06-34009124 [email protected]

Niet weinig vragen mensen aan mij wat ik aan ontwikkelingen verwacht als het om sociale media gaat? Hoe meer ik lees en zie, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat we naar China moeten kijken, en naar wat daar gebeurt. Kijk bijvoorbeeld naar WeChat.

Amerika is de VOC van de 21e eeuw

Het boeiende aan China is dat de gigantische economie is gedraaid van veel kopiëren van Westerse producten en diensten, naar nu het zelf ontwikkelen ervan. Ik maak een vergelijking met hoe het de VOC is vergaan: de eerste multinational ter wereld startte sterk, maar werd log en ingehaald doordat andere landen (Engeland bijvoorbeeld) eerst schepen namaakten (omdat Engelsen hier in dienst waren), en vervolgens sneller en wendbaarder.

Die ontwikkeling zien we nu ook met China. Bijvoorbeeld met WeChat.

Wikipedia over WeChat

WeChat (微信,Weixin) is een socialemedia-app van het Chinese bedrijf Tencent. De app werd in 2011 uitgebracht. Het is vergelijkbaar met Twitter, Facebook en WhatsApp. Met WeChat is het ook mogelijk om rekeningen en goederen te betalen, zoals het kopen van een vliegticket of het bestellen van een taxi. Hiermee is WeChat veel verder in vergelijking met westerse diensten als Facebook en Whatsapp.

WeChat is de all-in-one app, die het gebruik van Twitter, Facebook, WhatsApp in 1 klap overbodig maakt. Met WeChat communiceer je niet alleen, nee, de app maakt gebruik van het virale karakter van internet en FOAF (friend-of-a-friend). Voorbeeld:

Je stelt een vraag aan een vriendin. Je hond stinkt en je wilt dat ie de shampoo in gaat. Je vriendin attendeer je op een eenmansbedrijf die aan pet care doet. De man komt in een paar uur langs, en hop. Hond door de wasstraat en schoon. Je bent er zo enthousiast over dat je dat doorgeeft, je reviewt en zo gaat rolt het door en door. Je hoort, je bestelt, je betaalt, je reviewt en je vertelt alles door over Mr. Pet Care allemaal binnen 1 en dezelfde app. Je kunt SMS’sen, appen, spelletjes doen, je reis plannen. In 1 app.

En het is groot: WeChat is van het Chinese bedrijf Tencent en heeft binnenkort 1 miljard gebruikers, meer dan WhatsApp en Facebook Messenger.

De toekomst van sociale media? Kijk naar China met WeChat, niet naar Amerika met Facebook

Hoe China het internet verandert

Of je bent jezelf, of je bent een eenhoorn. In China lopen steeds meer eenhoorns rond. Wired kwam een tijdje terug met een lijst van Chinese startups die meer dan 1 miljard euro waar zijn, en waar wij nog amper van hebben gehoord. Bedrijven als Sense Time, Zhaogang, Mobike, DT Dream, Yuanfudao, Bytedance, NIO, Ofo of zoekmachine Zhihu.

Bekijk deze korte documentaire van 5 minuten als je wilt weten waar de magic happens. China, niet Amerika verandert het internet zoals we dat kennen.