06-34009124 [email protected]

Zoeken

Twitterdienst in de kerk: een aantal voorbeelden

2010 is de doorbraak van Twitter voor velen geweest. Vanuit de kerk hebben we een aantal voorbeelden gezien hoe Twitter wordt gebruikt. Bijvoorbeeld de twitterdienst. De jongste loot aan de stam is het doortwitteren van teksten van Titus Brandsma, waarmee de zalige karmeliet tot leven komt.

Twitteren in de kerk

De Twitterdienst

Het übervoorbeeld van het gebruik van twitteren is de twitterdienst. Op 26 september 2010 kwamen ongeveer 50 mensen bijeen in een katholieke kerk in Amsterdam. De mensen kenden elkaar vooral via Twitter en via Twitter is het idee ontstaan en uitgewerkt. Het idee komt van marinedominee Fred Omvlee en boeddhiste Petra Hubbeling. Er kwam een ‘offline’ ontmoeting van al deze mensen van verschillende achtergrond: katholieken, protestanten, islamieten, boedhisten en zelfs een atheist. Tijdens de kerkdienst werd een deel uit het handvest van compassie voorgelezen, er werden kaarsjes opgestoken en er was een meditatie door een boedhistische monnik. Twitter als melting pot met een locatie in de hoofdstad, een wereldprimeur. Uiteraard werd er getwitterd, waardoor mensen in en buiten de kerk met elkaar verbonden waren. De twitterdienst won een prijs op het prestigieuze TEDx festival in Amsterdam. TED is een internationaal platform voor innovatieve ideeën.   Een Amerikaanse kerk van pastor Todd Hahn haalde twitter in zijn kerkdienst, door mensen op te roepen tijdens de preek op het hoogfeest van Pasen te twitteren om zo hun bevindingen met elkaar te delen. Met succes, aldus de pastor, omdat het ledenaantal groeide naar 1000. Ondanks initieel tegenspraak over de onorthodoxe manier van kerk-vieren. De Amerikaanse kerk Westwinds houdt inmiddels ‘Twitter Sundays‘ om tijdens kerkdiensten te twitteren. De kerk verandert niet in een twitterkerk, maar er wordt op deze manier wel op gezette tijden social media in de kerk betrokken. Voor Nederlandse kerken met beamteams zou het een kleine moeite zijn om een dergelijk experiment uit te proberen (al is het maar kleinschalig).

Twitteren over de kerk

Twittechismus

Ook prijswinnend is de Twittechismus (@twittechismus), een initiatief van beleidsadviseur Hans Havinga en ‘zijn’ gereformeerde hogeschool Zwolle. Vanaf april 2010 wordt de Heidelbergse catechismus in 140 tekens doorgetwitterd. Mensen van verschillende kerkelijke instellingen en particulieren doen mee. Het account @twittechismus krijgt 483 volgers. De volledige twittechismus is te downloaden

Katochismus

Wat de refo’s kunnen, kunnen katholieken ook. Dat dachten Frank Bosman en Eric van den Berg en in goed overleg met Hans Havinga is op 1 januari jl. de @katochismus gestart: de hele Katechismus van de Katholieke Kerk wordt door zes katholieken doorgetwitterd. Iedere dag, met uitzondering van de zondag, worden in 2 à 3 tweets artikelen uit de KKK doorgetweet, met een link naar de volledige tekst op internet.

Teksten doortwitteren

Het twitteren van religieuze grondteksten is populair. In Engeland is iemand de St. Jamesbijbel aan het doortwitteren. In Nederland start vandaag het twitteraccount @patertitus42 waarin citaten van Titus Brandsma uit het laatste half jaar voor zijn door worden getweet. Het idee is van de RKK. Ook de Navolging van Christus van Thomas a Kempis heeft dagelijkse citaten op Twitter (en verdient wel wat meer volgers) en is een idee van Kees Versteeg @keesversteeg).

Twitternoveen

Van iets andere orde is de Twitternoveen, een idee dat ik Peter van Zoest toefluisterde voor de abdij van Koningshoeven. In hun oproep voor roepingen werden negen dagen lang op Twitter een tekst van Abt Bernardus doorgetwitterd, met een link naar de blog van de abt en het noveengebed. De tijd waarop het gebeurde, was zo uitgekiend, dat als je klaar was met het lezen van de tekst, in de abdij een dienst begon om roepingen voor het kloosterleven.

RKTwivia en GKTriVia

Twee luchtigere voorbeelden én educatief tegelijkertijd, zijn de RKTwivia (www.rktwivia.nl) van Isidorusweb en diens navolger GKTriVia van Hans Havinga. De RKTwivia ontstond in 2009 om op Twitter in een week tijd vragen af te vuren op twitteraars over het katholieke geloof. Met filmpjes, begooglebaar, ontzettend moeilijk of uiterst triviaal. De winnaar van de kwis, die ieder half jaar wordt georganiseerd, mag zich tooien met de titel RK Twivia Master en een kado uitkiezen uit de webwinkel van Isidorusweb, RKWinkel.nl.

Het was stuivertje wisselen met GKTriVia: ‘wij’ katholieken de catechismus, ‘zij’ van de vrijgemaakten de triviakwis. In december startte een maand lang de gereformeerde navolger met iedere dag een vraag (en antwoord). Ook daarin een mooi voorbeeld van crowdsourcen en elkaar ontmoeten, verrijken en inspireren in Digital Life 2.0.   Twitter: we zien voorbeelden binnen en buiten de kerk, over de kerk en voor de kerk. En dit is nog maar het begin.    

Eric van den Berg

Vorige Online bidden is een nieuwe vorm van geloofsbeleving
Ga direct naar