Audio uitzenden: dit heb je nodig om te podcasten

Deze week heb ik veel uitleg gegeven over het live streamen via video: via YouTube en Facebook Live. Ik was niet toegekomen om te uit te leggen hoe je alleen audio kunt streamen. 

Waarom zou je alleen audio streamen?

Podcasten oftewel audio streamen heeft zo zijn voordelen. De belangrijkste is wel: je hebt veel minder apparatuur nodig. Daarnaast kun je beter de privacy in de gaten houden, bijvoorbeeld bij kerkdiensten.

Wil je dit artikel niet lezen maar beluisteren? Dat kan via Anchor.fm:


 

Wat ga je aanbieden?

Simpelweg zijn er drie soorten: gesproken tekst (luisterverhalen, gedichten, uitleg) of muziek/zang, of een combinatie tekst met muziek. De onderwerpen bepaal je zelf: nieuws, sport, religie, cultuur, technologie, ondernemen. Jij bent je radiostation. De vorm en de lengte bepaal je ook zelf. Je kunt dit een podcast noemen.

Let met muziek op het auteursrecht/intellectueel eigendom (daar besteed ik in dit artikel geen aandacht aan).

Wat heb je nodig aan apparatuur?

  • Een pc met internetverbinding
  • Een microfoon
  • Software, zoals Audacity
  • een online platform om je audio aan te bieden

Microfoon

Wil je gelijk van start en geen geld uitgeven, dan kan je met de microfoon van je pc/laptop al opnamen maken. Je merkt dan wel dat de kwaliteit geen NPO1 of BNR is.

Wil je je luisteraars verwennen, kijk dan serieus naar je apparatuur. Geef geld uit aan:

  • een popfilter, die ervoor zorgen dat harde klanken (de ‘P’ en de ‘S’) netter klinken
  • een microfoonstandaard – bureaumodel of een ‘broadcasting statied’
  • een over-ear hoofdtelefoon

Je bent meerdere microfoons nodig als je studiowerk gaat doen en bijvoorbeeld gasten uitnodigt. Denk dan ook aan een mengpaneel

 Investeer hierin, want als je luisteraars een kwartier of langer naar ruis op de achtergrond moet luisteren, is dat niet prettig.

Voorbeelden:

  • Zeer goede kwaliteit/prijs: Blue Yeti Blackout (usb-condensator-microfoon)
  • Goedkopere middenklasser: Blue Snowball Black Ice

Bij speciaalzaken, zoals Bax Music, kun je ook hele opnamesets kopen. Dan ben je in 1x klaar.

Software

Audacity is veelgebruikt voor het opnemen van audio. Als je je microfoon aan je pc of laptop hebt gekoppeld, kun je direct opnemen.

Indien je foutloos je ingesproken tekst hebt opgenomen, kun je je audiobestand opslaan als mp3, wav of ogg-bestand. MP3 is zeer geschikt om te uploaden naar je website of naar een audiodienst zoals Mixcloud of Soundcloud.

AudioHijack kun je gebruiker om podcasts op te nemen, internet radio uit te zenden maar ook streaming audio van het web te downloaden, alsook Skype-gesprekken op te nemen. AudioHiJack werkt met audioformaten als MP3, AAC, WAV en FLAC

Platformen

Als je je audio hebt opgenomen – of als je wilt live uitzenden, dan heb je een platform nodig.

Opgenomen audio kun je plaatsen:

  • op je eigen website
  • op een audioplatform als Mixcloud of Soundcloud
  • op Spotify
  • via Facebook Live
  • En zelfs op YouTube (al zou ik dat niet doen)

Je eigen website

Je kunt een mp3-bestand uploaden en in te sluiten op je pagina. In WordPress uploadt je het bestand naar je mediabibliotheek. Vervolgens kopieer je het linkje naar het bestand en je plaats deze als tekstlink in een pagina of een bericht.

 Via audio platforms (opgenomen audio)

Ik bespreek er een aantal:

Anchor.fm

Misschien wel de makkelijkste van allemaal. En volledig gratis. Je kunt op Anchor.fm podcasts maken, verspreiden en er eventueel geld aan verdienen. Grootste voordeel: onbeperkte hosting.

Nog een voordeel: de koppeling met Spotify is echt supereenvoudig en werkt uitstekend. 

 

 

Mixcloud

Hoewel Mixcloud vooral een muziekplatform is voor elektronische muziek, is het een alleraardigst alternatief voor Soundcloud. Heb je een bestand geupload, dan kun je met de share-functie het linkje ophalen dat je op je website zet.

Soundcloud

Het handige van Soundcloud is  is dat het prettig samenwerkt met de Gutenberg-editor van WordPress. Zodra je een linkje in je bericht of pagina zet, herkent WordPress het audiobestand en laat je site een preview van Soundcloud zien. Je websitebezoekers kunnen rechtstreeks de audio beluisteren, zonder naar Soundcloud te moeten gaan. Je kunt max 3 uur uploaden of betaalt Soundcloud vanaf een tientje voor onbeperkte uploads. En je kunt het koppelen met…. Spotify.

Spotify

Het is mogelijk om op Spotify je eigen podcasts te plaatsen. Het gebruik is gratis.

Ga naar https://podcasters.spotify.com/ en klik op ‘Get Started’. Accepteer de gebruikersvoorwaarden (waaronder de verklaring dat je de auteurs/muziekrechten bezit – anders hang je).

Vervolgens heb je een RSS-feed nodig – de link naar jouw podcast. Dat kan bijvoorbeeld Soundcloud zijn of Buzzsprout. Bij Buzzsprout kun je 2 uur per maand uploaden en maximaal 90 dagen bewaren. Of naar Podbean voor 5 uur gratis of 9 dollar per maand. Priester Roderick Vonhögen maak bijvoorbeeld gebruik van Podbean.

Heb je je podcast host geregeld, dan plaats je de RSS-feed in Spotify. Je kiest een onderwerprubriek en hop, je podcast staat binnen enkele uren op Spotify. Hoe leuk is dat?

Live podcasten

Mixlr

Mixlr is een platform waarmee je met de app live kunt podcasten of reeds opgenomen audio ‘live’ kunt streamen. Je kunt de bestanden ook opslaan en vervolgens op een ander platform (Soundcloud) opslaan. Mixlr kun je ook insluiten met een eigen player op je website.

Audio streamen met Facebook (Live Audio)

Dat kan echt heel eenvoudig. Open de Facebook-app op een Android telefoon. Klik een bericht aan en kies voor Live Gaan. Kies dan de drie puntjes rechtsboven en wijzig video in Live audio met het microfoon-icoontje. De makkelijkste optie van alles dat ik in dit artikel bespreek. 

Audio streamen met YouTube

Jazeker. Die vraag kreeg ik. Ik zou het niet aanbevelen, maar het kan natuurlijk wel. Als je de gratis software OBS Studio gebruikt, koppel je alleen een microfoon en stream je de audio. De rest werkt hetzelfde als live streamen van video.

Nadeel: je ‘kijkers’ zien een zwart beeld. Tenzij je er een ‘Talking Head Video’ van maakt. Dus: niet doen.

 

Dit is een overzicht van mogelijkheden.Dat heeft als voordeel dat als je zelf handig bent, je er zeker uit gaat komen.

Wil je instructie hoe het werkt, dan kan ik dat uitleggen. Misschien dat ik ook hier een keer filmpjes of artikelen van te maken. (Maar dat vraagt tijd en ruimte).

Geef een gift

Vind je dit artikel waardevol? Geef een kleine blijk van waardering. Dank je wel.

[doneren_met_mollie] 

Contact opnemen

Meer weten? Neem contact op met Eric van den Berg. Graag maak ik kennis met jou om een succesvolle communicatie-aanpak voor jouw organisatie te bespreken.

Particuliere vragen beantwoorden we niet.

Bel of app tijdens kantoortijden 06-34009124, mail naar hallo@isimedia.nl of ga door naar het contactformulier.

Eric van den Berg

Meer weten?

Wij helpen graag jouw zinnige organisatie verder. Maak snel een vrijblijvende afspraak.

 

Neem contact op

Nieuw op ISI Media: