06-34009124 [email protected]

Zoeken

Boek: Kerk en internet| Eric van den Berg

Op 14 februari 2011 verschijnt het Handboek Kerk en Internet. De uitgave is een primeur: niet eerder verscheen in Nederland een uitgebreide gids voor kerken die internet willen gebruiken. Het Handboek is geschreven door communicatieman Eric van den Berg en wordt gepresenteerd op het symposium ‘Gods Geest waait over het internet’.

Bezinningswebsites, twitternovenen, hyves-psalmen, chatkathedralen en het evangelie volgens Facebook – het zijn nieuwe begrippen uit een wereld die voor veel christelijke kerken nog onbekend is. Enkele pioniers domineren het gezicht van de online kerk en vinden op internet nieuwe manieren om gemeenschap te stichten: via online bidden (‘twidden’), twitternovenen, digitale pelgrimages, internetpastoraat en zincasts.

Parochies en gemeenten hebben vaak nog weinig ervaring met de aanwezigheid van de kerk op internet. Vaak zijn kerkelijke sites eerder advertenties dan plekken waarop spiritualiteit en heiliging te vinden zijn. In het Handboek komen veel praktische zaken aan de orde: het bouwen van een website, de vormgeving, functionaliteiten en continuïteit van websites. Welke sociale media zijn er en wat is de meerwaarde voor de christelijke kerken? Moet een gemeente gaan twitteren of YouTube filmpjes gaan maken?

Recensies

Een onmisbaar boek voor wie ook via het internet de (of onze) goede boodschap wil verspreiden! (Tjaard Barnard, Zinweb)

Het Handboek Kerk en Internet is onmisbaar voor parochies en gemeenten, voor dominees, priesters, diakens, communicatiespecialisten, ouderlingen, kerkbestuurders, webmasters en kerkelijke vrijwilligers (Berne)

Dit boek is een absolute must voor iedereen die geïnteresseerd is in het gebruik van internet om het christelijke geloof op een eigentijdse manier uit te dragen. Of de lezer(es) hier nu professioneel mee bezig is, of alleen maar geïnteresseerd is in dit onderwerp, hij/zij zal er zeker iets van opsteken.
Het boek is een handboek. Een hele goede keus van de auteur denk ik, want het onderwerp is veelomvattend. Er worden veel onderwerpen behandeld zoals het ontstaan van het World Wide Web, het aanmaken van een Facebook account, digitale zondagsrust, het gebruik van Twitter en de aanpak voor het bouwen van een website. En dit is geen saaie opsomming geworden, integendeel. Het is een zeer lezenswaardig boek geworden dat uitnodigt om in één ruk uitgelezen te worden. Dit is mij helaas niet gelukt vanwege de grote hoeveelheid informatie die ik te verwerken kreeg. Het boek is aangekleed met heel veel interviews met bekende en minder bekende Nederlanders die hun sporen verdiend hebben op dit onderwerp. Ook worden veel voorbeelden gegeven hoe kerken met het internet om kunnen gaan. Moeilijke onderwerpen worden niet geschuwd: bidden, de sacramenten en twitterkerkdiensten komen allemaal aan bod. (lezer op Bol.com)

Eric van den Berg heeft een mooi stukje werk afgeleverd met het schrijven van het eerste echte handboek (Johannes van den Akker)

Kerkelijke professionals zoals pastores, kerkbestuurders en vrijwilligers moeten kennis nemen van dit werk in het bewustzijn dat internet – zeker ook voor de kerken – niet meer weg te denken is uit onze wereld (De Roerom)

Ga direct naar