Megatrending is het deze dagen: de hashtag #deletefacebook. Met de gegevensdiefstal van meer dan 50 miljoen gebruikers zijn veel mensen klaar met Facebook. Geen privacyschending meer.

Of dit schandaal het einde van Facebook betekent, valt nog te bezien. Facebook is in ieder geval in zwaar weer, omdat er zeer veel data i misbruikt en ze te lui waren er iets aan te doen. Facebook en privacy is nooit een fijne combi geweest. Al bij de start in 2002 stal Facebook persoonsgegevens van de universiteit om hun diensten aan te bieden.

De dienst is gratis, dus jij bent het product.

Met de gegevensdiefstal van meer dan 50 miljoen gebruikers zijn drie partijen aan zet: Facebook moet beter de privacy waarborgen en de toegang van allerlei vage apps reguleren. Deze app-bedrijven zouden beter gebruikers moeten informeren welke data ze vragen en gebruiken onder welke voorwaarden. En jijzelf als gebruiker kan alert zijn wat je deelt, hoe lang je het deelt, met wie je het deelt en hoe.

Wil je van Facebook af, of wil je in ieder geval je privacy beter beschermen, dan heb ik een aantal tips voor.

Facebook account verwijderen

Je kunt je Facebook verwijderen, maar het is slim om eerst je persoonlijke data te downloaden. Dan heb je je posts en foto’s bewaard. Dat doe je door naar Instellingen te gaan en onderaan de pagina te kiezen voor ‘Een kopie downloaden van je Facebook gegevens‘. Sowieso is dat een keer handig zodat je weet wat Facebook allemaal van je weet.

Vervolgens schakel je Facebook uit en kun je je account verwijderen.

Facebook berichten verwijderen

Wil je op Facebook blijven? Dat kan natuurlijk, want het platform heeft veel voordelen. Je staat makkelijk in contact met elkaar, je bent snel op de hoogte en je kunt nieuwe mensen ontmoeten.

Maar ga na hoe lang je je eigen tijdlijn wilt tonen. Zeer vaak krijg ik de vraag hoe je berichten kunt verwijderen.

Facebook apps verwijderen

Een derde ding dat je kunt doen om meer controle te krijgen over je persoonsgegevens, is geen derde partijen toelaten tot je gegevens. Ga naar Instellingen > Apps en je ziet welke bedrijven toegang hebben tot je data. Schoon deze lijst eens per maand op.

Check maandelijks je privacy instellingen

Check daarnaast geregeld je privacyinstellingen. Ga naar Instellingen > Privacy om te kijken wat je deelt, en wat je mogelijk anders wilt.

Vandaag lichtte ik op Groot Nieuws Radio een en ander toe. Luister het item terug (6 minuten):

 

Contact opnemen

Meer weten? Neem contact op met communicatieadviseur Eric van den Berg. Graag maak ik kennis met jou om een succesvolle communicatie-aanpak voor jouw organisatie te bespreken.

Particuliere vragen beantwoorden we niet.

Bel of app tijdens kantoortijden 06-34009124, mail naar hallo@isimedia.nl of ga door naar het contactformulier.

Open chat
Vragen?
Hallo! Hoe kan ik je helpen?

(helaas kunnen wij je niet helpen met particuliere vragen)
Powered by