijken we of plugins werken met de nieuwe versie. Deze werkwijze geldt trouwens ook voor nieuwe plugins, thema’s en dergelijke.
 4. We passen iedere website aan. De werkzaamheden doen we in de stille uren, zodat zo min mogelijk bezoekers last hebben van de update.

 

Klant bij ons? Wij ontzorgen je

Voor onze Zilver- en Goud-klanten verzorgen wij de veilige update naar 4.7. Wil je als Brons-klant het zelf doen, zorg dan voor een veilige manier om conflicten met plugins, thema’s of database te voorkomen. Je kunt als Brons-klant overigens het updaten ook aan ons uitbesteden.

Geen klant bij ons? Wij helpen je ook!

Ben je (nog) geen klant bij ons? Dan kunnen we je ook helpen. We zorgen ervoor dat je website veilig en goed wordt geupdate naar de nieuwste versie. Handig als je het zelf te druk hebt of te weinig technische ervaring. Voorkom geklungel of fouten, en vraag ons als WordPress expert je te helpen.

 

Delen in je netwerk: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone