06-34009124 [email protected]

Wat zijn de nadelen van WordPress? Ieder systeem heeft voor- en nadelen. ISI Media kiest voor WordPress vanwege het gemak voor de klant, de eenvoud, de flexibiliteit en de stabiliteit. Toch zijn er nadelen aan WordPress, die ik graag bespreek.

Nadelen van WordPress

De beroemdste uitspraak van Johan Cruijff is toch wel ‘ieder voordeel heb zijn nadeel’. Dat geldt voor alles, dus ook voor WordPress. Soms zijn het nadelen, soms ook vooroordelen. Als je overweegt een nieuwe website te laten bouwen in WordPress, dan zijn dit de zaken waar je over na moet denken:

Heel veel uitbreidingsmogelijkheden

Het voordeel van WordPress is haar eenvoud. Nadeel van WordPress is dat je mogelijk al snel meer wil. WordPress werkt daarom met plugins. Een plugin is een uitbreiding op de website. Je plugt er opties bij als het ware. En dan zijn er enorm veel plugins: letterlijk tienduizenden. Met veel varianten: gratis, betaald. Simpel, uitgebreid. Goede support, geen support. Goedwillend, kwaadwillend. Eenmalig of structureel. Sommige plugins zijn door hobbyisten gemaakt en je weet dan niet hoe lang de plugin blijft werken of wordt ondersteund. Of ze zijn slecht geprogrammeerd. Bovendien: te veel plugins en je website wordt trager. En het installeren lijkt soms eenvoudig, maar kan conflicten geven: plugins onderling, een plugin met de WordPress core of een plugin met je lay-out (het ‘theme’) van je website.

Tegenmaatregel? Wij kiezen alleen voor betrouwbare, bewezen plugins die goed worden onderhouden en waarbij goed contact met de maker mogelijk is. Wij hebben een basisset plugins die we aanbieden waarvan we weten uit de praktijk dat ze – simpelweg – goed zijn. Dat voorkomt later problemen en je weet waar je aan toe bent.

Veel gebruikt, dus kwetsbaar

WordPress is de meest gebruikte software om websites mee te bouwen: meer dan 25% van ALLE websites ter wereld zijn WordPress websites. En terecht, uit onze jarenlange ervaring weten we: WordPress is het makkelijkste systeem. Maar populaire software is ook populair bij kwaadwillenden: hackers, DDOS, spammers, verspreiden van malware of reclame.

Tegenmaatregel? Internet staat gelijk aan goede aandacht aan veiligheidsrisico’s. Wij zorgen voor continue controle van de veiligheid van je WordPress website. Dat begint bij het robuust en stabiel installeren van WordPress. Voordat we plugins of themes installeren of updates uitvoeren, checken we ze op veiligheid in ons afzonderlijke testlab. In onze dagelijkse routine beveiligen we je WordPress website op meerdere niveaus: op IP-niveau, op serverniveau, op databaseniveau, op pluginniveau, op documentniveau bijvoorbeeld.

Kies vanwege de veiligheid voor een onderhoudsabonnement. Structureel onderhoud is belangrijk en dat houd je website gezond. Laat ISI Media dit werk voor je uit handen nemen.

Veel updates

WordPress geeft zelf tussen de 7 en 10 updates per jaar uit. Vaak zijn het kleine wijzigingen om het gebruikersgemak, de snelheid en de veiligheid te verbeteren. Het nadeel is dat dit onderhoud vraagt. Niet alleen voor de WordPress updates, maar ook voor de plugins.

Tegenmaatregel?

Wij zorgen ervoor dat iedere update wordt gecheckt en dan pas wat uitgevoerd. Updaten moet niet klakkeloos gebeuren maar met het nodige beleid. Wij houden onze kennis op peil om je te ontzorgen voor een goed lopende website.

Cowboys in de WordPress jungle

De eenvoud en lage kosten van WordPress zijn vaak een valkuil. Zeker bij non-profit of vrijwilligersorganisaties wil je op de kosten letten en laat je een WordPress website gratis of zeer goedkoop door bedrijf X of vrijwilliger Y bouwen met de goedkoopste hosting. Die allemaal roepen wel eens een website te hebben gebouwd en er verstand van te hebben. Helaas komen we geregeld tegen dat we organisaties uit de brand moeten helpen omdat de kennis niet op orde was, de hosting provider geen ondersteuning gaf en websites onverwacht ernstige problemen had. Of dat een vrijwilliger met ruzie vertrok en de website niet meer wordt onderhouden. Dat wil je liever voorkomen.

Tegenmaatregel?

Zorg voor goede ondersteuning waardoor je verzekerd bent van goede, snelle support en voorkomt dat je met de gebakken peren zit. Want je website is 24 uur per dag bereikbaar, en je wilt dat het goed werkt. Net zoals je gedachteloos wilt rijden in je auto. Maar ja, een auto zonder APK of technisch onderhoud gaat minder lang mee. ISI Media biedt je een zorgvuldige website APK aan.

Maatwerk kost geld

WordPress is open source, dus in principe gratis. Uitbreidingen zijn soms gratis, maar soms ook niet. Denk aan de betere lay-outs, betrouwbare plugins en dergelijke. Of denk aan arbeidskosten bij uitbreidingen, bijvoorbeeld als je een ontwerp op maat wil laten ontwikkelen en extra functionaliteit wil laten inbouwen voor specifieke doeleinden. Als je niet oplet, kan dat in de papieren lopen.

Tegenmaatregel?

Informeer vooraf goed wat je wilt en wat de verwachte kosten ervan zijn. Bij je leverancierkeuze is het verstandig navraag te doen welke onderhoudskosten te verwachten zijn. Probeer, hoe lastig dat soms is, vooruit te denken. Bijvoorbeeld: wat wil je over anderhalf jaar toevoegen aan je website? Een goede leverancier kan een inschatting maken van uren (en dus kosten). Dat voorkomt verrassingen omdat je de verwachting had dat WordPress toch gratis was. Wij informeren je als klant optimaal. Niet voor niets zeggen onze klanten dat onze offertes uitgebreid zijn met prettig leesbare informatie.

WordPress is traag

De basis (‘core’) van WordPress is flexibel en schaalbaar. Dat maakt WordPress snel. Extra plugins kunnen voor vertraging zorgen. Dat is niet fijn voor bezoekers en voor beheerders. En Google ‘straft’ websites die traag worden. Het is daarom goed om bewust om te gaan met het gebruik van plugins en andere websitevertragers, die vaak in de code of afbeeldingen zit.

Tegenmaatregel?

ISI Media heeft jarenlang ervaring met het gebruik van plugins. Wij weten uit de praktijk wat goed werkt. Daarnaast is het belangrijk om een WordPress lay-out slim en efficiënt te laten werken. Wanneer je website daaraan voldoet, kan je WordPress website snel laden. Door het gebruik van caching- en andere technieken kunnen we je website versnellen mocht je een trage website ervaren.

WordPress is alleen voor kleine websites

Dit is een vooroordeel en geen nadeel. Het idee dat WordPress alleen voor kleine websites is, is achterhaald en stamt uit de tijd dat WordPress als blog werd gebruikt. Tegenwoordig kun je met WordPress meertalige websites, webwinkels en grote intranetten bouwen. Voorbeelden van grote websites zijn bijvoorbeeld Frankwatching, The Voice of Holland, Tele2, Lays en Bol.com. Kleine jongens, nietwaar?

Tegenmaatregel?

Geen. Lees dit artikel over de mogelijkheden voor grotere websites.

Conclusies

bookcoverWordPress is een zeer gebruikersvriendelijk systeem om je website mee te onderhouden. Het werkt super prettig. Net als ieder ander systeem heeft WordPress voor- en nadelen. Informeer vooraf welke nadelen van WordPress je kunt verwachten. Dat voorkomt verrassingen. Dit artikel wil je daarbij helpen. Lees je vooraf in, bijvoorbeeld met onze actuele handleiding Plezierig Werken met WordPress.

Kies een leverancier die bewezen verstand van zaken heeft, je goede support geeft bij calamiteiten en met je meedenkt wat voor jou de juiste en financieel beste oplossing is (ook voor langere termijn).

ISI Media doet dat door vooraf goed met je te overleggen en uitgebreide informatie te geven over je wensen en ideeën. Voordat ik voor mijzelf begon, heb ik veel pitches gedaan en CMS-vergelijkingen. Ik schreef mee aan een boekje waarmee wij websiteleveranciers beoordeelden op criteria als kosten, support, kennis, complexiteit, bereikbaarheid en dergelijke.

 

Wil je meer weten? Neem gerust contact op of vraag een vrijblijvende offerte aan. Het verplicht je tot niets.