06-34009124 [email protected]

Zoeken

6 tips voor christenen die social media willen gebruiken

Ook voor christenen zijn sociale netwerksites niet meer weg te denken. Volstrekt nieuw en wil je weten of je iets moet doen met social media? Deze zes tips kunnen helpen. Immers, meer dan een kwart van alle Nederlanders gebruikt een of meerdere social netwerksites (bijvoorbeeld LinkedIN 26,1%, Twitter 26,8%).  

1) Ken jezelf. Ken de waarden van je eigen geloof en hoe je in het geloof staat. Overtuig anderen niet van jouw mening of geloof, maar laat uit je posts je geloof en karakter van nature doorsijpelen.  

2) Wees eerlijk. Als je weet waar je staat in je geloof, wees daar dan eerlijk over. Authenticiteit is belangrijker dan voordoen dat je een perfecte heilige of een eeuwige zondaar bent. Niemand vraagt dat je een perfect gelovige bent en niet iedereen vertrouwt dat wellicht ook niet. Het is gemakkelijker sympathie te hebben met iemand die eerlijk is over zijn geloof en eigen geloofspositie. Authentiek is van oudsher #1 in social media.  

3) Oordeel niet. Doe je niet heiliger voor dan je bent. Vermijd oordelen over anderen. Als je het niet eens bent met iemand, geef hem of haar het voordeel van de twijfel of vraag verduidelijking voordat je iemands reactie beoordeelt (zeker als je iemand alleen online kent). Kritiek en kritisch zijn mag, maar sluit persoonlijke oordelen uit.  

4) Geen jargon graag. Gebruik geen binnenkerkelijk of theologisch verheven taalgebruik. Gebruik woorden die door anderen begrepen worden. Probeer te schrijven op een leesniveau B1. Dit niveau staat voor:   Ik kan teksten begrijpen die hoofdzakelijk bestaan uit hoogfrequente, alledaagse of aan mijn werk gerelateerde taal. Ik kan de beschrijving van gebeurtenissen, gevoelens en wensen in persoonlijke brieven begrijpen. Ongeveer 40 procent van de Nederlandse bevolking beschikt over dit taalniveau. Veel gratis kranten hanteren dit taalniveau.   Je kunt het leesniveau van teksten controleren via http://www.accessibility.nl/internet/tools/leesniveau_tool bijvoorbeeld. Deze tekst is een voorbeeld van een B1-tekst.  

5) Wees positief. Kritisch zijn mag, maar haal niemand neer. Probeer opbouwend in geloof en taal naar de ander te reageren. Als je vaak negatief bent, zullen mensen je negeren, afwijzen of tegen je ingaan: sociale media en sociale controle is een sterk duo.  

6) Gebruik multimedia. Het gebruik van allerlei media om uw publiek betrekken is uitstekend. Door het gebruik van verschillende middelen, zoals een filmpje, een blog of levendig twitteren helpt om je doelgroep te bereiken. Het maakt je niet hip of sexy, maar je kunt er uitstekend mee nieuwe mensen bereiken en interesseren.

Vorige 10 Vragen en antwoorden over Twitter in de kerk: hoe houd je een Twitterdienst?
Volgende Hoe kerken zich effectief kunnen verbinden met social media
Ga direct naar