Tien tips om QR-codes in de kerk te gebruiken

Steeds vaker zie je QR-codes opduiken. Wat zijn het, en hoe kun je QR-codes in een kerk gebruiken om effectief te communiceren? Ik geef tien suggesties.

QR-codes in de kerk

Een QR-code (Quick Response, staat voor ‘snelle reactie’) is een vierkant blokje dat er uit ziet als een doolhof. Hiernaast staat er één. Het is een tweedimensionale barcode waarop informatie staat. Bijvoorbeeld een hyperlink (naar website, een webwinkel, een emailadres), contactinformatie (vcards), SMS-berichten of teksten tot 7089 tekens. De barcode werd in 1994 ontwikkeld door het Japanse bedrijf Denso-Wave, een dochtermaatschappij van autofabrikant Toyota. Op de QR-code zit geen octrooi, zodat iedereen het kan gebruiken.

Uitlezen

Maak met je camera van je smartphone een foto van een QR-code. Lees, via een QR-scanner, de informatie uit. Voorbeelden van QR-scanners als iDecoder, Scan, QR Reader for iPhone, Barcode Scanner, Kaywa. (zie dit filmpje waarin 5 scanners worden getoond). In steeds meer smartphones zit een QR-scanner automatisch ingebouwd, zodat je in één stap een QR-code kunt uitlezen en de bijbehorende website kunt bezoeken via je mobiele browser.

Hoe maak je een QR-code?

Het maken van een QR-code werkt via een QR-generator: een stukje software waarmee de tekst, website, enzovoorts wordt omgezet in de QR-code. Nederlandse codegeneratoren zijn gratis beschikbaar op het web. Je bezoekt een website, maakt de QR-code en slaat de barcode op als plaatje. Dat plaatje gebruik je op posters, in parochiebladen, in brochures of op visitekaartjes om maar iets te noemen.

Op Qurify kun je bijvoorbeeld QR-codes in een handomdraai maken en downloaden. Probeer maar, het is ontzettend eenvoudig.

Wat kan ik met een QR-code in een kerk?

Vooral Japan, Korea en Nederland lopen voorop in het gebruik van de QR-code. De kerk kan daarom niet achterblijven. Een lijstje van eenvoudige mogelijkheden:

  • Voor toeristen via een QR-code extra informatie geven over de architectuur van een kerkgebouw (overigens: check-ins op FourSquare zijn ook erg handig voor kerkgebouwen)
  • Gebruik een QR-code in je gemeente- of parochieblad de lezer aanvullende informatie mee te geven.
  • Gebruik een QR code als link naar een podcast (bijv. van de laatste preek) of een blog van de predikant
  • Toon een QR-code op het mededelingenbord voor de kerk. Zeker als de kerk gesloten is, kunnen mensen toch informatie krijgen, bijvoorbeeld over vieringen, een actuele bijeenkomst of als welkomswoord.
  • Druk in de catechese-informatie een QR-code af om te linken naar (een besloten) Facebook groep waar je met elkaar verder kunt doorpraten.
  • De QR-code kan bijvoorbeeld ook als gadget op een sleutelhanger, op mokken of andere give-aways worden afgedrukt. In de code staat dan (de link naar) foto’s of video’s van de laatste gebeurtenis: een processie, een huwelijksdienst, Startzondag of welke bijeenkomst dan ook.
  • Gebruik een QR-code om extra informatie te geven aan de welkome passanten die (alleen?) de Kerstmis bijwonen. Bijvoorbeeld wat voor parochie of gemeente je bent, de vraag om vrijwilligers, of met de betekenis van het kerstverhaal.
  • Print een QR-code achterop een bijbel, met informatie over bijeenkomsten van een bijbelleesclub, het koor of andere relevante groepen binnen de gemeente of parochie.
  • Print een QR-code in het programmaboekje van een koorconcert om mp3’s van een lied van het koor gratis te downloaden.
  • Print een passende QR-code op t-shirts voor een jongerenevents als Xnoizz of de Katholieke Jongerendag. “Durf mijn geloof te scannen”

Dit zijn een paar voorbeelden die mij te binnen schieten en er zijn legio mogelijkheden om QR-codes in te zetten voor christelijke promo en informatievoorziening.

 

Eric van den Berg

Meer weten?

Wij helpen graag jouw zinnige organisatie verder. Maak snel een vrijblijvende afspraak.

 

Neem contact op

Nieuw op ISI Media: