06-34009124 [email protected]
Na een zeer lange voorbereiding is het zover: WordPress 5.0 komt uit.

WordPress 5.0: een hele grote update

De belangrijkste wijziging is de introductie van Gutenberg. Niet de uitvinder van de boekdrukkunst, wel het een volledig nieuw gebruik van de editor waarmee je pagina’s en berichten maakt.

De huidige WordPress-editor is behoorlijk oud en gaat uit van één grote bladzijde. Het is een beetje alsof je een Word-document maakt. WordPress 5.0 werkt met een editor die bestaat uit losse elementen. Denk aan losse blokken met tekst, afbeeldingen, video’s of een Google Maps-kaart. Het voordeel hiervan is dat het meer overzicht biedt en dat je de blokken onderling kunt wisselen. Je kunt ook gemakkelijk een element verwijderen.

We hebben ‘Gutenberg’ getest, en ook een instructiefilm voor je gemaakt. Ik adviseer je dit filmpje te bekijken op ons YouTube-kanaal.

Gutenberg of niet?

Niet in iedere gevallen is het verstandig met de Gutenberg-editor te werken. Als je bijvoorbeeld al met een ‘builder’ werkt, zoals het Divi-thema, gebruik je de Gutenberg-editor niet omdat Divi verder is ontwikkeld. Omdat de huidige editor gewoon beschikbaar blijft, verwacht ik dat dit geen grote problemen gaat geven.

Bovendien kun je kiezen of je de nieuwe editor gebruikt of bij de oude blijft. Die blijft beschikbaar tot in 2021.

Wat moet je doen?

WordPress 5.0 is eindelijk uitgekomen op 6 december 2018.

Je hoeft op dit moment niets te doen. Zoals altijd zullen wij, afhankelijk van je onderhoudsabonnement bij ons, de update uitvoeren. Dat doen we zoals gebruikelijk in de stille uren. We maken een backup, voeren de update uit en kijken of alles naar behoren werkt.

Mocht je de komende tijd merken dat je website het niet goed doet vanwege WordPress 5.0, stuur dan direct een appje of mail. Mocht je na het bekijken van het Gutenberg-filmpje vragen hebben, dan help ik je graag verder.