06-34009124 [email protected]

Vroeg of laat ontkom je er niet aan: je WordPress tegen spam beschermen. Omdat het vervelend is iedere spam reactie met de hand te verwijderen, geef ik je een aantal tips hoe je spam kunt tegengaan.

En helaas, geen website is veilig voor spam. Vooral als de bezoekers van je WordPress site kunnen reageren op berichten, zijn spam reacties slechts een kwestie van tijd eer je ze ziet. Je website wordt een keer opgemerkt door spammers (spam bots) en dan plaatsen ze spamberichten op je website.  Spam bots zijn automatische programmaatjes die het web afstruinen om o welke website dan ook spam reacties achter te laten. De meeste spam is onschuldig en vooral irritant. Reacties met daarin sex, viagra of andere medicijnen, meestal met links erin. Deze linkjes gaan naar dubieuze websites. Klik je erop, krijg je gratis er een virus op je computer bij.

Niet alleen is spam vervelend voor je bezoekers of voor het beheren van je website. Ook Google houdt er niet van en een website met veel spam zal gestraft worden met lagere ranking.

Tijd voor actie dus. Wat kun je tegen spam op je WordPress site doen?

Hoe bescherm je WordPress tegen spam?

Je kunt spam reacties op meerdere manieren voorkomen of verminderen:

 • Schakel de reactiemogelijkheid permanent uit
 • Of: schakel de reactiemogelijkheid na een bepaalde tijd uit (bijv. als de actualiteit van je bericht voorbij is)
 • Laat alleen geregistreerde bezoekers van je website reageren
 • Installeer plugins die spam tegengaan
 • Gebruik, bijvoorbeeld bij Gravity/Contact 7 formulieren, een captcha.

WordPress plugins die je tegen spam beschermen

 • Akismet

Akismet komt van softwarebouwer Automattic. De anti-spam plugin is razend populair met binnenkort 20 miljoen downloads. Nog steeds is Akismet van alle plugins in staat de meeste spam af te vangen. De beste oplossing op je website tegen spam te beschermen. Voor persoonlijk gebruik is de plugin gratis. Voor zakelijke websites wordt gevraagd een bijdrage te geven. Je maakt een account aan, installeert Akismet en koppel een API-sleutel aan je website. Vanaf dat moment gaat Akismet voor je aan de slag om spam buiten de deur te houden. Je kunt daarbij kiezen of Akismet de vervelendste spam voor je weghaalt zonder dat je ze ziet, of Akismet plaats spam in de spam-map die je dan zelf kan beoordelen:

akismet-strictheid

Akismet kun je ook toepassen op formulieren van de plugin ContactForm 7. Ben je daarmee bekend, voeg dan deze elementen toe:

[text* your-name akismet:author]

[email* your-email akismet:author_email]

 

 • Captcha / recaptcha

Crecaptcha-knopaptcha is een techniek dat je vast wel eens hebt gezien. Voordat je een formulier of reactie geeft, moet je een code intikken, soms afkomstig van een plaatje. Het doel is simpel: aantonen dat je een mens bent en geen robot. De plugin WP-reCAPTCHA doet dit voor je, net als Captcha. Een simpele en effectieve manier om spam te voorkomen, hoewel er een extra handeling voor de bezoeker bij komt. Dat is een nadeel, die volgens mij niet opweegt tegen de voordelen.

(en voor de kwisliefhebbers: Captcha staat voor Completely Automated Public Turingtest to tell Computers and Humans Apart).

WordPress tegen spam beschermen zonder plugins

Naast het gebruik van plugins tegen spam kun je ook andere manieren toepassen. Ik noem er twee:

 • .htaccess aanpassen
  In dit bestand kun je opgeven dat bepaalde bots geen toegang hebben tot je website.
  Zo ziet dat eruit:’

  RewriteEngine On
  RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^BlackWidow [OR]
  RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Bot\ mailto:craftbot@yahoo.com [OR]
  RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^ChinaClaw [OR]
  RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Zeus
  RewriteRule .* - [F]'

  Wees voorzichtig als je zelf je htaccess aanpast: het kan je hele website uitschakelen bij 1 tikfoutje. Als je er geen ervaring mee hebt, laat het dan aan een professional over.
  Een uitgebreid overzicht van mogelijkheden kun je hier lezen.

 • nofollow-attribuut
  WordPress voegt zelf al dit attribuut toe om te voorkomen dat spammers niet hoog scoren in Google.