Kerkdienst reserveren of uitnodigen? Kerktijd.nl doet het zo

Het zal nog een tijd aanhouden dat je vooraf moet reserveren om naar een kerkdienst te gaan, ondanks de laatste versoepelingen. De uitdaging daarbij als kerk is om iedereen evenveel kans te geven. Ik kwam kerktijd.nl tegen en precies dit kan deze software.

Ik heb eerder een – vaak geraadpleegd – overzicht van reserveringssystemen gepubliceerd. Kerktijd.nl (niet te verwarren met kerktijden.nl) is een service die (ook) in het ‘coronagat’ springt om kerken te helpen. Kerktijd.nl is een initiatief van twee christelijke IT-ondernemers uit de Hervormde Gemeente in Nunspeet. Ze leggen met hun applicatie de nadruk op uitnodigen en niet op reserveren.

Kerktijd.nl legt de claim neer dat het systeem eerlijk is. Dat spreekt aan. Iedereen moet even veel kans hebben om naar de kerk te kunnen, zeker als er een beperking is in het aantal kerkgangers omwille van de medische veiligheid. Het is niet heel eerlijk als mensen met voldoende digitale vaardigheden er als de kippen bij zijn, terwijl mensen met fysieke beperkingen naast het net vissen.

Kerktijd.nl gebruikt business intelligence technieken (Davista) om tot een eerlijk uitnodigingssysteem te komen. Dat gaat automatisch. Daarnaast kun je handmatig uitnodigen versturen. Ook worden automatisch nieuwe mensen uitgenodigd nadat iemand een uitnodiging niet accepteert of afwijst).

Kosten

Ik heb de proef op de som genomen en mij aangemeld voor een gratis account. Dan kun je mensen tot 30 bezoekers uitnodigen. Wil je meer, dan lopen de kosten op tot 40 euro per maand, waarbij je dan meer dan 1.000 mensen. Dat is m.i. alleen interessant bij bijvoorbeeld de megakerken in de Biblebelt.

Aanmelden gaat eenvoudig. Je vult de naam van je kerk in, van de beheerder van de applicatie plus een zelfgekozen wachtwoord. Daarna krijg je een activatiemail ter controle en je kunt aan de slag.
Je accepteert de algemene voorwaarden. Dat zijn de standaardvoorwaarden voor de IT-branche, dus dat zit goed.

Vervolgens kun je in een simpel scherm gegevens van een bijeenkomst invullen. Je vult in:

  • De naam van de bijeenkomst (kan dus ook iets anders zijn dan een kerkdienst)
  • Een beschrijving
  • Datum en begintijd
  • Beschikbare plaatsen (vrij invulbaar)
  • En een categorie (die je vooraf aanmaakt, zodat je gerichte groepen kunt uitnodigen)

Daarna kun je uitnodigingen versturen. Dat gebeurt automatisch via de applicatie. Je kunt een aanmeldformulier worden geplaatst op je eigen website zodat mensen zich kunnen aanmelden. Dat is dan een linkje naar de site van Kerktijd.nl en valt dan buiten de eigen vormgeving van de kerkwebsite. Dat is jammer. Een insluitfunctie zou alleraardigst zijn.

Eerlijke verdeling

Dat Kerktijd.nl gebruik maak van business intelligence is een mooie professionaliseringsstap voor kerken. Dat versterkt de ‘eerlijke verdeling’, het unique selling point van Kerktijd.nl. Daardoor is het mogelijk dat mensen die het langst geen dienst hebben bijgewoond, het eerste worden uitgenodigd. Dit is een feature die Kerktijd.nl erg aantrekkelijk maakt ten opzichte van andere systemen.

Een ander voordeel is dat Kerktijd.nl geheel in het Nederlands is, er een eenvoudige geschreven handleiding is en handige ‘how-to’-video’s. Ik merk dat het Engels voor sommige kerken een belemmering is om ermee te werken.

Ik zag nergens hoe je je eigen uitnodigingsteksten, eigen logo of dergelijke kan toevoegen. Ik hoop niet dat het systeem saaie IT-achtige standaardteksten verstuurt, maar dat heb ik niet kunnen checken. Je kunt wel in het omschrijvingsveld extra info kwijt.

Privacy

Privacy is erg belangrijk bij nieuwe systemen, zeker als we hebben het ook over bijzondere persoonsgegevens. Als je met Kerktijd.nl gaat werken, krijg je een verwerkersovereenkomst, zodat de privacyverantwoordelijkheden zijn gewaarborgd. Ze hanteren een privacybeleid.

Blijvende functie voor kerken

Kerktijd.nl heeft de potentie in zich een populaire applicatie te worden. Want ik denk dat reserveringssystemen (of uitnodigingssystemen) hun blijvende functie kunnen behouden, zeker als ze gebruiksvriendelijk zijn en kerken ontzorgen.

Uiteraard is iedereen in een kerk welkom op het moment dat je zelf wilt gaan, maar in bepaalde situaties is uitnodigen wel zo handig. Ik denk dan aan bijzondere kerkdiensten als doop, belijdenis, huwelijken of uitvaarten, concerten of andere culturele bijeenkomsten of, inderdaad, bij populaire kerken die snel vollopen.

Heb ik een voorkeur? Bij de keuze van een systeem zal onder meer voor een kerk meespelen:

  • De geboden functionaliteit
  • De kostenstructuur c.q. abonnementsvormen
  • De taal
  • De ondersteuning die je kunt krijgen
  • De vormgeving of insluiting in de eigen website
  • De privacy
  • De reputatie van de aanbieder

Of Kerktijd.nl een oplossing voor je is, is aan de kerk zelf in overweging te nemen. Ik vind Kerktijd.nl sowieso een waardevolle aanvulling op het ‘landschap van reserveringssystemen’. Ik vind het sympathiek dat twee christelijke IT-ondernemers de kansen benutten die een moeilijke tijd als corona biedt en daarbij kerken willen helpen.


• Bekijk kerktijd.nl
Bekijk de andere reserveringsystemen die ik besprak

Reageren?

Laat weten wat je van dit artikel vindt.

Eric van den Berg

Meer weten?

Wij helpen graag jouw zinnige organisatie verder. Maak snel een vrijblijvende afspraak.

 

Neem contact op

Nieuw op ISI Media: