Wat is er nieuw in WordPress 4.5
3 (60%) 1 vote

WordPress 4.5 is uitgekomen. Wat is er nieuw in WordPress 4.5? Ik som graag de wijzigingen voor je op.

WordPress 4.5

 

Linkjes maken aangepast

Inline Links WordPress

De meest in het oog springende vernieuwing is het invoegen van een link. Dat gebeurt nu inline, dus terwijl je je tekst tikt. Het is misschien even wennen, maar zeker voor links binnen je website werkt het toevoegen van links sneller. Hier rechts zie je een screenshot. Je klikt als vanouds in de editor op het linkjes-icoon, vervolgens kun je inline je link plakken en op de witte pijl in het blauwe vakje drukken. Dan staat de link. Het ‘wieltje’ daarnaast is bedoeld om het ‘oude’ keuzevenster te tonen.

Sneltoetsen

In versie 4.5 kun je nu gemakkelijker een horizontale lijn plaatsen. Voor HTML-kenners: dit is het hr-element.

Met — (drie streepjes en een enter) krijg je direct een horizontale lijn in je bericht.


 

Afbeeldingen automatisch kleiner

Een snelle website is belangrijk. Voor je bezoeker en voor zoekmachines, want die belonen snellere websites met een hogere positie. Afbeeldingen zorgen er vaak voor dat websites trager worden. (Want soms komt het voor dat je foto’s van 2 of meer MB uploadt en gebruikt: moet je uiteraard niet doen). WordPress 4.5. heeft een nieuwe functie die afbeeldingen kleiner maakt. De kwaliteit gaat er ook iets mee omlaag. Al met al zorgt de nieuwe functie voor een betere prestatie van je website. (Ontwikkelaars kijken voor meer informatie op Performance improvements for images in WordPress 4.5.)

 

Thema aanpassen via Customizer

WordPress kent al tijden de ‘WordPress Customizer’. Dat is een middel waarmee je je thema (de vormgeving) kunt aanpassen (je vindt de Customizer via Dashboard > Weergave > Aanpassen). Vooral bij eenvoudige, standaardthema’s kan dit positief effect hebben. Heb je een zelf ontwikkeld of aangekocht thema dan heb je aan de customizer niet heel veel. In WordPress 4.5 zijn een paar keuzes toegevoegd om je website te testen voor kleinere apparaten (tablet, smartphone). WordPress 4.5 is dus weer een stukje ‘mobieler’ geworden.

Andere toevoeging aan WordPress Customizer: je kunt eindelijk een logo en favicon toevoegen. Hiep, hiep…

Reacties onder artikelen

De ‘comment’-functie van WordPress is eveneens aangepast. Er is een maximum aantal tekens dat je kunt gebruiken. Ook het Moderate Comment Screen, de plek is waar je komt als je klikt op een van de moderatie ingrepen van een notificatie e-mail, is aangepast.

Techniek verder uitgebreid

Iedere nieuwe versie brengt gebruikersuitbreidingen met zich mee en veranderingen onder de motorkap waar je als eindgebruiker meestal niet veel van merkt. Denk aan het laden van scripts (jQuery 1.12.3, jQuery Migrate 1.4.0, Backbone 1.2.3, en Underscore 1.8.3 zijn gebundeld), de manier waarop scripts werken, beveiliging. In deze versie is ook de technische afhandeling hoe content wordt ge-embed (bijvoorbeeld een YouTube-filmpje) verbeterd.

Upgraden

Heb je vragen, kom je er niet uit of wil je dat wij WordPress 4.5 installeren? Neem contact op met onze helpdesk via helpdesk@isimedia.nl.

 

Coleman Hawkins = 4.5

De volledige release-notes vind je op de website van WordPress. Ter afsluiting: de WordPress-community heeft een voorkeur voor jazzmuziek. Iedere versie wordt vernoemd naar een min of meer bekende ‘jazzcat’. WordPress 4.5. is gekoppeld aan Coleman Hawkins


[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”WordPress website laten bouwen” color=”warning” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.isimedia.nl%2Fwebsite-laten-maken-en-hosten%2F||”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Handleiding Plezierig werken met WordPress” color=”warning” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.isimedia.nl%2Fnieuw-boek-plezierig-werken-met-wordpress%2F||”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Meer tips over WordPress” color=”warning” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.isimedia.nl%2Fcategory%2Fhoe-werkt-wordpress%2F||”][/vc_column][/vc_row]

Delen in je netwerk: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone