06-34009124 [email protected]

In 2018 werk ik 12,5 jaar in en aan mijn bedrijf ISI Media. Een goed moment om ervaringen met je te delen. Dat doe ik in een zomerdrieluik over valkuilen, opdrachtgevers en trends. In dit eerste deel beschrijf ik de drie belangrijkste valkuilen als je ‘voor jezelf werkt’.

Als je voor een eigen onderneming kiest – als ZZP’er, MKB, of wat ook – stoot je je neus. Dat is niet erg, daar leer je van en je groeit ervan. Iedereen trapt wel eens in een valkuil die je misschien niet zag aankomen. Dit zijn mijn 3 belangrijkste valkuilen:

#1 Vergeet je gezondheid niet

Een. Vergeet je gezondheid nooit. Je kunt niet het klokje rond werken, wekenlang en dan verwachten dat je er voor je opdrachtgevers kan zijn. Slaaptekort, tot diep in de nacht doorwerken, of veel te vroeg beginnen en doorjakkeren: je wordt er moe en geïrriteerd van. Je wordt er geen prettiger persoon door voor je omgeving en voor je zelf. Werkweken van 75-80 uur zijn soms leuk, maar niet altijd. En het kan leiden tot ergere klachten (zoals mij is overkomen, lees maar).

Twee. Zorg voor een vangnetje. Begin 2012 dacht ik aan een AOV. Mijn beredenering: heb ik dat nodig? Nee, want ik ben nooit ernstig ziek. Hooguit een verkoudheid. Thermometer erin en na 2,3 dagen ga je weer aan de slag. Of gewoon doorgaan. En wat gebeurde er in de zomer van 2012: een zeer ernstige aandoening, waardoor ik maanden met extreme jeuk en heftige pijn op bed lag. Uitgeschakeld. Oorzaak: te lang en te hard gewerkt, en een virus dat zich heractiveerde en uitgroeide tot gordelroos en het Ramsay Hunt Syndroom.

Gevolg: werk ligt plat, opdrachtgevers vergaten mij, of lieten mij links liggen, mijn financiële buffer droogde op en ik had geen mogelijkheid om te werken, laat staan geld verdienen. Feitelijk kon ik opnieuw beginnen. Het heeft 3,5 jaar geduurd voordat ik weer ‘on fire’ was.

#2 Doe geen zaken met vrienden

Zaken met vrienden doen kan leiden tot ernstige meningsverschillen en verwijten, waardoor je vriendschap op het spel komt te staan. Zeker als het over geld of investeringen gaat. Het kan ‘zomaar’ gebeuren dat het vertrouwen dat je in elkaar had door de verschillen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Vrienden zijn vrienden, zaken zijn zaken. Vermeng je dat met elkaar en maak je geen goede afspraken en zorg je niet voor common ground, dan kan je vrienden verliezen.

#3 Vergeet je boekhouder niet

Ieder zijn talent. Ik was bijvoorbeeld niet sterk in administratie. Maar ja, daar houdt de belastingdienst geen rekening mee. Daardoor vergat ik in de begintijd vaak de BTW-aangifte op tijd te doen. Met boetes als gevolg. Of ik vergat een factuur te sturen. Klant blij, mijn bankrekening minder.

Een goede boekhouder of accountant behoedt je daarvoor. Het is de investering meer dan waard. Je krijgt meer inzicht in je inkomsten en uitgavenpatronen. Daardoor kan je beter sturen op je werk. Bovendien kan een goede financiële man (vrouw/anders) je geld besparen.

Herken je je hierin? Wat zijn jouw valkuilen?

Contact opnemen

Meer weten? Neem contact op met Eric van den Berg. Graag maak ik kennis met jou om een succesvolle communicatie-aanpak voor jouw organisatie te bespreken.

Particuliere vragen beantwoorden we niet.

Bel of app tijdens kantoortijden 06-34009124, mail naar hallo@isimedia.nl of ga door naar het contactformulier.