06-34009124 [email protected]

Op 15 mei 2018 is een kleine onderhouds- en privacy update van WordPress beschikbaar gekomen. Met deze update kun je bezoekers van je WordPress-website goed ondersteunen als het gaat om de nieuwe privacywet AVG.

Er zijn 2 toevoegingen die vanuit de AVG belangrijk zijn.

 

Privacyverklaring in WordPress

Een tweede onderdeel dat aan de basis wordt toegevoegd in WordPress versie 4.9.6 is onderdeel ‘Privacy‘ in menu Settings / Instellingen.

Na de update kun je een link leggen met je privacyverklaring die op de site (moet!) staan. Of je kunt er via dit linkje eentje maken.

 

 

Opvragen (en verwijderen) persoonsgegevens

Bezoekers of klanten kunnen je vragen welke persoonsgegevens je van ze hebt. In deze WordPress versie is de functie ‘exporteer persoonsgegevens’ toegevoegd. Het werkt zo: iemand vraagt je om inzage in zijn persoonsgegevens. Je logt in op je website en gaat naar Tools. Daar kies je ‘export personal data’ en je voegt het mailadres van de verzoeker toe. Hij of zij krijgt een link om het verzoek te bevestigen. Daarna krijgt de verzoeker een downloadlink waar de gegevens in staan.

Je vindt deze optie in het WordPress menu onder Extra > Export Personal Data.

Recht op dataportabiliteit in WordPress

Met deze opvraagfunctie voldoet WordPress aan het recht op inzage en het recht op dataportabilitiet. Je vindt de functie nieuwe export functie onder extra’s. Daarin kun je personen opzoeken en alle gegevens die je hebt verzameld, exporteren. Let wel, ook ontwikkelaars van plugins en thema’s moeten hieraan meewerken. Heb je een plugin die niets doet, maar wel persoonsgegevens verzameld, ben je niet volledig.

Recht op vergetelheid in WordPress

Een soortgelijke functie is het verwijderen van persoonlijke gegevens. Dit sluit aan bij het recht op vergetelheid dat in de AVG is benoemd. In bepaalde gevallen heeft een betrokkene daar recht op.

Je vindt deze optie in het WordPress menu onder Extra > Erase Personal Data.

 

Deze opvraag- en verwijderfunctie gebruik je alleen op aanvraag van een betrokkene in het kader van de Algemene verordening persoonsgegevens.  Wil je meer weten hoe je je website AVG-proof maakt, lees dan dit artikel met 7 praktische tips.

 

 

 

 

Contact opnemen

Nieuwsgierig wat wij voor je kunnen betekenen? Neem nu contact op met communicatieadviseur Eric van den Berg. Ik maak graag kennis met je om samen je de ingrediënten bepalen voor jouw succes.