06-34009124 [email protected]
Versie 5.5. van WordPress is beschikbaar. Het is een grote update en daarom goed om te kijken wat de belangrijkste veranderingen zijn. WordPress 5.5. is de tweede grote release van 2020. De komende week gaan we op iedere website die wij onderhouden WordPress 5.5. installeren. Als klant van ons hoef je niets te doen.

Zoeken

WordPress-websites werden al goed gevonden en dat is in versie 5.5. verbeterd doordat er standaard een XML-sitemap is opgenomen. Zo’n sitemap helpt zoekmachines te bepalen welke pagina’s er op je website te vinden zijn en welke belangrijk zijn. De ingebouwde sitemap die je met WordPress 5.5. meekrijgt is gebaseerd op de standaardvoorschriften voor alle sitemaps. Dat betekent dat afbeeldingen en video’s niet worden meegenomen. Wie weet komt dat in een toekomstige versie. Voor de XML-sitemaps kon je al de Yoast SEO-plugin gebruiken, maar dat is nu niet meer nodig.

Veiligheid

Updates zijn heel erg belangrijk voor de veiligheid van je website. Met WordPress 5.5. wordt het mogelijk dit automatisch te doen – als je dat wil natuurlijk. Je kunt regelmatig e-mailmeldingen ontvangen over auto-update-samenvattingen. Je krijgt help bij het uitschakelen of definiëren van auto-update-instellingen. De langverwachte functie is van toepassing op alle plug-ins in de enorme WordPress-repository, samen met alle premium-plug-ins die zijn aangesloten op het WordPress-updatesysteem.
Overigens heeft het automatisch updaten ook risico’s: WordPress is een samenspel van de basisbestanden, plugins, thema’s en add-ons. Als je automatisch update, kunnen daar breuken ontstaan. Dus backuppen wordt nog belangrijker. Het automatisch updaten van thema’s en plugins is standaard uitgeschakeld. ISI Media heeft haar eigen gevalideerde updatesysteem, zodat wij voorlopig geen gebruik gaan maken van deze optie.

Sneller

Afbeeldingen maken je website aantrekkelijker. Maar.. ook langzamer. WordPress 5.5. komt met ‘lazy-loading’ – ‘lui laden’ dus. Dit betekent dat WordPress wacht met het inladen van afbeelding totdat ze door het scrollen in beeld komen. Zeker op mobiele weergaven zorgt ‘lazy-loading’ ervoor dat je datagebruik beperkt blijft. Dit is een fijne feature, zodat externe plugins als Autoptimize niet meer nodig zijn.

Blokeditor

De Gutenberg editor, geintroduceerd in versie 5, is uitgebreid. Als je deze editor gebruikt, kun je nu vanaf WordPress 5.5. gebruik maken van blokpatronen om lay-outs toe te voegen, inline afbeeldingen bewerken (foto’s bijsnijden, roteren en dergelijke). Ook is er een nieuwe ‘blokbibliotheek’ waar je kunt zien wat je zoal kunt gebruiken. De editor heeft een nieuw design door 66 nieuwe iconen, previews en een sterker kleurcontrast.

Development

Voor ontwikkelaars zijn er ook weer nieuwe features ten aanzien van functions, filters en PHP-gerelateerde verbeteringen.

Update volgens ons 5-stappen plan

Wij updaten iedere website gratis (vanaf het Zilver-pakket). We doen dat zorgvuldig en met beleid:
1. Eerst kijken we wat er in de community leeft aan bugs, problemen en andere opmerkingen
2. Als de eerste reacties positief zijn en andere WordPress-gebruikers geen problemen ervaren met het updaten, gaan we het updaten inplannen. Je ontvangt hiervoor geen afzonderlijk bericht
3. We kijken of er op korte termijn een versie 5.5.x. uitkomt. Vaak vangt zo’n eerste update de eerste problemen op.
4. Vervolgens maken we een extra backup (naast de dagelijkse backups die we al doen)
5. We testen de update en voeren deze daarna uit

Mocht je na een update onverwachte problemen ervaren, neem dan contact op. Dan kijken we met je mee en lossen we het probleem op.

Contact opnemen

Meer weten? Neem contact op met Eric van den Berg. Graag maak ik kennis met jou om een succesvolle communicatie-aanpak voor jouw organisatie te bespreken.

Particuliere vragen beantwoorden we niet.

Bel of app tijdens kantoortijden 06-34009124, mail naar hallo@isimedia.nl of ga door naar het contactformulier.

Vraagje

Als je dit artikel waardevol vindt, kun je een gift geven. Daarmee blijven we goede artikelen en tips delen. Dank je wel.

(van iedere gift houdt de betaalintermediair 29 cent in)

ValutaBedrag