Tijdelijke internetbestanden / Browser Cache legen

Soms zijn wijzigingen aan een website niet direct zichtbaar. Of kom je op een website met IP-fouten. Je browser toont dan vaak een verouderd kopie van de website. Zo’n kopie wordt cache, browsercache of tijdelijke internetbestanden genoemd. Hoe verwijder je tijdelijke internetbestanden (browser cache)?

Wat is cache?

Simpel gezegd is de cache de plek waar (internet)bestanden tijdelijk worden opgeslagen op je pc, tablet of smartphone. De bestanden worden opgeslagen zodat je snellere toegang hebt tot de website. Want de meeste bestanden staan al op je apparaat.

Wat is browser cache?

Een website open je met een browser. Een browser is bijvoorbeeld Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari en Microsoft Edge. Zodra je een website opent, slaat de browser lokaal de bestanden op. DIt zijn ’tijdelijke internetbestanden’ of browser cache. Als je de website voor een tweede keer opvraagt, kan de browser het kopie weergeven. Doordat kan het zijn dat wijzigingen aan je website niet getond kunnen worden.

Waarom moet ik mijn cache legen?

Als je een oude versie van een website blijft zien, of een foutmelding kan het helpen je browser cache te verwijderen.

Iedere browser gaat anders mee om browser cache.  Je krijgt daardoor bij de ene browser geen fout te zien, bij een ander wel een foutmelding en bij een derde misschien helemaal niets.

Dit kan erg vervelend zijn als een website wordt verhuisd naar een andere server, of als een IP-adres van de domeinnaam wijzigt. Ook dan is het goed om je tijdelijke internetbestanden te verwijderen. Want als je alle cache bestanden wist, zal de website de laatste versie van de server ophalen zodat je de actuele informatie ziet.

Probeer eerst een harde refresh

Je kunt de meest recente versie van jouw website ophalen door de website ‘hard’ te verversen:

• In Windows, Linus: Ctrl + F5
  • In Mac: CMD + R

Als dit niet voldoende werkt, moet je de hele browser cache wissen.  Dat is iets meer werk.

Hoe verwijder ik tijdelijke internetbestanden (browser cache)?

Per browser leg ik uit wat je moet doen om je tijdelijke internetbestanden te wissen. Als je dat doet, kan het zijn dat je bij sommige site opnieuw moet opletten. Denk aan Gmail, Facebook, de beheeromgeving van WordPress en dergelijke.

Je leest achtereenvolgens:

• Wissen van je computer of laptop
  • Wissen van je tablets
  • Wissen van je telefoons

Browser cache wissen in Google Chrome

• Open Google Chrome
  • Klik rechts boven op de drie verticale stipjes
  • Klik op Geschiedenis
  • Klik op Browsergegevens wissen.
  • Vink aan wat je wilt verwijderen (bijvoorbeeld wel de bestanden, maar niet je wachtwoorden), en uit welke periode
  • Klik op Browsergegevens wissen.
  • Sluit de browser af

Browser cache wissen in Microsoft Edge

• Open Microsoft Edge
  • Klik op Hub > Geschiedenis
  • Selecteer Alle geschiedenis wissen
  • Vink aan Cookies en opgeslagen websitegegevens en Gegevens en bestanden in de cache
  • Klik op Wissen (Delete)
  • Sluit de browser af

Browser cache wissen in Microsoft Internet Explorer 9, 10 & 11

• Open Internet Explorer
  • Klik het tandwieltje aan
  • Klik op Internet opties
  • Klik op Verwijderen
  • Vink aan wat je wilt verwijderen (bijvoorbeeld wel de bestanden, maar niet je wachtwoorden)
  • Klik op Verwijderen
  • Sluit de browser af

Browser cache wissen in Microsoft Internet Explorer 8

• Open Internet Explorer
  • Klik op Extra/Tools
  • Klik op Browsergeschiedenis verwijderen
  • Vink aan wat je wilt verwijderen (bijvoorbeeld wel de bestanden, maar niet je wachtwoorden)
  • Klik op Verwijderen
  • Sluit de browser af

Browser cache in Mozilla Firefox tot en met versie 11 wissen (Windows)

• Open Firefox
  • Ga naar Extra (Tools)
  • Selecteer Opties
  • Klik onder Privégegevens op Nu wissen
  • Sluit de browser af

Browser cache wissen in Mozilla Firefox vanaf versie 12 (Windows)

• Open Firefos
  • Ga naar Geschiedenis
  • Klik op Recente Geschiedenis Wissen
  • Vink aan wat je wilt verwijderen (bijvoorbeeld wel de bestanden, maar niet je wachtwoorden)
  • Klik op Nu wissen
  • Sluit de browser af

Browser cache wissen in Mozilla Firefox voor Mac OS)

• Open de browser
  • Ga naar menu Firefox.
  • Kies voor Voorkeuren.
  • Klik op het pictogram Privacy.
  • Klik op Cache/Nu Wissen en OK
  • Sluit de browser af.

Browser cache wissen in Apple Safari

• Open Safari
  • Klik in het menu Safari op Voorkeuren
  • Ga naar Geavanceerd
  • Zet het vinkje bij Toon Ontwikkel-menu in menubalk aan
  • Klik in het menu op Ontwikkel
  • Klik op Leeg caches
  • Sluit de browser af

Gegevens wissen van je tablets

Android Tablet

• Ga naar Instellingen
  • Ga naar Algemeen (bij Tab 3 sla je dat over).
  • Ga naar Opslag
  • Ga naar Cachegegevens
  • Klik op OK bij mededeling dat cache van alle apps wordt

Samsung Galaxy Tab

• Open de browser
  • Klik op icoontje Menu
  • Ga naar Instellingen
  • Ga naar Privacy en beveiliging
  • Klik op Buffer leegmaken en OK
  • Klik op Cookiesgegevens wissen en OK
  • Sluit de browser af

Cache wissen van je iPad en iPhone

• Ga naar instellingen voor je iPad
  • Kies voor Safari.
  • Kies Verwijder cookies en Data
  • Bevestig.
  • En kies voor cookies verwijderen
  • Kies Cancel als je de cookies wilt behouden

Cache wissen van je Android telefoon

• Klik op Menu rechtsboven
  • Ga naar Instellingen
  • Ga naar Privacy en beveiliging
  • Klik op Cache wissen (en op OK)