06-34009124 [email protected]

Zoeken

Internetspiritualiteit: Op de internetoceaan is het goed relisurfen

Internetspiritualiteit heeft veel te maken met samenlevingsvragen en communityvorming op het web. Dat is een van de uitkomsten van de Kerk en Wereldlezing die gisteren werd gehouden.

“Wat heeft internetspiritualiteit te maken met samenlevingsvragen?” Dat vroeg Kerk en Wereld-voorzitter Bram Tack zich aan het begin van de lezingenmiddag af. Twee sprekers beantwoordden de vraag in een warm volgepakt zaaltje in De Balie in Amsterdam.

Boele Ytsma, binnenkort aan de slag als ‘internetpredikant’, ging in op het internet als sociaal medium. De kerk als instituut loopt niet echt voorop als het gaat om internet, meent Ytsma. Internetcommunities werken anders. Het zijn geen cirkels van groepen mensen met bepaalde opvattingen of geloofsachtergrond maar virtuele netwerken. Hij maakt een paar waarnemingen die lijken te wortelen in de Emerging Church-beweging die eind jaren negentig opkwam (zoals netwerk, verbinding, on- en offline). Belangrijkste observatie van Boele Ytsma is dat het uiteindelijk om de mensen gaat en niet om de techniek. “De kerk moet een verbinder zijn”.

Theoloog en cultuurwetenschapper Inez van der Spek surfde vervolgens over de religieuze internetoceaan. Ze ging daarbij op zoek naar de sacrale en sacramentele ruimte op het web. Van der Spek sluit zich aan bij Erik Borgmans observaties tijdens het Isidorusweb-symposium Internetspiritualiteit dit voorjaar in Den Haag. Het web is een virtueel megalopolis, waarin relisurfers op zoek gaan naar sacramentele ruimten. Ze bezoeken het online KRO Altaar, schrijven een In Memoriam op een herdenkingssite of laten een gebed achter op de Prayer Wall van Zinweb 18-30. Het valt Van der Spek daarbij op, dat dit vaker lijkt te gebeuren door niet-religieuze organisaties dan religieuze.

De lezingen werden afgewisseld met drie videoboodschappen van IKON-hoofd Nieuwe Media Peter Dekker, Eric van den Berg van Isidorusweb en Goedgelovig-representant Danny Butler. Dekker observeerde dat religieuze gemeenschappen wordt gehypet en verwacht geen grote resultaten. “Kijk naar Second Life. Vier jaar geleden had iedereen het erover, maar de laatste tijd hoor je er niets van”. Isidorusweb geeft internetspiritualiteit een kans door te combinaties van on- en offline beleving te bieden. “Je kunt online een kaarsje branden en je hebt de zekerheid dat ze offline, een een kapel van kloosterzusters, real life worden meegebeden. Dat geeft een extra dimensie aan geloofsbeleving”.
Danny Butler zag de komende vijf jaar een rol voor Goedgelovig. “Satire is altijd nodig. Met Goedgelovig leveren we een broodnodige en bescheiden bijdrage daaraan. Dat verandert echt niet in pakweg vijf jaar.”
De bijeenkomst werd bezocht door circa 60 mensen.

Vorige Blijmoedig en onbevangen het web op
Volgende Internetsacraliteit: enthousiasme en beperkingen van Web 2.0
Ga direct naar