06-34009124 [email protected]

Als je de juiste zoekwoorden gebruikt, maak je daarmee je website beter vindbaar in Google. Want een van de eerste stappen om je website meer bezoekers en conversie te geven, is ervoor te zorgen dat je pagina’s worden gevonden in Google. Zodat mensen überhaupt op je website komen. Dat wil je toch? 

Dat kan je bereiken met zoekmachine optimalisatie (SEO). Goede SEO zorgt ervoor dat je pagina’s zo verbeteren dat mensen op jouw pagina komen met de woorden waarop ze zoeken. Hoe vind je de juiste zoekwoorden en vraag en aanbod bij elkaar te brengen?

Hoe vind je zoekwoorden?

Er zijn tig hulpprogramma’s om zoekwoorden te vinden op internet. Doel van al deze hulpprogramma’s is om je te helpen de juiste zoekwoorden te bepalen. Het liefst zoek je 1 tool die op de belangrijkste vraag antwoord geeft (‘op welke zoekwoorden moet ik mij richten?)’, maar ik help je uit de droom: er is geen ultiem hulpmiddel: je kunt het beste meerdere hulpprogramma’s naast elkaar gebruiken die elkaar deels overlappen maar vooral ook aanvullen.

Keyword tools

Met deze 7 hulpprogramma’s kun je zoekwoorden vinden en daarmee ervoor zorgen dat je website wordt gevonden in Google.

Zoekwoorden vinden #1 Je boerenverstand

Als eerste: gebruik je boerenverstand. Zoekwoorden vinden doe je zelf. Niets is zo goedkoop en creatief om zelf een lijst zoekwoorden te bedenken die jouw doelgroep gebruikt om bij jouw aanbod uit te komen. En als je er zelf niet uitkomt, dan kan een uurtje brainstormen met wat collega’s heel erg helpen.

Gebruik je boerenverstand als je zoekwoorden gaat bepalen

Zoekwoorden vinden #2 Google zoekresultaten

Google geeft je ook veel suggesties. Een van de algoritmen die Google gebruikt, geeft zoekwoorden terwijl je je zoekwoord intikt. En ook op de zoekresultatenpagina kun je vaak relevante zoekwoorden vinden die je voor het optimaliseren van je pagina kunt gebruiken.

zoekwoorden vinden via google #1

zoekwoorden vinden via google #2

Zoekwoorden vinden #3 Google Zoekwoordplanner

Als je vindbaar in Google wilt zijn, ligt het voor de hand Google te hulp te vragen. In het advertentieprogramma Google Adwords biedt Google zijn hulpprogramma om de juiste zoekwoorden te bepalen. DIt is de Keyword Planner. Adwords is Google’s advertentieprogramma gericht om geld uit te geven, maar schrik niet: je hoeft niets te betalen om de zoekwoordplanner te gebruiken. De zoekwoorden tool geeft je relevante zoekwoorden weer. Tot voor kort ook het zoekvolume zodat je je concurrentie kunt bepalen, maar dat is inmiddels een stuk lastiger geworden.

Zoekwoorden vinden met Google Zoekwoordplanner in Adwords

Zoekwoorden vinden #4 Google Search Console

Google Search Console is de opvolger van het Google Webmaster toolprogramma. Met dit hulpmiddel kun je zoekwoorden vinden die de huidige bezoekers van je website gebruiken. Google Search Console is gratis en via Zoekverkeer > Zoekanalyse vind je alle zoekwoorden. Je ziet ook het aantal vertoningen, het doorklikpercentage, je gemiddelde positie in Google op deze woorden en het aantal klikken. Je kunt op meerdere manieren sorteren, waardoor de tool je nog meer inzicht geeft over de relevantie van de zoektermen.

Google Search Console laat zien welke termen je bezoekers gebruiken

 

Zoekwoorden vinden #5 Keywordtool.ioGa naar Keywordtool.io voor meer informatie

Dan is er keywordtool.io. Voor mij het handigste hulpmiddel om zoektermen te bepalen.  Het mooie van Keywordtool.io is dat je Google kunt instellen op Nederlands, zodat je ook echt geholpen wordt om voor het ‘Nederlandse deel van Google’ zoekwoorden te vinden. De pro versie van Keywordtool.io geeft je inzicht in de bijbehorende zoekvolumes van de zoekwoorden.

Zoeksuggestie 'vakantie Griekenland' via Keywordtool.io

Dit krijg je te zien, en de resultaten kun je makkelijk kopiëren om in je eigen SEO-overzicht te gebruiken. Top!

Zoekwoorden vinden #6 Ubersuggest

Met Ubersuggest.io krijg je heel veel suggesties voor long tail zoekwoorden met uiteraard het zoekwoord die je zelf  hebt opgegeven.

Ubersuggest geeft je ook goede zoektermsuggesties

Zoekwoorden vinden #7 WordstreamWordStream - voor als je nog wat geld over hebt

Wordstream volgt het freemium-businessmodel. Dat betekent dat je beperkt van de gratis versie gebruik kan maken. Maar dat is voor de meeste ondernemers genoeg. Binnen no time krijg je een lijst met relevante zoekwoorden met de zoekterm waarop je zocht. Je kunt ongeveer 10x per dag het hulpmiddel gebruiken om aan woordsuggesties te komen. Ook hier krijg je geen inzicht in het zoekvolume #snik.

Dit is een zoekresultaat als ik zoekwoorden wil vinden rond de zoekterm ‘massagepraktijk’. Nadeel vind ik dat je je e-mailadres moet achterlaten om alle gevonden zoekwoorden te kunnen gebruiken.  Tijdrovend overtikken kan ook, maar wie heeft daar de tijd voor. Dat maakt Wordstream voor mij minder geschikt.

Zoekwoorden vinden voor massagepraktijk

 

Samenvatting

Je boerenverstand (foto: Pixabay) is het beste gratis en altijd beschikbare hulpprogramma om zoekwoorden te bepalen. Online kun je Google zelf raadplegen (zoekresultaten, gerelateerde zoekopdrachten of de keyword planner) en als dat niet genoeg is gebruik dan Keywordtool.io of Ubersuggest.io.  Wordstream gebruik je als je geld over hebt en de andere keyword tools je niet konden helpen met je zoekmachine optimalisatie.

Bovenaan in Google komen?

Met alle hulpprogramma’s in dit artikel zet je een eerste stap op structureel bovenaan in Google te komen. SEO is echter meer dan zoekwoorden bepalen voor 1 pagina. SEO is ook geen truc dat je in een handomdraai leert. Het is goed nadenken, doelen bepalen, weten waarover je schrijft, je een gebruiksvriendelijke website opbouwt en vervolgens in de praktijk toe kunt passen. Als je tijd te kort komt, dan is onze Hoger in Google service echt iets voor jou.