06-34009124 [email protected]

Een superknop die in één keer al je accounts en informatie van internet verwijdert, bestaat niet. Dit artikel helpt je om je accounts en/of persoonlijke informatie van het internet te verwijderen.

Ik leg uit hoe je social media accounts kunt verwijderen en hoe je informatie uit zoekmachines, uit andere internetdiensten en van websites verwijdert.

Bezint, eer je begint

De eerste internetwet is: eenmaal op internet, altijd op internet. Maar wat, als je niet meer wil? Hoe word je onzichtbaar en verwijder je al je persoonlijke informatie van het internet? Jezelf digitaal uitgummen is niet altijd mogelijk, maar met onderstaande zeven stappen kom je een heel eind. Handig om je digitale voetafdruk sterk te verkleinen. Voordat je dat doet: denk na wat je wilt bereiken en hoe je dat vervolgens doet.

Veel van de suggesties die hieronder staan, kun je niet ongedaan maken. Dit betekent dat je je gegevens verliest en wat je online hebt opgebouwd of ontwikkeld, echt kwijt raakt. In sommige gevallen verlies je de mogelijkheid om een account onder dezelfde naam opnieuw te starten. Bedenk waarom je offline wil. Slechte ervaringen, wordt je achtervolgd door trollen of heb je er gewoon genoeg van. Handel niet impulsief, maar denk na over andere manieren om de aanleiding op te lossen: wijzigen van je online naam, een andere e-mailaccount?

Stap 1: Deactiveer je belangrijkste accounts

Zit je Facebook, Twitter, LinkedIN en Google+? De infographic onderaan deze blog van Who is hosting this laat zien hoe je die accounts kunt afsluiten.

Ik help je een handje met directe links:

Stap 2: Zoek jezelf op internet op

Gebruik vervolgens een aantal zoekmachines (niet alleen Google!). Hiermee kun je mogelijk oude accounts opsporen van netwerken of blogs waarop je niet meer actief bent. En die je eigenlijk vergeten was. Google, Yahoo en Bing.

En daarna: accounts verwijderen.

Stap 3: Verander de accounts die je niet kunt verwijderen

Verander je naam, de plaats en creeër een nieuw digitaal alter ego. Wat ook helpt is alle mogelijke tweets, facebookposts te verwijderen.

Voor LinkedIN kunnen deze links je helpen:

Stap 4 Verwijder je uit personenzoekmachines

Verwijderen uit Google is een ding, verwijderen uit databases van ‘social intelligence’ diensten is een volgende stap. Ze zijn handig om mensen snel te kunnen vinden, maar als je van het web wil verdwijnen moet je ervoor zorgen dat je uit die databases komt. De meeste diensten werken met opt-out

Stap 4: schrijf je uit van nieuwsbrieven

Deze stap is sowieso de moeite waard om periodiek te doen. Als je slim bent, heb je in je emailprogramma zoals Outlook al een regel ingesteld om al je nieuwsbrieven, promoties direct in een vaste map te plaatsen (zo niet, lees dan hoe je dat doet voor Outlook).

Vervolgens: hup, uitschrijven. Ook als je niet wilt verdwijnen een goede tip om je e-mailbox gezond te houden. Weg met al die overbodige mails!

Stap 5: Verwijder jezelf uit zoekmachines

De voorgaande stappen gingen over je eigen accounts. Maar ook anderen kunnen over je hebben geschreven. Iedere zoekmachine biedt de mogelijkheid om informatie uit hun indexen te halen. Google heeft bijvoorbeeld deze removal tool voor verouderde informatie

Stap 6: Benader webmasters van individuele websites

Dan zijn er nog websites waar je geen controle op hebt, of die je niet via zoekmachines kan onderdrukken. In dat geval kun je contact zoeken met de webmasters. Voor nieuwsmedia is dit een lastig verhaal, maar individiduele websites zouden je wellicht behulpzaam kunnen zijn. Maar ook bij hen kan je als antwoord krijgen: publieke informatie moet publiek blijven.

Stap 7 Besteed je Grote Verdwijntruc uit

Heb je geen zin of geen tijd om het allemaal zelf te doen. Er zijn bedrijven die je helpen om je persoonlijke informatie van het internet te krijgen. Who is hosting this suggereert Deleteme (een jaarabonnement kost 129 dollar, maar dan moet je wel in de Verenigde Staten wonen. Webcleaner is een betaalde dienst van 123people en beschikbaar voor de Nederlandse markt.