06-34009124 [email protected]

WordPress is eenvoudig uit te breiden met plugins: stukjes software waardoor je website meer mogelijkheden krijgt. Dit zijn de meest populairste plugins van WordPress: een handig lijstje van 38 plugins! Deze pagina wordt geregeld bijgewerkt.

 

Algemeen

In deze eerste groep vind je favoriete plugins die je in zijn algemeen kunt gebruiken: berichten, tabellen, activiteiten en dergelijke.

 1. Jetpack
  JetPack is een verzameling van veelgevraagde functies. Bijvoorbeeld statistieken, contactformulieren, manieren van publiceren, beveiliging en social mediaknoppen. Voordeel: all-in-one. Nadeel: je gebruikt niet alles en Jetpack vertraagt je website.
 2. TablePress
  Wil je geavanceerde, mooi vormgegeven tabellen maken binnen het WordPress framework, dan is TablePress een goede plugin. Je kunt tabellen opnemen waar je wilt met een shortcode. De presentatie lijkt op een spreadsheet. Je kunt bestaande tabellen in Excel, CSV, HTML en JSON im/exporteren.
 3. TinyMCE Advanced
  Met TinyMCE Advanced verbeter je de standaard editor van WordPress. je kunt zoek/vervangacties doen, lettertypes kiezen, tabellen maken en nog veel meer.
 4. Duplicate Post
  Soms is het handiger een pagina of bericht te kopiëren naar een nieuw concept. Dat kan met Duplicate Post. Hiermee maak je gelijk een duplicaat van je bericht/pagina, zonder dat je eerst moet kopiëren, dan een nieuwe pagina moet aanmaken en dan plakken. Gratis.
 5. Shortcodes Ultimate
  Biedt een enorm pakket shortcodes aan waarmee je de opmaak en content van je website kan verbeteren.
 6. WP-PageNavi
  Een lichte plugin waarmee je de navigatie tussen berichten aanpast. Wil je de ‘older posts / newer posts links’ wijzigen, dan kun je WP-PageNavi ervoor gebruiken.
 7. The Events Calendar
  Biedt mogelijkheden om uitgebreide activiteiten te presenteren. Meerdere views, Google maps, zoekfunctie, SEO, Google Calendar en iCal exports, caching.
 8. WP-Polls
  Ben je van de kwisjes en vraagjes? Met WP-Polls kun je je bezoekers kleine ‘polls’ laten invullen. Veel opties om te tweaken.
 9. Yet Another related Posts plugin
  Met deze plugin YARPP kun je gerelateerde berichten bij een artikel plaatsen, automatisch. In gratis en betaalde variant.

 

Formulieren

Om te zorgen dat bezoekers contact met je kunnen opnemen zijn er deze populaire plugins

 1. Contact Form 7
  Dit is een zeer handige plugin voor het ontwerpen van eigen contactformulieren. Je kunt je eigen velden definiëren, net als je eigen antwoordtekst en nog meer.
 2. Gravity Forms
  Als je echt los wil gaan met formulieren, dan voldoet ContactForm 7 niet meer. Gravity Forms (betaald) is dan echt je maatje om uitgebreide formulieren te maken
 3. Really Simple Captcha
  Wil je formulieren beschermen tegen spam, dan kun je een CAPTCHA onder je formulier erbij zetten. Je bezoekers moeten aantonen dat ze mens zijn. De rest wordt tegengehouden als spam.

Foto’s

Galerijen maken kan met de standaard WordPress-installatie. Maar ook hier zijn favoriete plugins voor:

 1. NextGEN Gallery
  Freemium plugin waarmee je fraaie foto-albums kunt maken. Makkelijk te beheren door batch-gewijze uploads, kiezen, sorteren van foto’s, groepen gallerijen en slideshows maken en dergelijke.

Beheer

Zoals je af en toe naar je huisarts of tandarts gaat voor controle, zo moet je WordPress website ook worden onderhouden. Dit zijn de populairste plugins. Als je onderhoud wilt, dan kun je gebruik maken van onze Website APK.

 1. WP Super Cache
  Een caching plugin. Caching zorgt ervoor dat de snelheid van je website toeneemt. De reden: pagina’s, plaatjes etc. worden opgeslagen als statisch HTML-bestanden en daardoor sneller getoond. Verkleint je pagina’s ook en dat is ten gunste van de laadsnelheid van je website.
 2. WordPress Importer
  Handig als je wilt im- of exporteren van de ene naar de andere site, van de ene naar de andere provider. Deze plugin doet dat met berichten, pagina’s, reacties, portfolio’s en veel meer.
 3. Regenerate Thumbnails
  Weer een versneller van je WordPress website, en nu eentje die je kleine afbeeldingen nog kleiner maakt. Je kunt de thumbnails van je website allemaal in een keer, of los van elkaar verkleinen.
 4. UpdraftPlus
  Voluit: UpdraftPlus Backup and Restoration. Maakt backups en het terugzetten van website gemakkelijker. Maakt complete backups, handmatig of ingepland en zet de backup neer waar je wilt: Dropbox, (S)FTP, email, Google Drive en dergelijke
 5. Redirection
  Niets zo vervelender als dat je bezoeker een pagina vindt die niet meer bestaat. Met Redirection maak je 301 verwijzingen en houd je 404 fouten bij. Met betaalde add-ons.
 6. User Role Editor
  WordPress heeft een aantal standaardrollen waarmee je de autorisatie van gebruikers kunt instellen. Als die keuzes te weinig zijn, dan kun je met de plugin User Role Editor iedere mogelijkheid instellen die je wilt. Freemium.
 7. ACF Advanced Custom Fields
  ACF is een plugin voor developers. Je kunt er meer edit screens en op maat gemaakte tabellen mee maken voor meer dan 20 velddefinities. Zeker niet voor (eind)gebruikers
 8. Maintenance
  Gaat je website in onderhoud? Of wil je je website voor lancering nog niet tonen? Met Maintenance zet je een voorzetpagina (splash) voor je website. Alleen mensen met een inlog kunnen de website bereiken. De voorzetpagina kun je met een achtergrondfoto en eigen teksten invullen. De Pro-versie heeft een teller die aftelt naar 0 dagen, 0 uur, 0 minuten, 0 seconden.
 9. Disable Comments
  Administrators van WordPress websites kunnen websitebreed de comments uitschakelen. Het verwijdert alle reactie-gerelateerde velden om bij te werken. Werkt op zowel enkelvoudige als multisite installaties.
 10. WP Optimizer
  Als je een tijdje met WordPress werkt, kun je een veelheid aan revisies, concepten en dergelijke krijgen. Met deze plugin WP Optimizer worden deze versies allemaal netjes uit je database verwijderd.
 11. P3 Plugin Performance Profiler
  Meten is weten. Als je merkt dat je website trager wordt, dan helpt P3 je analyseren waar de meeste tijd aan wordt besteed.
 12. Google Analytics by MonsterInsights
  Deze plugin verbindt je WordPress website met het– uitstekende! – Google Analytics statistiekprogramma.
 13. Google Analytics Dashboard for WP
  Nog een populaire plugin die Google Analytics binnen je website toont. Ik noem hem zodat je kunt kiezen wat je prettig vindt, als je niet afzonderlijk naar Analytics wil
 14. Broken Link Checker
  Ik besprak al Redirection. Deze Broken Link Checker plugin controleert of er geen kapotte linkjes op je website zijn komen te staan. Je krijgt een melding via je dashboard of via je e-mail.

Beveiliging

Omdat WordPress het meest gebruikte platform is, is het interessant voor spammers en hackers. Deze geliefde plugins helpen je daartegen te wapenen:

 1. Akismet
  Akismet controleer de reacties op je artikelen. Het is de populairste spamfighter voor WordPress. Voor persoonlijk gebruik gratis, voor professioneel gebruik betaal je.
 2. Wordfence Security
  Sterke beveiligingsplugin die je website beveiligd tegen hackpogingen.
 3. iThemes Security
  Zeer uitgebreide en betrouwbare beveiligingsplugin. Beveiligt op meerdere niveaus tegen spam, hackers, foutieve inlogs, afbeeldingen, bots. Meer dan 30 beveiligingsopties en tips. Freemium.
  (voorheen Better WP Security)
 4. Clef Two-Factor Authentication
  Om verkeerde inlogs en het stelen van wachtwoorden te voorkomen is er deze wachtwoordbeveiliger. In twee stappen kun je een wachtwoordherstel aanvragen. Dat voelt een stuk veiliger. Eventueel te koppelen aan je smartphone.

E-Commerce

Webwinkel nodig? Dan  is er één plugin die er bovenuit springt:

 1. WooCommerce
  De de facto standaard plugin om van je website een webwinkel te maken op een krachtige, modulair uitbreidbare manier.

Zoeken en Vinden

Je wilt hoog in Google zodat je gevonden wordt. En misschien wil je ook je eigen WordPress-zoekfunctie verbeteren: Kijk dan naar deze populaire plugins.

 1. Yoast SEO
  SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie. En Yoast staat voor Joost de Valk. Tel die twee bij elkaar op en je hebt de beste freemium plugin om hoog in Google te komen. Tips, metatagging en XML-sitemaps.
 2. All-in One SEO Pack
  Nog een SEO-plugin die je blog automatisch optimaliseert voor Google en andere zoekmachines. Freemium. Ondersteunt Google Analytics, XML-sitemaps en metatagging. Voor beginners is het installeren voldoende, voor gevorderden biedt de plugins extra finetuning.
 3. Relevanssi
  De zoekfunctie van WordPress is niet al te super. In de meeste gevallen voldoet het echter. Relevanssi is een plugin die krachtiger is waarmee je niet alleen op datum maar ook op relevantie kan zoeken. Zeker voor Engelstalige websites werkt de plugin goed. (Alternatief: sitesearch van Google)

Communicatie & Community

Nieuwsbrieven en social zijn de wegen om relaties te onderhouden. Dit zijn de populairste WordPress plugins die je daarbij helpen:

 1. Mailchimp for WordPress
  Met MailChimp verstuur je – veelal gratis – nieuwsbrieven via de cloud. Deze plugin koppelt WordPress zodat je makkelijk berichten kunt doorzetten, of abonnees kunt laten registreren. Is te integreren met Contactform 7, WooCommerce, Events Manager, Ninja Forms, BuddyPress en meer.
 2. Add to Any share buttons
  Popuaire plugin om deelknoppen aan je website toe te voegen. Meer dan 100 sites kun je koppelen, van Facebook tot Pinterest, van Reddit tot Gmail. Koppeling met Analytics krijg je erbij en AMP-support.
 3. BuddyPress
  Als je je website wilt omtoveren in een community, dan is BuddyPress je vriendje. Deze uitgebreide plugin geeft je profielen, ledenadministratie, een forum, notificaties, priveberichten versturen, groepen aanmaken en nog veel meer. Grote plugin, ervaring bij het installeren vereist. Maar dan krijg je ook echt wat goeds.

Als je ondersteuning zoekt om deze plugins te installeren op jouw website, stuur een mailtje, dan helpen we je.